„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Navigálás a 3D szkennelés és a pontfelhők között: elmélet, gyakorlat és valós alkalmazások

Az elkövetkező évtizedekben elkerülhetetlennek tűnik, hogy az építészek egyre inkább a felújításokra és rehabilitációkra összpontosítsanak – különösen a már kialakult városközpontokban -, akár az elavult szerkezetek korszerűsítése, akár a kortárs társadalom új felhasználási módjaihoz és igényeihez való alkalmazkodás érdekében. 

Az ilyen típusú projektek kivitelezésénél az egyik fő kihívás a valóban megbízható munkaalap megszerzése, beleértve a pontos és élethű 3D modelleket. A felmérések elvégzése hatalmas feladat, amely hosszú órákon- vagy napokig tartó helyszíni munkát és jelentős erőfeszítéseket igényel a begyűjtött információk rendszerezésére és értelmezésére, és gyakran eredményez nem megfelelő pontosságú adatokat.

E folyamatok egyszerűsítésére a technológiai fejlődés megoldást kínál: a pontfelhőkön és a 3D szkennelésen alapuló helyszíni felmérések, amelyek forradalmasíthatják a tervezési folyamatot. 

A pontfelhők a tárgyak felszínén található több millió vagy milliárd egyedi mérési pont gyűjteményei, amelyeket lézerszkennerek, drónok vagy 3D-kamerák segítségével nyerhetünk. Minden egyes mérési pont X, Y és Z koordinátákat, valamint egyéb optikai tulajdonságokat (fényvisszaverő képesség, szín) tartalmaz. Több szkennelési pozíciót regisztrálnak (összefűznek), hogy a teljes helyszínről pontfelhőket hozzanak létre, amelyek gyakorlatilag bármilyen CAD-platformba betölthetők a szabványos terepi munkákhoz.

A Leica BLK360 képalkotó lézerszkenner egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett termék. Könnyedén megragadja bármilyen szerkezet lényegét, a legösszetettebbtől a legegyszerűbbig. A bonyolult részletek megragadásának képessége felbecsülhetetlen értékű erőforrássá teszi az építészeti projektek során, lehetővé teszi az összes mélyedés, szög, domborzat és minden, a térben jelenlévő dolog azonosítását, biztosítva, hogy az építészeti tervek tökéletesen illeszkedjenek a projekt helyszínének fizikai valóságához.

A pontfelhő-adatok használata jelentős költség- és időmegtakarítást jelent. A pontos felmérés minimálisra csökkenti az utómunkálatokat, a hibákat és a tervmódosításokat az építkezés során. Hozzájárul továbbá a helyszíni látogatások csökkentéséhez, értékes időt és erőforrásokat takarítva meg a folyamatban lévő építkezés során. 

Ez a hatékonyság nemcsak a projekt ütemezését gyorsítja fel, hanem az építkezés megszakításait is minimalizálja. További előnye, hogy nincs szükség invazív feltárásokra a szerkezetben, ami nagyon hasznos a helyreállítási projekteknél, és amely gyakran bonyolult részleteket foglal magában. A pontfelhő-adatok az együttműködés katalizátorává is válnak, mivel a projekt valamennyi érdekeltje számára részletes és pontos képet adnak a helyszínről, és elősegítik a hatékony kommunikációt és döntéshozatalt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Esettanulmány: Atelier Lumi – A terek maximalizálása szkennelési technológiával

A Leica BLK360 alkalmazására példa az Atelier Lumi projekt, egy 400 négyzetméteres vendégház, amely a kompakt méreteit a japán kis házak életmódtechnikái által inspirált tervezéssel hívja ki. 

Az Emma Pereira építész által tervezett térben dupla magasságú mennyezet, egy megemelt hálószoba, valamint az ablakok és tükrök stratégiai használata a tágasság illúzióját kelti egy szűk területen belül. A tér jellegzetes kompozíciója, bonyolult íveivel és szögeivel ideális vászon lett az eszköz képességeinek bemutatására. Kevesebb mint 30 perc alatt az egész lakást egy rendkívül részletes 3D modellben rögzítették, amely egy digitális ikertestvér, amely a szkenner pontosságát mutatja, 4 mm-nél kisebb hibákkal.

Ahogy az építészek kezdik átvenni a Digital Twins és a pontfelhő-technológia korszakát, a tervezésben a pontosság, az együttműködés és az innováció lehetőségei határtalanná válnak. Amellett, hogy megkönnyítik a munkát és lehetővé teszik az együttműködést, az ilyen típusú eszközök megszabadítják a szakembereket a kézi munka terhétől, és lehetővé teszik számukra, hogy kizárólag a tervezendő tér alapvető jellemzőire és tulajdonságaira koncentráljanak. 

Ez az evolúció nemcsak az építészet gyakorlatát fogja újradefiniálni, hanem egy olyan jövő kialakítását is ígéri, ahol a kreativitás és a hatékonyság összefonódik a technológia és az innováció által biztosított fejlődéssel.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb