„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

5% ÁFAHírek

Nem igényelhető vissza az 5 millió forint új házépítés esetén és az 5% ÁFA sem alkalmazható!?!

A 2015-ös év utolsó napjaiban nagyot szólt a Fidesz Kormány bejelentése, mely szerint 2016. január 1-től 5% lesz az az új lakások és családi házak ÁFA összege és a korábban kiszámlázott házépítési számlák összegből maximum 5 millió forint ÁFA visszatéríttethető lesz az Államkincstáron keresztül.

Az év utolsó két hetében új szerződést nem tudtunk kötni, mert mindenki kivárt az új 5%-os 2016. január 1-től érvényes ÁFA miatt, a korábbi megrendelők nagy része sem szerette volna a teljesített munkákat kifizetni, hiszen januárban számlázva rengeteg pénzt tudnak majd megtakarítani.

Ma január 12-e van és a helyzet tovább fokozódott, mert úgy érezzük, hogy tudásunk az új módosítások tekintetében egyenlő a nullával. Mondjuk ezt azért, mert a NAV-nál dolgozó adóhivatali szakemberek is egyénenként másként látják és másként értelmezik a jogszabályt.

Az adóhivatallal folytatott telefonos beszélgetés részleteit az alábbiakban hallgathatja meg.

Ha nyugodt szeretne maradni, ne hallgassa meg a felvételeket. Inkább várja meg a jelen levelünkre adott Államtitkári nyilatkozatot.

Tehát az elmúlt 3 hétben sem számlázni, sem szerződni nem tudtunk építtetőinkkel.
A jelzett időszakban közel 1000 levelet kaptunk olyan ügyfeleinktől, akik családi házat szeretnének építtetni a közeljövőben, természetesen a cégünk összes telefonja napok óta izzik a hívásoktól, ezért ha nem tudjuk felvenni, elnézésüket kérjük. Minden ügyfelünk fontos számunkra, ezért vissza fogjuk hívni. (email címünk: info@kp.hu)

A kp.hu weboldal csoport korábbi 3-4000 fős napi látogatottsága hetek óta 20 ezer feletti, mely szám jól érzékelteti a felfokozott érdeklődést.

Egy héttel ezelőtt a www.hir.ma szerkesztősége megkeresett bennünket az új CSOK és a kedvezményes ÁFA és adó visszatérítés ügyében. Mivel a kérdésekre nem tudtunk biztos válaszokat szolgáltatni, a www.hir.ma levelet írt a Fidesz.hu ügyfélszolgálati e-mail címére és Orbán Viktor Miniszterelnök Úr számára is.
A levélben az új kedvezményes ÁFA és az 5 millió forintos visszatérítéssel kapcsolatban volt kérdése a lapnak, mivel ez tartja lázban a családi ház építési piacot.

Sajnos az eltelt időszakban semmilyen választ sem kapott a szerkesztőség a címzettektől.

A www.kp.hu szakemberei három hete egyfolytában keresik és tárgyalnak az érdekvédelmi szervezetekkel, az építőanyag kereskedőkkel, adótanácsadókkal, jogászokkal, NAV szakemberekkel, de érdemi előrejutás nem történt, mert biztonsággal vállalható tájékoztatást sehol sem kaptunk.

Mivel a www.kp.hu -nál dolgozó kollégáink és a www.hir.ma szerkesztői sem érték el telefonon  Novák Katalin Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkár Asszonyt, a Hir.ma nyílt levelet írt számára.

Az Államtitkár Asszony számára írt nyílt levél alább olvasható.

Tisztelt Államtitkár Asszony!

www.hir.ma internetes oldal szerkesztője vagyok és több száz Magyarországon működő építőipari kivitelező cég nevében fordulok Önhöz és szeretnék kérdéseket feltenni az új lakásokat és családi házakat érintő ÁFA szabályozással kapcsolatban. 

Nagy örömre ad okot, hogy a Kormány bevezette az új CSOK szabályozást, valamint az 5%-os kedvezményes ÁFÁ-t, melynek következtében rengeteg új lakás és családi ház épülhet a közeljövőben hazánkban. Ez a lakásépítés területén dolgozó kivitelező cégek, és az egész építőipar, továbbá a beszállítói kör számára a válságból való kitörés, és a fellendülés lehetőségét vetíti előre.  

Korábban több cikket publikáltunk oldalainkon a 2016. január 1-től életbelépő kedvezményes 5%-os lakásáfával és CSOK-kal kapcsolatosan. 

Cikkeink hatására rengeteg megkeresést kaptunk építőipari kivitelezőktől az ügyben, hogy 2015 utolsó két hetében már nem tudtak számlázni ügyfeleiknek, mivel az építtetők kivárták az új évet, annak reményében, hogy majd a 27% helyett 5%-kal teljesítik a számlákat.

Az új év 11. napján tartunk és a vállalkozók ma sem tudják, hogy milyen szabályokat kell alkalmazniuk.

A bizonytalanságot a NAV ügyfélszolgálatainak ellentétes információi adják. 

Az építőipari vállalkozók nagy része az elmúlt 3 hétben nem tudott pénzt bevételezni a megrendelőitől, mivel még a számla ÁFA tartalma az adóhivatali szakértők szerint sem egyértelmű. 

Megkeresésünkre a www.kp.hu építőipari portál szakembere elmondta, hogy 3 hete napi 22-28 ezer látogatója van az építőipari weboldalaiknak, mely a szokásos forgalom négyszerese. 

December 15-e és január 11-e között közel 1000 megkeresést kaptak új családi ház építéssel kapcsolatban, valamint az új CSOK és ÁFA kérdésekben.

Természetesen ezek a kedvező kormányzati intézkedések nagy örömöt jelentenek az építtetők és a kivitelezők számára is, ezt igazolja a fokozott érdeklődés.

Viszont üröm az örömben, hogy korrekt válaszokat nem tudnak minden esetben az építtetőknek adni, mivel az adóhivatalok és könyvelők, valamint az adószakértők más-más állásponton vannak az új áfa szabályozási kérdésekben. 

A legtöbb adóhivatali szakember azt a nyilatkozatot tette, hogy a generálkivitelezőkkel kiviteleztetett családi házak nem jogosultak az 5%-os ÁFA tartalomra és az adóvisszatérítésre sincs módja az építtetőknek.

Annak ellenére, hogy hatalmas az érdeklődés, sajnos nem tud a kivitelező és az építtető előre lépni a szerződés irányába, mert a szerződésben pontosan rögzíteni kell többek között a kivitelezési díjakat is. Természetesen a nettó 300 m2 alatti méretben építkező magánszemély az 5%-os ÁFA, vagy az 5 millió forintos adóvisszatérítést szeretné kihasználni. 

A Hir.ma szerkesztőjeként egy héttel ezelőtt kedden a Fidesz.hu ügyfélszolgálati email címére, majd Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak címezve is elküldtük az ezzel kapcsolatos kérdéseinket, melyre sajnos 6 nap alatt még annyi reakció sem érkezett, hogy a levelünket megkapták. 

Mivel a médiában több helyen Ön tetszett az új CSOK-kal és az új ÁFA szabályozással kapcsolatosan nyilatkozni, így szeretnénk ha segítené szakemberként a Kormány oldaláról a kérdések korrekt megválaszolását.

Telefonon korábban már kerestük Önt, a titkárságon azt a választ kaptuk, hogy természetesen gyorsan választ kaphatunk a kérdéseinkre, de levélben szeretnék ha leírnánk a kérdéseinket.

A jelen levelet nyílt levélként küldjük Önnek és kérjük szíveskedjen számunkra írásban válaszolni. Fáradozásait előre is köszönjük.

Az egyik kivitelező cég munkatársa egy beszélgetésünket követően annak érdekében, hogy biztos választ kapjon, tíz különböző adóhivatali szakemberrel beszélt az adóhivatal információs telefonos vonalán. Minden esetben ugyanazt a telefonszámot hívta fel, csak más-más irányítószámot adott meg az automata központnak, hogy több megyével is beszélhessen.

 

A kérdések minden esetben megegyeztek, melyek így hangzottak: 

 • Cégünk családi házak kivitelezésével foglalkozik. Az építtető megbíz bennünket a saját telkén a családi ház felépítésével. 2016. január 1-e után jogosultak vagyunk-e az 5%-os áfatartalmú számla kiállítására?

 • Ha volt olyan házépítésünk, mely átcsúszott a tavalyi évről, de még nincs használatbavételi engedély, akkor a magánszemély az 5 millió forintos adóvisszatérítésre jogosult-e?
  Természetesen a 300 m2-es nettó alapterületnél kisebb családi házak tekintetében érdeklődtünk. 

Az adóhivatali szakemberek kis része nem volt teljesen biztos, hogy jó az amit mond, mert nem egyértelmű a jogszabály.  A szakemberek fele-fele arányban adták azt a választ, hogy egyértelmű, hogy 27% az áfa, melyet számlázni kell, a másik felének pedig ennek az ellenkezője volt egyértelmű, hogy 5%-os áfatartalmat kell számlázni. 

Az 5 milliós Államkincstári visszatérítési lehetőségről is megoszlóak voltak a szakemberi tanácsok, volt aki egyértelműen megmondta, hogy semmiképpen nem kérhető vissza az összeg, ha generálkivitelező végezte az összes feladatot a házépítésen, de volt aki azt mondta, hogy az 5%-os áfát kell az idei évre történő teljesítésre alkalmazni és a tavalyi év számláiból visszatéríttethető az 5 millió forint.

Olyan kijelentés is elhangzott, hogy sem az 5%-os áfára, sem pedig az 5 milliós adóvisszatérítésre sem jogosult az a magánszemély, aki a házát egy kivitelező szakcégre bízza. 

Az alábbi linken meghallgatható az adóhivatali kollégákkal történő beszélgetés részletei. Természetesen tiszteletben tartva a személyhez fűződő jogokat az ügyintéző nevei nem szerepelnek a felvételben. 

Az alábbi pár mondat a Fidesz.hu oldalról származik, mely 2016.01.04 -én jelent meg:

AZ OTTHONTEREMTÉS IS EGYSZERŰBB  


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A bürokráciacsökkentés nemcsak az okmányok cseréjét és a hétköznapi ügyek intézését teszi egyszerűbbé, hanem az otthonteremtést is.

Az Otthonteremtési Program részeként egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lesz az új ingatlanok építési engedélyezési eljárása.

Emellett az új lakások, házak építése, illetve vásárlása esetében a lakásépítési áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

Magasabb lett a családi otthonteremtési kedvezmény összege, a három gyermeket vállalóknak pedig államilag támogatott hitel is jár.(fidesz.hu)fidesz 5%

Tehát a Kormány weboldala is beszél a házépítések 5%-os ÁFA összegéről, mint új, már bevezetésre került szabályozásról. 

Mi konkrétan arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan kell eljárni, ha egy magánszemély egyetlen egy generálkivitelezővel szeretné a családi házát felépíttetni. 

A családi ház építésére Magyarországon két lehetőség van: 

1, A családi ház felépítésének egyik lehetősége: (generálkivitelezés)

A magánszemély a saját tulajdonában álló építési telkén családi házat szeretne építtetni és kiválaszt egy számára szimpatikus (például a referencia munkák alapján) generál kivitelező céget vállalkozói szerződés megkötésével, aki elvégzi a tervezést, az engedélyeztetést, majd a családi házat több részteljesítéssel és részszámlázással kulcsrakész állapotra felépíti, tehát generálkivitelezés történik.

Ennek előnye, hogy minden szakmát Felelős Műszaki vezető ellenőriz és a szakmák közötti egyeztetést szakember végzi.

A kivitelezés közben és a végén az átadás után egy céggel kell tárgyalni és egy cég adja a garanciát.

A legtöbb esetben szakszerűen elkészített kifogástalan munkát kapnak az építtetők, ha pedig valami hiba van, azt cégen belül kell megoldania a generálkivitelezőnek, hiszen minden munkavégzés az ő feladata és felelőssége a szerződés szerint.

Ha például a generálkivitelező határidőben csúszik, akkor kötbért köteles fizetni. 

Az építési költségek tekintetében a legtöbb esetben az építtető jobban jár, ha egy generálkivitelező végzi el az összes feladatot, hiszen az építőanyag beszállítóknál sokkal jobb alkupozícióban van a generálkivitelező cég, akinek egy évben több tíz, vagy százmilliós megrendelése van az adott beszállítónál.

2, Családi ház építésének másik lehetősége: (magánszemély által szervezett munka, vagy kaláka)

A magánszemély, akinek feltehetően van munkahelye (és a legtöbb esetben családja), külön-külön szakmánként árajánlatokat kér be, majd leszerződik minden egyes rész kivitelező céggel, ezután saját maga, illetve idegen Műszaki Ellenőr (ebben az esetben kötelező) igénybevételével szakmánként elvégezteti a házépítés minden részletét.

A szakmáktól egyenként kell átvenni a munkát és átadni más-más cég számára és folyamatosan kapcsolatot tartani a vállalkozók között. ( Ma már egyre kevesebben építenek saját szervezésben családi házat, mert erre vagy a család, vagy a munkahely szokott rámenni és sok esetben a házaspárok elválnak egymástól. Erre mindenkinek az ismertségi körében van szomorú példa. Arról nem beszélve, hogy a kalákában végzett és laikus magánszemély által szervezett munkák minősége a legtöbb esetben nem kielégítő.)

Ha a magánszemély szervezi össze a munkákat, sok esetben a hibákat nem tudja majd kijavíttatni, hiszen a vállalkozók egymásra fognak majd mutogatni.

A kötbér lehetőségétől is elesik a magánszemély, hiszen lehetetlen lesz bizonyítani, hogy milyen munka pontosan kinek a késedelme miatt csúszott. 

Az alábbi kérdéseinkre szeretnénk Öntől választ kapni (minden kérdésem nettó 300 m2 alatti családi ház építésére vonatkozik és magánszemély az építtető):

 1. kérdés: Ha a családi házat generálkivitelező építi kulcsrakész állapotra, tehát mindent egy kivitelező végez el, jogosult-e a vállalkozó az új 5%-os ÁFA felszámítására, vagy a 27%-os ÁFÁ-t kell alkalmaznia?
 2. kérdés: Abban az esetben, ha egy generálkivitelező végzi a munkát és a 27%-os ÁFA tartalmat kell a vállalkozónak kiszámláznia, akkor a magánszemély 5 Millió forint összegig a Magyar Államkincstártól visszatérítést kérhet?
 3. kérdés: A tavalyi évben generálkivitelező által elkezdett, de még át nem adott, tehát használatbavételi engedéllyel nem rendelkező családi ház építtetője a 2015-ös évben kiállított számlák után jogosult az 5 millió forint, vagy az arányos rész visszatérítésére az Államkincstártól?
 4. kérdés: Magán építtető félkész kivitelt rendel, a további feladatokat saját maga, illetve az általa szervezett szakemberek végzik.  A félkész kivitelig 5% vagy 27% ÁFÁ-t kell alkalmazni?
 5. kérdés: Magán kivitelező szervezi a szakembereket, és maga vásárolja az építő anyagot. A csak munkadíjat számlázó kivitelező 5% vagy 27% ÁFÁ-t alkalmaz? 
 6. kérdés: Az ÁFA visszaigénylés jelenlegi határideje mind az építtetőt, mind a kivitelezőt nehéz, és szinte finanszírozhatatlan helyzetbe hozhatja. Várható a visszaigénylés idejének rövidítése?
 7. Az épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os TNM rendelet (6. § (2) d)) kimondja, hogyha egy épület „központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg”, akkor azoknál azokat az energiahatékonysági követelményeket kell érvényesíteni, amelyeket egyébként csak 2018-tól kellene alkalmazni.  A CSOK módosítása kapcsán, viszont sokan úgy értelmezik, hogy egyáltalán nem kell az épületenergetikai előírásokkal foglalkozni, alkalmazni. Ez az értelmezés, viszont megakadályozná országunkat a vállalt kibocsátás csökkentés elérése érdekében, és a fenntartható fejlődés elvével is ütközne.

A válaszokat előre is köszönjük és őszintén reméljük, hogy sikerült tiszta képet kapni a lakástámogatás egyik legfontosabb részletéről is, mely a kivitelezőket és az építtetőket egyaránt érinti.

Segítségét előre is köszönöm. 

Tisztelettel: 

B. Árpád

www.hir.ma

hir@hir.ma

Idevonatkozó jogszabályi részek az adóhivatal tájékoztatása alapján: 

6/A.109 Adó-visszatérítési támogatás

8/A. §110 (1) A

a) legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve

b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa adó-visszatérítési támogatást igényelhet.

(2) Az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

(3) Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre.

(4) Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.

— A (3) pont szerint nem igényelhető az adóvisszatérítést a 2007. évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre. —

Termék értékesítése: d) az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre.

____

2015. évi CCXII. törvény (továbbiakban: Módosító törvény) 2016. január 1. napjával kezdődő hatállyal módosította az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (továbbiakban: Áfa tv.). A Módosító törvény – az Áfa tv. 3. számú mellékletének körét kiegészítő – 24. §-ának megfelelően az előbbi időponttól, azaz 2016. január 1. napjától kezdődően kedvezményes 5%-os adómértékkel adózik az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan lakások (lakóingatlanok) értékesítése, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert. A 150 négyzetméteres küszöbérték a többlakásos lakóingatlanban kialakítandó, vagy kialakított lakásra, míg a 300 négyzetméteres küszöbérték az egylakásos lakóingatlanra vonatkozik.

_____________________________

Csok 2016, 5% ÁFAKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

9 hozzászólás

 1. A miniszterelnök hirtelen felindulásában még azt is mondta, hogy a lakhatási engedélytől függetlenül, KÉT évre visszamenőleg visszaigényelhető az ÁFA külömbözet, és a kivitelező-megrendelő osztozni köteles rajta! Ezt teljesen elhallgatják! Ezzel mi van? Vagy ennyire részeg voltam az év végén?

 2. Üdv!

  1. kérdés: 27%
  2. kérdés: nem
  3. kérdés: nem
  4. kérdés: 27%
  5. kérdés: 27% és ez esetben a magánszemély visszaigényelheti az ÁFA-t, ha minden egyéb feltételnek megfelel.
  6. kérdés: nem vagyok illetékes (sajnos)
  7. kérdés: Nem fog menni a CSOK azokra az új ingatlanokra, amik nem felelnek meg a 2018-tól alkalmazandó energetikai szabványnak.

  Ha a telek nem a kivitelezőé, hanem magánszemélyé, akkor a vállalkozót semmiképp nem illeti meg a kedvezményes, 5%-os ÁFA
  Mert az ÁFA törvény alapján 5%-os adó fizetendő:
  a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, kivéve annak a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítését, amelynek
  ja) első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy
  jb) első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év;

  Ha mindent jól sikerült értelmeznem, akkor jelentkezek az államtitkár asszony helyére 😉

 3. Majd a Magyar Közlöny tesz pontot a dolog végére!
  Jelen esetben törvény írja elő az adó mértékének csökkentését, tehát valójában nem visszaigénylésről van szó!
  Nem vonatkozhat a jelen esetre, mert az ÁFA változásának terheit a fogyasztó viseli!
  Tehát, ha az ÁFA csökken, ráadásul a vonatkozó tv. szerint, akkor annak a fogyasztó kell, hogy élvezze a hasznát!
  Egyébként a törvénymódosító javaslatot kéne elolvasni:
  “Az „egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról” nevet viselő törvényjavaslat vitájában a miniszterelnök kabinetfőnöke közölte: ha valaki mások által épített ingatlant vásárol, akkor a végszámla áfatartalma az eddigi 27-ről 5 százalékra csökken. Ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig.”

 4. Egylakásos épület magánszemély építtetője, 2015 jan.1-től összegyűjtött számláinak ÁFÁ-ját is már visszaigényelheti ? Az M1 televízióban hallottam.
  Várom válaszukat ,
  üdvözlettel S.Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsa!
   Igen, ha nem egy, hanem több vállalkozóval dolgoztatott.
   Ha egy fővállalkozó volt, akkor nem fizetik vissza a különbözetet.
   Tisztelettel:
   Kp Sales House Kft

 5. Ikerházat építünk és minden papir és számla összegyűjtése után bementünk a bankba, ahol közölték velünk, hogy nyugdíjasok nem kapnak OEP igazolást és így nem jogosultak áfa visszatérítésre. A kérdésem az lenne, hogy miért nem? Ha 180 napja fizetnek utánam járulékot akkor jogosult vagyok akkor is, ha a 181. napon befejezem a munkát, de aki 40 évig fizette a járulékot, az nem jogosult, Egyáltalán mi köze van az áfa-nak ahhoz, hogy én egészségügyi biztosított vagyok-e vagy sem? A kettőnek semmi köze egymáshoz. Én az áfa-t ugyanúgy kifizettem, mint mindenki más. Ha 180 napra a nyugdíjas elmegy dolgozni nyugdíj mellett, újra jogosult lesz? Várom válaszukat.
  Üdv. S. Jutka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb