„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Mit tervez az új kormány a lákáspiacon?

Egyre többet hallani a Társaság a Lakásépítésért Egyesületről (TLE), hiszen a javaslataikat egyszer már elfogatta a Fidesz vezette kabinet. Egy új lakásprogramhoz azonban 100 milliárdokra lenne szükség, nélküle viszont komoly problémák léphetnek fel, írja a Népszabadság.
A TLE előző Fidesz ciklus alatt tett javaslataiból, máig tartó Kormányrendelet született a lakáshitelkamat-támogatási programmal, melynek értelmében 2020-ig több tízmilliárd forintos támogatást nyújt az állam a programban résztvevők számára.

A TLE által elkészített tanulmányban javasolt intézkedések előzetes költségvetése még nem készült el, de Maráczi Zsolt, a TLE elnöke szerint a GDP 1,5 százalékos – évi 375 milliárd forint – költségvetési ráfordítással, adókedvezménnyel és uniós források felhasználásával, ki lehet alakítani egy fenntartható, a szociális és a fejlesztési prioritásokkal összhangban lévő lakáspolitikát. A program megvalósításához szükséges tényleges kiadások mértékét hozzávetőleg öt év alatt kívánják elérni.

A Fidesz lakáspolitikai megnyilatkozásaiból úgy tűnik, hogy elképzeléseik közel állnak a TLE programjához. A párt már a közeljövőben gazdasági húzóágazattá fejlesztené az építőipart, amihez – hangsúlyozta Orbán Viktor – még kétharmados többségre sincs szükségük.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A TLE által javasolt támogatások

– lakáshitelkamat-támogatás legfeljebb 45 millió forint lakásértékig, legfeljebb 70 százalékos hitelarányig (az állam a mindenkori jegybanki alapkamat és a tényleges kamat közti különbözetet egyenlítené ki),
– lakáshitelhez kapcsolódó, gyermekszámtól függő személyijövedelemadó-kedvezmény, évente maximum 2,2 millió forint,
– szocpol vásárlás és építés esetén: első gyerek után 1 millió forint, második gyerek után 1,5 millió forint támogatás az államtól, lakáskiadás után fizetendő szja 10 százalékra mérséklése,
– lakbérfizetéshez adómentes béren kívüli juttatás legfeljebb havi 40 ezer forintig,
– lakás-takarékpénztári megtakarítás lakásbérlésre is,
– lakásépítés és -felújítás 5 százalékos áfakörbe sorolása,
– lakásépítés, -felújítás áfavisszatérítése,
– illetékmentesség 25 millió forintig,
– adókedvezmény bérlakásépítő társaságoknak,
– állami alap a bedőlt lakáshitelesek lakásainak megvásárlására.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb