„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Olcsó családi ház építés vagy prémium családi ház építés?

Egy családi háznak három különböző időben jelentkező ára van. Az első, amit mindenki ismer, az a bekerülési költség, építési ár, vállalkozói díj, vagy nevezzük egyszerűen vételárnak.

Kp Sales House Kft által épített családi ház 2015-ben
Kp Sales House Kft által épített családi ház 2015-ben

Ezt mindig meg kell fizetni egyben, vagy bankhitel, esetleg állami forrás, mint CSOK felhasználásával.
A második ár az a költség, mely minden nap jelentkezik, azaz a rezsiköltség.
Ez lehet nulla, de lehet havi szinten akár százezer forint is ha az épület energiapazarló és nem modern a hőszigetelése, nyílászárói, stb…


A harmadik ár az a karbantartási költség, mely akár már az első évben jelentkezhet abban az esetben, ha a beépített alapanyagok minősége nem megfelelő, de ha jó kivitelezővel dolgoztunk és gondosan kiválasztott prémium építőanyagokat használtunk, akkor évtizedes távlatban is lehet nulla közeli a karbantartási költségünk.

A jelenlegi magyar piacon a szélsőségeket nem tekintve, a családi ház építés ára kulcsrakész bruttó 100 m2-es ház esetében 2019-ben 5% ÁFA összeggel kalkulálva 25 és 45 millió forint között alakul, attól függően, hogy ki a kivitelező és milyen műszaki tartalommal valósul meg a családi ház építése.

A 40-45 millió forint közötti családi háztól elvárható, hogy nulla legyen éveken át a ráfordítás-karbantartás költsége és nulla vagy nulla közeli legyen a rezsi költsége és prémium burkolatok, nyílászárók, hővisszanyerős szellőztetés, okosház vezérlés kerüljön a műszaki tartalomba.


A 25-26 millió forintból épített családi ház esetében sok elvárásunk nem lehet, mert ennyi pénzből ma nem lehet prémium alapanyagokból kivitelezni és ennek az lesz a következménye, hogy hosszútávon sokkal többe fog kerülni a családi ház, mint ha egy prémium minőséget és megbízható kivitelezőt választottunk volna. Az a kivitelező, aki silány alapanyagokból dolgozik az nem tudja majd garanciában vállalni az elvégzett munkát és arra fog hivatkozni, hogy a megrendelő választotta az alapanyagot, tehát vagy nem kap majd a megrendelő garanciát, vagy a cég már nem lesz meg 1-2 év múlva.

Ha csak azt nézzük, hogy egy gyengébb műszaki tartalommal épített ház esetében éves szinten 200 ezer forintot is elkölthetünk a karbantartásokra, valamint havi szintre bontva 60-70 ezer forint lesz a rezsiköltség, akkor 20 év alatt az olcsó ház ára cca. 20 millió forint összeggel lesz drágább a bekerülési költséghez képest. Ezzel szemben egy prémium alapanyagokból megvalósuló, megújuló energia felhasználásával működtetett és jó referenciával rendelkező vállalkozással épített ház rezsi, karbantartási költsége akár nulla is lehet.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Tehát 20 éves távlatban a silány kivitelezéssel megvalósuló és a prémium családi ház ára ugyanannyi lesz, de a prémium házban az első naptól kezdve esztétikus burkolatot, festést, csaptelepeket, szanitereket és kényelmi berendezéseket kapunk, míg a másik házban bosszankodásunk lesz végig, hogy miért is nem a jót választottuk az olcsó helyett.

Csak olyan kivitelező céggel kiviteleztessen, aki nem tartozik a beszállítóinak, az alkalmazottainak, a magyar államnak, valamint élőben megnézhető több éves referenciákkal rendelkezik. Kérje le a cégkivonatot és vesse össze, hogy az elmondottak alapján tényleg volt-e a kivitelezőnek annyi forgalma. Rengeteg cég azt mondja, hogy rengeteg házat épített az elmúlt években, de a cégkivonatban 10-20 milliós forgalom szerepel. Ez önmagában intő jel arra, hogy a vállalkozó nem mond igazat, mert ha egy házat is épített volna, akkor is több lett volna a forgalma.

2012-ben épült EnergyFriendHome kulcsrakész családi ház

Ma már rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy online utána nézzen a karosszékből, hogy az adott kivitelező alkalmas-e a családja számára az új otthonát létrehozni.

Ne dőljön be az olcsó árnak, mert az olcsó ház lesz a legdrágább, ha több éves távlatban tekintünk a költségekre. Márpedig egy családi ház több generációnak ad majd otthont és a pillanatnyi öröm az olcsó ár miatt gyorsan elillan majd és jönnek a költségek és a bosszankodás hosszú távon.

Ha olyan vállalkozással tervezi álmai otthonát felépíteni, aki több éve a kivitelezési piacon van, valósak és jók a referenciái, független cégminősítésekkel rendelkezik, ISO minősítése van, NAV megbízható és köztartozásmentes adózó, ezenkívül ebben a pillanatban is meg tud mutatni több épülő családi házat élőben, akkor jó reményekkel vághat bele a tervezésbe és a kivitelezésbe.

Egy kis segítség a korábbi írásunk által abban, hogyan válaszon kivitelezőt és hogyan hasonlítsa össze az árakat: https://kp.hu/csaladi-haz-epites-arajanlat-keszites-bemutatasa/

Kp Sales House EnergyFriendHome 2015-ben épített készháza


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb