„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Miért jó a falfűtés?

falfutesKora tavasszal ha száz ágra süt a nap, attól, függetlenül, hogy lehet a hőmérő csak 10 Celsius fokot mutat mi már kellemesen érezzük magunkat. De ha árnyékba vonulunk, akkor vesszük észre, hogy milyen kellemes volt az előbb a nap sugárzása. Lehet, hogy az árnyékban csak 1-2 fokkal van hidegebb de ezt mi sokkal többnek érzékeljük.
A lakásunkban is használhatjuk ezt a kellemes hőérzetet biztosító fűtésformát a sugárzó fűtést.
Többféle módja lehet annak, ahogyan a hő eljut az emberhez egy épületben. Az egyik az úgynevezett konvekciós fűtés (például radiátor), amikor a helyiség levegőjét a fajsúlykülönbség elvén cirkuláltatják, azaz a levegőt melegítik fel és annak a hőmérsékletét érzékeljük.
A másik pedig, amikor sugárzó, meleg felülettől érkezik a hő. Így működik a cserépkályha, a fal, illetve a mennyezet fűtés.

Amikor hőt sugárzó falak vesznek körül, a ténylegesnél melegebbnek érezzük a hőmérsékletet. Ezt a tulajdonságot használja ki a falfűtés, amely lényegében “becsapja” a hőérzetünket. A hőmérő csupán 19-20 fokot mutat, mi mégis két-három fokkal többnek érezhetjük a helyiség levegőjét.
Ezért elegendő alacsonyabb hőmérsékletre felmelegíteni a rendszerben keringő vizet, ami ugyanakkor kevesebb energiát igényel.

A Falfűtés Fűt és hűt

A falfűtésnek a kisebb energiafelhasználás mellett egyéb pozitívumai is vannak. Egyrészt igen kellemes hőérzetet nyújt, másrészt teljesen rejtett.

Érdemes előre tudni, hol lesznek szabad falfelületek, illetve, hogy melyik fal elé kerülnek a nagyobb bútorok, mert oda nem célszerű a falfűtést beépíteni. Falfűtés esetén szállópor nem alakulhat ki, ami igen fontos egészségügyi szempont.
A falfűtés tervezésének és kivitelezésének szempontjai kissé eltérnek az egyéb rendszerekétől. Többféle falfűtési rendszer létezik, akad közöttük nem egy magyar szabadalom is.
Valamennyiük közös tulajdonsága, hogy az adott falfelületet – körülbelül kétméteres magasságig és a pontosan kiszámítható hőigényeknek megfelelő szélességben be kell csövezni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A rendszer felfűtési ideje rendkívül gyors, a vékony vakolaton át sugárzó hő szinte azonnal érzékelhető. Az éves fűtésienergia-megtakarítás a felsorolt előnyök miatt 20 százalék, vagy e fölötti érték is lehet. ( Hagyományos gázkazán hőtermelés esetén. Geotermikus energia felhasználása esetén 50% feletti energiamegtakarítás érhető el.)
A falba rejtett csövek nem kívánnak különösebb védelmet, hiszen gipszes vakolattal ezeket elrejtjük, majd a felületet lefestjük. A furatok kialakítása, a falba vert szögek jelentenek némi veszélyt, de a láthatatlan fűtés egy speciális, hőérzékeny fólia segítségével a falon kirajzolódik, láthatóvá válik, ezáltal a csövek sérülése elkerülhető.

Alacsony hőfok kell az üzemeltetéséhez:

A falfűtés alapvetően alacsony hőmérsékletű fűtési mód, ahol a fűtővíz hőmérséklete 30-40 0C.
A hőtermelő berendezés kiválasztásánál ezt feltétlenül figyelembe kell venni.
Az alacsony hőfok miatt ideális megoldás lehet hűtési, fűtési hőtermelőként a geotermikus hőszivattyú, amely a földhőt, vagy a külső levegőt hasznosítja. Fűtéskiegészítésképpen jól alkalmazhatók a napenergiát hasznosító rendszerek.
A falfűtést elsősorban az új építkezéseknél ajánljuk, mivel kiépítésének költségei közel azonosak a radiátoros rendszerekkel.
Meglévő házakban szükség van a fűtött fal hőszigetelésére, majd a csövek elhelyezése után egy új vakolatréteg készítésére.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

6 hozzászólás

 1. Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Régi építésű házunkat felújítjuk, fűtését fal- ill. plafonfűtéssel szeretnénk megoldani. Néhány falfelületet mindenképpen hangszigetelni szeretnénk. Ha a téglafal és a falfűtés közé kerül a szigetelés, úgy gondolom, a téglafalnál nem fogja tudni a hőt tárolni, mivel a szigetelés nem engedi át a hőt. Ebben az esetben milyen módon lehet megoldani a hangszigetelést?
  Köszönettel:
  V. Nóra

  Kedves Nóra!
  Először is meg szeretném jegyezni, hogy a falfűtést általában a külső falakon szoktuk alkalmazni, mivel ezek a falak a leghidegebbek, illetve általában a külső falakat nem szoktuk bútorozni.
  A födémen, illetve meglévő téglafal esetén két módszert ajánlok, mindkettőnek vannak előnyei, gazdaságilag is hasonlóak a költségei.
  1. a meglévő téglafalra fel kell szerelni egy fa stafni vagy lécvázat, majd a lécváz közötti részt ki kell tölteni kőzetgyapot szigeteléssel. A lécváz legalább 40 x 30 mm-es legyen. A lécvázra párazáró hőtükrös fóliát kell ragasztani, majd erre el lehet helyezni a gipszkartonba belemart gipszkarton lapokat. Ilyen gipszkarton lapot több cég gyárt a mai piacon.
  2. A téglafalra fel kell szerelni a kívánt vastagságú Heratekta burkolatot, mely alá el kell helyezni a párazáró hőtükrös fóliát. A heratekta lapokra fel kell szerelni a falfűtés csöveket, majd élvédőzni kell és 35 mm-es gipszes vakolattal el kell látni.
  A hőátadó és hőtároló felületet az 1-es verziónál a gipszkarton lap, a 2. verziónál a 35 mm-es gipszes vakolat.
  Míg az első variáció azonnali reakcióra képes, addig a második megoldás nagyobb hőtárolást képes biztosítani. Mindkettőnek van előnye és hátránya.
  Ha nem szeretne kőművesekkel bajlódni, akkor a gipszkartonos verziót ajánljuk, mivel itt saját magunk is kivitelezhetjük a munka nagy részét.

 2. Tisztelt Cím!

  Meglévő 75 négyzetméteres családi házunk fűtését/hűtését szeretnénk megoldani geotermikus energiával. A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e oldani úgy a rendszer méretezést, hogy kizárólag mennyezeti fűtést/ hűtést alkalmazunk. Természetesen a födémet megfelelően hőszigetelménk.

  Köszönettel: K. Mária

  1. Kedves Mária!
   Sajnos azt tudom mondani, hogy egy ekkora háznál nagyon messze van a megtérülés, mivel fajlagosan egy ekkora házra drága a beruházási költség.
   Ez azt jelenti, hogy 4 millió forint körüli bruttó költséggel lehet kalkulálni.
   Egyébként megoldható csak mennyezet hűtés-fűtéssel is a ház hűtés-fűtése.

 3. Tisztelt Cím!

  A falfűtés esetén nem zavaró-e a falban levő többi szerelvény,illetve ezek hozzáférhetősége. (villany, külső falban ritkábban víz, csatorna). Vagy csak a dobozokat, dugaljakat kell kiemelni és elkerülni a fűtővezetékekkel?

  Köszönettel

  Zámbó Miklós

  1. Kedves Miklós!
   Nincs ilyen probléma.
   A falvastagság 10 cm a belső falakon, de ott nincs falfűtés.
   A külső falakban pedig egyáltalán nincs falfűtéscső, hiszen az a falon kívül egy hőszigetelő lapot csavarozunk, majd arra szereljük a falfűtés csöveket, majd azt vakolattal látjuk el.
   Így a falak ennyivel szélesebbek lesznek.
   Tehát a falakon belül vezetett villamos kábelek nem befolyásolják a falfűtés elhelyezését.
   A vízvezeték rendszer pedig a beton rétegek közötti hőszigetelésben van vezetve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb