„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Társadalmi tágasság: MVRDV újragondolja a társbérlés jövőjét

Az MVRDV most adott ki egy új tervezési tanulmányt, amely azt vizsgálja, hogy a társlakás hogyan segíthet a lakhatás jövőjének alakításában. 

A HUB fejlesztővel és a Bridges Fund Management fenntartható befektetővel együttműködésben készült tanulmány egy átfogó, különböző tipológiákat vizsgáló tanulmányt mutat be, amelynek célja a közösségi élet és a vibráló városrészek forradalmasítása. 

A tanulmány a modern lakhatási igényekkel foglalkozik, beleértve a rugalmasságot, a fenntarthatóságot és a közösséget, miközben foglalkozik az éghajlati válsággal és a megfizethetőséggel kapcsolatos kérdésekkel. A törekvés személyre szabott megoldásokat kínál a különböző társasházi projektekhez, számos demográfiai és életmódbeli igényt kielégítve.

A tanulmány szerint a jelenlegi globális lakásválság aláhúzza az innovatív megközelítések sürgősségét. Az Egyesült Királyságban, ahol a lakáshiány mind a társadalmi, mind a környezeti kihívásokat érinti, a hagyományos megoldások kudarcot vallottak. 

Az MVRDV szerint ugyanis a régi modell “nem korrigálja a hiányt, nem teremt elegendő megfizethető lakást, nem foglalkozik a közösség iránti igénnyel és nem enyhíti a magányt”. A tanulmány ezeket a kihívásokat igyekszik kezelni, foglalkozva azzal, hogy “hogyan dolgozunk, játszunk és utazunk”. Továbbá átfogó ötletkatalógust nyújt e kérdések megválaszolásához.

Az MVRDV tanulmánya tiszteleg a közösségi élet gazdag történelme előtt, és reméli, hogy a lakhatást a modern korba lendíti. A kommunikációt ösztönző, a magánlakásokon kívüli szolgáltatásokat nyújtó és a közösségen belüli kapcsolatokat erősítő közösségi területek alapvető fontosságúak ebben a koncepcióban. 

A tanulmány bemutatja, hogy a társlakó épületek hogyan szolgálhatják a különböző közösségeket azáltal, hogy vendégszobákat, találkozóhelyeket és coworking tereket foglalnak magukba, hogy a környék egészét javítsák.

“A lakásszektor igényeivel foglalkozva alaposan megvizsgáltuk, hogyan változik a társadalom – olyan témák, mint az egyedülálló háztartások számának növekedése, a magányosság és a közösség hiánya. Az ebben a könyvben bemutatott ötleteink a co-living rendszereket a környékük és a városok vibráló pontjaként tűzik napirendre, azáltal, hogy a nyilvánosságot meghívják, nem pedig kizárják.” – mondta Winy Maas, az MVRDV alapító partnere.

A tanulmány a “társadalmi tágasság” fogalmán alapul, és a véletlen találkozásokat segíti elő, amelyek szomszédsági kapcsolatokat alakítanak ki. Sokféle tipológiát kínál, a kreatívan megtervezett új konstrukcióktól a meglévő struktúrák adaptív újrahasznosításáig, mindezt a befogadás és a közösségi elkötelezettség ösztönzésének céljával. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az MVRDV úgy véli, hogy ezek a megoldások hatékonyan kezelhetik a lakhatási és éghajlati kihívásokat, amelyek felkarolják a fenntarthatóságot és újrahasznosítják a kihasználatlan helyeket.

A közösségi élet adaptálhatóságának további illusztrációjaként a tanulmány értékeli a meglévő struktúrák, például elhagyott, alulhasznosított irodaházak és a megfeneklett eszközök átalakításának életképességét, az eredeti épület karakterének megőrzése mellett. 

Ez a stratégia alapvető fontosságú a lakhatási és az éghajlati válság egyidejű megoldásához, mivel az épületek felújítása lényegesen kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint egy meglévő épület lebontása és újjáépítése. Mivel a városi területeken kevés a hely az új otthonok építésére, a tetőtéri falvak könnyebben létrehozhatók a lapos tetőkön. A használaton kívüli vagy szabálytalan formájú telkeket fedett vagy szabadtéri területek kialakításával újjáélesztik, így a felhasználóknak lehetőségük nyílik egy új vagy több kisebb nyilvános szabad tér kialakítására.

A tanulmány lezárásaként a kutatás hatóköre kiszélesedik, és olyan jövőről elmélkedik, amelyben a városok az éghajlatváltozásból eredő veszélyekkel szembesülnek, például nyáron lakhatatlanná válnak, vagy árvízzel, illetve a biológiai sokféleség csökkenésével kell szembenézniük. A kihívásokat és a lehetséges veszélyeket a függőleges farmvárosoktól a teljesen önellátó autark tornyokig, a biodiverzitás-tornyoktól pedig a függőleges 15 perces városokig képzelik el újra. Valójában a haladás platformjává válnak, amely változatos struktúrákat és életmódokat eredményez.

Különböző építészek jelentős időt és erőforrásokat szenteltek eszközkészletek kidolgozására, remélve, hogy a világ kortárs kihívásai közepette irányítani tudják épített környezetünk alakítását. A múlt hónapban az UN-Habitat Urban Lab kiadta “Az én szomszédságom” című kiadványt, amely a fenntarthatóbb és ellenállóbb városok létrehozását célzó várostervezési elvek ellenőrző listáját kínálja. Emellett a Foster + Partners alkalmazott kutatás-fejlesztési csapata megalkotta a VARID (Virtual and Augmented Reality for Inclusive Design – Virtuális és kiterjesztett valóság az inkluzív tervezéshez) című kiadványt. 

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb