„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Lakberendezés és stílus

Omer Arbel 75.9 háza időtlen, és mégis földöntúli

A 75.9 House egy családi ház egy szénamezőn a kanadai Csendes-óceán északnyugati részén. A ház monumentális “liliomfűzér” oszlopok köré épült – mely Omer Arbel stúdiója által feltalált betonöntési módszer eredménye. Ez az első alkalom, hogy Arbel építészeti léptékben alkalmazza folyamatalapú tervezési megközelítését.

Mielőtt Omer Arbel hivatalosan megbízást kapott volna a Vancouvertől délre fekvő vidéken, egy hatalmas földterületen álló ház építésére, Arbel elkezdte kitalálni azt a módszert, hogy a betont egy sugárirányban elhelyezett könnyű rétegelt lemezbordák között kifeszített szövetbe öntse. Csak miután az első oszlopot a helyszínen kiöntötték – egy sikeres első kísérlet keretében -, a megrendelők beleegyeztek abba, hogy Omer Arbel az otthon többi részét is e köré tervezze.

A szövetből formált oszlopokat úgy kezelik, mintha a tájban talált régészeti romok lennének, a házat pedig egy körülöttük és közöttük épített kortárs építménynek tekintik. A lakótér négy dupla magasságú, üvegből és cédrusfából épített térben oszlik el. A tetőn magnóliafák nőnek, amelyeket az oszlopok üreges csúcsaiba ültettek. A környező szénamezőt szőnyegként emelték ki, hogy a ház összekötő folyosóit elfedje, lehetővé téve, hogy az építészet úgy olvadjon bele a tájba, mintha annak természetes meghosszabbítása lenne.

A 75.9 House belsejében (Arbel minden projektje kronologikusan van számozva) az egyes oszlopok eltérő magassága és pozíciója a hazai lakhatás filmszerű elbeszélését hozza létre. A kétszeres magasságú nappali, az étkező és a nyitott konyha mind egy oszlop lombkoronája alatt helyezkedik el.

A durva felület kontrasztban áll a csiszolt padlóval – szintén beton -, és meleg fa berendezési tárgyak és bútorok egészítik ki, valamint egy buja, japán ihletésű belső kert. A tereket a Bocci, az építész által társalapított, Vancouverben és Berlinben működő világítástechnikai cég termékei világítják meg.  


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A 75.9 House több mint egy évtizedes anyagkísérletezés eredménye, és Arbel eddigi legambiciózusabb kísérlete a folyamatvezérelt megközelítésben. Egy ősi építőanyag újragondolásával a ház egyszerre egy rendkívül kortárs hazai tájkép és egy időtlen, régészeti léptékű emlékmű.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb