Hírek

Rossz hőszigetelésű lakásokban él a magyar emberek 90%-a

Katasztrófális állapotban vannak a magyar lakások és házak állagukat tekintve.

Sajnos a magyar lakások és családiházak nagy része az utcákat fűti. A házak hőszigetelési paraméterei balkáni állapotot mutatnak.

2012. január 1-től már minden használt és új lakás eladásához csatolni kellett az energia tanúsítványt, vagy más néven a lakás zöldkártyát. De ez nem mozgatta meg a piacot. A vevőket nem érdekli, hogy milyen lesz a fűtésszámla. Ez borzasztóan elszomorító tény, hiszen egy rosszul szigetelt ház az élete alatt több ház árát is képes a kéményen keresztül elfüstölni. Megkérdeztünk több ingatlanközvetítőt és ügyvédet, de a helyzet valóban úgy van, mint ahogy sejteni lehetett az energiatanúsítvány bevezetés előtt. Azok az emberek, akiket érdekel a környezetük védelme és a pénztárcájuk, vagy már eljutott hozzájuk a hír, hogy mit jelent, az A+ besorolástól kezdve az I kategóriáig a rangsorolás, azok keresik az A+ és A minősítésű házakat. Az emberek 80%-a nem is tudja mit jelent a besorolás, nem is tudja, hogy kötelező. Aki tudja, hogy mit jelent, azoknak is csak kis százaléka érdekelt, hogy olyan lakást vegyen ami A és A+ besorolású, azaz kiemelten energiatakarékos. Ez olyan eset mint az autó. Inkább megveszik sokan a nagy köbcentis romokat, mert olcsó és kényelmes, de amikor tankolni kell, akkor mindenki rosszul lesz a 14 literes fogyasztástól, ha pedig odafigyelt volna, lehet, azonos árban fele ekkora fogyasztású gépjárművet is vehetett volna.

Egy családiház esetében az energiatakarékosság még kiélezettebb, mint egy autó esetében. Egy 100 négyzetméteres I kategóriás ház egy évben 800, 000 forintból fűthető ki, ezzel szemben egy A+-os családiház évi 100 ezer forintból fűthető, a passzívház pedig akár ennek a feléből is kifűthető.

A hő mindig megkeresi az utat, hogy hol tud eltávozni a lakásból.
Fontos tudni, mindig a meleg helyről vándorol a hő a hideg irányba. Tehát télen az utcát fűtjük, ha nincs szigetelés, nyáron pedig a nap fűti a lakásunkat.

  Az ingatlanosok és ügyvédek elmondása alapján kiderült, hogy a ház energetikai besorolása az esetek 90%-ában csak a szerződéskötéskor, mint kötelező elem kerül feltüntetésre, de az alkuban nem is volt ez az érték téma.

Érdekességként megemlítjük, hogy a panel lakások 70%-a D, E, F besorolású, azaz kritikán aluli szigeteléssel rendelkeznek.

A panelprogram is csak arra volt képes, hogy B kategóriás lakásokat hozzon ki a panelekből, pedig négyzetméterenként plusz 2000 forint ráfordítással akár A vagy A+-os lehetne.

A legrosszabb tény a családiházas állomány, azért, mert ott egyenként kell ezeket a házakat fűteni és nincs szomszédos fal, ami már meg van fűtve, mint egy társasház, vagy egy panel esetében.

 • Hazánkban A és A+ energetikai kategóriába mindössze 3% családiház tartozik. Ez azt jelenti, hogy ennyi ház korszerű.
 • A, B kategóriát is csak 5% családiház teljesíti. De már ez a kategória sem felel meg a mai kívánalmaknak.
 • A, C kategóriába sorolható házak 7%-ot tesznek ki a hazai családiházas piacból.
 • A magyar családiházak 10%-a D energetikai kategóriába sorolható.
 • 17%-a E energetikai kategóriába sorolható.
 • 30%-a F kategóriába tartozik. Az F kategória egy lakókocsi hőszigetelésével vetekszik.
 • A családiházak 20%-a G kategóriás. Ezek a házak katasztrófálisan rossz szigeteléssel rendelkeznek. Egy jobb minőségű kemping sátor teljesíti ezeket a paramétereket.
 •  A fennmaradó több mint 10% részen a H és az ennél is rosszabb besorolású házak osztoznak. Ennek a kategóriának a kerti WC lehetne a minősítése, gyakorlatilag raktárnak lehetne használni.

1999 után felépített családiházak hőszigetelése valamivel jobb értéket mutat. De ez is annak köszönhető főként, hogy egyre nagyobb teret nyert a könnyűszerkezetes házépítés.

Az 1999 után felépített családiházak kb. 25%-a eléri a C kategóriát, a 25%-a pedig B minősítést kaphatna. A vagy A+  kategóriába pedig az 1999-után épített házak mintegy 7-8%-a sorolható, de ezen házak 85%-a könnyűszerkezetes ház.

Egyszóval siralmasak a magyar lakás és családiházas állomány hőszigetelési paraméterei, ahogy a cikk elején is említettük – hazánkban az utcát fűtik az emberek. De nem is csak az a probléma, hogy télen elmegy a hő és kidobjuk a pénzt az ablakon szó szerint, hanem az is gond, hogy nyáron élhetetlenek a lakások és a házak nagy része, mert a szigetelés nem csak télen, hanem nyáron is nagyon fontos.  

Építtesse velünk családiházát

Telefonszám: 06-20/444-44-24

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Kiemelten energiatakarékos családiházak kivitelezése

Nulla rezsiköltségű családiházak kivitelezése

Minden tudnivaló a házépítésről

www.kp.hu – Készházportál – Kiemelten energiatakarékos házak kivitelezője

forrás: www.hir.ma


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

 1. Tisztelt Cikkíró!
  A hőszigetelést nagyban megnehezíti, gyakorlatilag ellehetetleníti az a jogszabály, előírás, mely szerint a szomszéd kifejezett engedélye szükséges a telekhatáron épült házak (hagyományos, falusias beépítés a magyar falvak 80%-ban!) hőszigeteléséhez.
  Ez például rosszindulatú szomszédok esetében teljesen lehetetlenné teszi a hőszigetelést.
  Szívesen olvasnám erről véleményüket, pl. beperelhetem-e a szomszédot azért, mert ő kárt okoz nekem (kiugróan magas fűtésszámla) azzal, hogy nem engedélyezi a házam hőszigetelését.
  Szeretném kiemelni, hogy többször próbálkoztunk egyezségre jutni, de az ő egyetlen érve, hogy ő mindent tud, mivel a másik szomszéddal éppen perben áll (más ügyben)…..
  Esetleg el lehetne törölni azt a jogszabályt, ami a szomszédok beleegyezését írja elő?
  Köszönettel:
  rk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb