„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Hogyan változtatják meg az AI szoftverek az építészetet és a tervezést

A szakértők szerint az olyan mesterséges intelligenciával működő szöveg-kép szoftverek, mint a Midjourney, a DALL-E és a Stable Diffusion hamarosan megváltoztathatják az építészek hozzáállását az épületek és termékek tervezésének alkotási és koncepciós szakaszához.

Az elmúlt évben számos technológiai vállalat adott ki olyan szoftvereket, amelyek neurális hálózatoknak nevezett mesterséges intelligencia-rendszereket használnak arra, hogy a felhasználók által beírt szöveget mesterséges intelligencia által generált képekké alakítsák. Az ilyen robotok által létrehozott képek – köztük hátborzongatóan valóságosnak tűnő képzeletbeli épületek – internetes szenzációvá váltak, és vitákhoz vezettek arról, hogy ezek a képek hogyan befolyásolhatják a tervezés és az építészet jövőjét.

Andrew Kudless építészeti képe a Midjourney oldalról.

Bill Cusick az egyik ilyen cég, a Stability AI kreatív igazgatója – amely Stable Diffusion és DreamStudio néven adott ki szövegből képet készítő szoftvereket -, és a Midjourney nevű népszerű vizualizációs cég szoftverével is dolgozik. Úgy véli, hogy a szoftverek “a kreativitás jövőjének alapját képezik”.

“Egyfajta játékosságot látok a tervezésben, amit szerintem még soha nem láttunk az építészeti tervezés és a renderelés terén” – mondta Bill Cusick a téma kapcsán.

A technológia jövőbeli alkalmazásai azonban még mindig vita tárgyát képezik, még az alkalmazásáról ismert tervezők körében is. Andrew Kudless, aki Matys Design néven dolgozik, azt mondta, hogy a technológia a projektek korai szakaszában nélkülözhetetlenné válhat, átvéve a vázlatkészítés és az ötletelés helyét. “Az építészeti vázlatokhoz hasonlóan az AI-képek gyakran színesek és álomszerűek, de részletes tervként nem feltétlenül megvalósíthatóak” – magyarázta.

“Amikor ceruzával vázolok, nem aggódom, hogy az oszlop vagy bármi más pontosan a megfelelő helyen van-e” – mondta Kudless. “Mert a vázlatnak nem ez a célja. Nem az a célja, hogy hihetetlenül pontos vagy precíz legyen. Az a célja, hogy gyorsan megragadja a projekt vízióját.”

Az indiai tervező és Midjourney felhasználó Manas Bhatia, aki konceptuális művészetet készít, amely futurisztikus városképeket ábrázol, amelyek a szerkezetek és a természet komplex integrációját ábrázolják, egyetértett.

“A mesterséges intelligencia hatalmas potenciállal rendelkezik a “gondolattól a kivitelezésig tartó késedelem” megoldásában” – mondta. “Jelenleg azt látjuk, hogy a tervezők és kreatív szakemberek koncepcióalkotási célokra használják az AI-t, de idővel az AI a teljes tervezési folyamat fontos részévé válik.”

Az AI csökkentheti a “gondolattól a kivitelezésig tartó késedelmet”.

Kudless képzett építészként a Midjourney-ben dolgozik, hogy olyan – gyakran szövetbe burkolt – hangulatos szerkezeteket hozzon létre, amelyek szerinte megmutatják, hogy az eredeti építészeti tervekben jellemzően nem szereplő anyagok és díszletek hogyan változtathatják meg a projektek bemutatását az ügyfeleknek. Az építészstúdiók jelenleg gyakran olyan renderelések alapján ítélik oda a projekteket, amelyeknek a lehető legjobban kell hasonlítaniuk a végül megépülő épületre.

“Úgy gondolom, hogy szinte az első naptól kezdve meg kellene mutatnunk [az ügyfeleknek] a rendereléseket, és hozzá kellene szoktatnunk őket ahhoz a tényhez, hogy azok változni fognak” – mondta. “Ez valójában jobb dolog az ügyfél és a tervező közötti kapcsolat szempontjából, mert így az ügyfeleket is bevonjuk a folyamatba, ami nagyon fontos.”

Manah Bhata a Midjourney segítségével olyan képeket készít, amelyeken a természet és az építészet keveredik.

A tervezők elismerték, hogy a szoftver képes megváltoztatni a munkavégzés módját az építészeti és tervezőirodákban.

“Időnként hihetetlenül frusztráló az a munka mennyisége, amelyet különösen a fiatalabbaknak kell elvégezniük a cégeken belül a [render] képek előállításához” – mondta Kudless. “És azt hiszem, ha ennek egy részét automatizálni tudjuk, és mégis meg tudjuk szerezni az irányítást, akkor én ezt támogatom.”

Hozzátette, hogy néhány alantasabb feladat, például az irodák és parkolók ismétlődései – olyan tervek, amelyek egyszerű mintákat vesznek alapul, és különböző esetekben megismétlik őket – hasznos lehet a tervezési folyamat bővítésében. Cusick egyetértett azzal, hogy a technológia, amely a képeit a már kialakult esztétikai és formai koncepciók felhasználásával és fantáziadús keverésével állítja elő, hatalmas potenciált teremt a munkaerő felszabadításában a tervezés korai szakaszában.

“A teljesen ellentétes stílusok kombinálásának varázslatává vált, különböző stílusokat veszünk és kombinálunk, különböző építészeket veszünk és több különböző építészt használunk referenciaként” – mondta Cusick.

A képet a Midjourney segítségével készítette Manas Bhatia.

Kudless azonban úgy véli, hogy a szöveg-kép szoftver inkább egy hatékony eszköz, mint az építészek helyettesítője, mivel a hasznos eredmények előállításához továbbra is szükség van egy tudással és készséggel rendelkező felhasználóra.

“Ez nem irányítatlan, mint a természetes szelekció” – mondta. “Ez nem fog felborítani semmit.”

Az eszközökkel való munka során a tervezők gyakran több száz vagy több ezer képet készítenek, amelyeket aztán kézzel kell átválogatniuk és szerkeszteniük.

A Stability AI által generált kép a Stable Diffusion segítségével.

A belsőépítészet lehet az AI-képek következő lépése. Bár a mesterséges intelligencia rendszerek a képek generálása érdekében beírt szöveget regisztrálják, nem úgy értik a nyelvet, mint az emberek, gyakran a másodlagos főnevekre és melléknevekre összpontosítanak, vagy félreértik a kontextust. A megfelelő szavak kiválasztása valami értékes dolog létrehozásához ezért finomságot igényel.

“A szoftver egy eszköz, amelynek működéséhez emberi ellenpárra van szüksége” – magyarázta Bhatia, aki konceptuális művészetet készít, amely futurisztikus városképeket ábrázol, amelyek a struktúrák és a természet összetett integrációját ábrázolják.

“A mesterséges intelligencia képeket generál a tervező elképzelése alapján, amelyet szöveg formájában táplál, és ez az elképzelés felhasználóról felhasználóra változik”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Cusick a sakkhoz hasonlította a szoftvert, mivel rövid idő alatt megtanulható, de évtizedek alatt elsajátítható. A mesterséges intelligencia felhasználása a tervezésben túlmutat az építészeten. Cusick elmondta, hogy a belsőépítészeti megoldások sokat ígérőnek bizonyultak cége platformján.

Az ipari formatervezés is teret nyert a szövegből képet készítő szoftverek alkalmazásával. Dan Harden, a Whipsaw ipari formatervező cég amerikai formatervezője szerint a mesterséges intelligencia “fokozatosan” belép az ipari formatervezésbe, de még “kezdetleges”.

“A digitális tervezéssel ellentétben, ahol a mesterséges intelligencia egy közös szoftverplatformba van integrálva, a termék hardvertervezése más” – mondta. “A termék háromdimenziós aspektusai, valamint a felhasználóhoz és a környezetéhez való viszonya exponenciális kihívások elé állítja az AI-t, főként azért, mert nem képes érzékelni a dinamikus felhasználói interakció árnyalatait abban a fizikai világban, amelyben a termék található”.

A Stability AI által generált belsőépítészeti kép a Stable Diffusion segítségével.

“Talán a legfontosabb” – folytatta Harden. “A tényleges tervezési folyamat nehezen reprodukálható az ADI segítségével. Hiányzik belőle a “megtestesült megismerés”, ami azt indokolja, hogy az élőlény fizikai jelenléte hatással van arra, hogyan gondolkodik, és hogy az elme nemcsak a testtel van kapcsolatban, hanem a test befolyásolja az elmét.”

Harden azonban úgy véli, hogy az AI-tervezés előrehaladtával egyre közelebb kerül ezekhez a megtestesült elvekhez. Kudless egyetértett ezzel, és azzal érvelt, hogy a szöveg-kép technológia további fejlődése egyre érezhetőbb hatással lehet a tervezőkre – bár szerinte az AI szoftverprogramok inkább a művészetet, az animációt és a mozit helyezik előtérbe. Szerinte a szoftverfejlesztés következő nagy lépése az olyan AI lesz, amely szöveges utasításokból 3D-s vizualizációkat vagy videókat képes kiadni.

“Ha ez egyszer bekerül a videókba, számomra ez sok szakmát meg fog változtatni” – mondta.

Cusick szerint a Stability AI már keményen dolgozik a 3D-s folyamatok megvalósításán a platformjain, és a hang-kép és kép-kép képességek a technológia további lehetőségei, amelyeket hamarosan széles körben alkalmazhatnak.

“Olyan gyorsan dolgozunk rajta, ahogy csak tudunk” – mondta, hozzátéve, hogy a 3D-s feldolgozás “teljesen más állat”, mint a 2D-s generálás.

Hajlam az elfogultságra

A szöveg-kép technológiákkal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma az elfogultságra való hajlam, amelyet az okoz, hogy a meglévő képekből álló halmazokat használják fel új vizualizációk előállításához. Kudless szerint bizonyos építészeti stílusok túlreprezentáltak, valamint a digitálisan generált képek a valódi fényképekkel szemben. Kudless a klasszikus oktatás analógiáját használta, mondván, hogy a tanárok előítéleteket hozhatnak létre azzal, hogy egy építészre vagy stílusra összpontosítanak, míg másokat figyelmen kívül hagynak.

Andrew Kudless által generált kép a Midjourney-vel.

“Biztosítanunk kell, hogy [a szoftver] elegendő adattal rendelkezzen ahhoz, hogy ne csak ez a belterjes fajta visszacsatolási hurok legyen, ahol csak azokban a dolgokban lesz jobb, amiket mi kérünk” – mondta.

Cusick elmondta, hogy a szakmában dolgozók már mérlegelik ezt a lehetőséget, és hogy a kép-kép folyamatok – amelyek lehetővé tennék az építészek számára, hogy egy képen keresztül különböző stílusokat adjanak be, hogy egy szintetikus keveréket hozzanak létre – segíthetnek enyhíteni a neurális hálózatokban vagy a programokba táplált képek és szövegek testében lévő torzításokat.

“Olyan kulturális modellek kifejlesztéséről beszélünk, amelyek annyi kulturális adatot képesek rögzíteni, amennyit egy adott ország hajlandó lenne megadni” – mondta, hozzátéve, hogy a Stability AI tárgyalásokat folytat a kultúra-specifikus neurális hálózatok létrehozásáról.

AMidjourney-n generált kép Manas Bhatia által.

A kulturális előítéletek ellenére a Bhatiához hasonló tervezők úgy vélik, hogy a technológia áthidalhatja az ember és a természet közötti szakadékot azáltal, hogy olyan természetes tulajdonságokkal rendelkező épületeket mutat meg – például egy fa formáját -, amelyeket az AI nagyfokú részletességgel képes megragadni.

“Az ötlet az, hogy az emberek egy olyan jövőre gondoljanak, ahol az építészet együtt él a természettel” – mondta Bhatia. “Az építőanyagok és a technológia terén folyó hatalmas mennyiségű kutatással biztos vagyok benne, hogy közelebb tudjuk hozni az építészetet a természethez.”

Kudless szkeptikusabb a technológiával kapcsolatos utópisztikus elképzelésekkel kapcsolatban.

“A kultúra mindig tele lesz előítéletekkel, és soha nem fogjuk elérni ezt az utópisztikus társadalmat” – mondta. “Ez csak egy tükör, és szerintem segít abban, hogy jobban megértsük magunkat.”

A Clippings bútorbeszerzési platform társalapítói nemrég azt mondták, hogy szerintük a mesterséges intelligencia “képessé fogja tenni a tervezőket”. A technológiát használó emberek között van még Oliver Wainwright építészkritikus, aki a DALL-E segítségével készített egy spekulatív javaslatot a Serpentine Pavilion számára.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb