„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

KiemeltKiemelt cikkeink

Mi is az a modulház és tényleg nem kell engedély az építéséhez?

Az élet minden területén mindig vannak trendi, azaz divatos kifejezések. 
Az építőiparban napjainkban nagyon sokan elkezdtek a moduláris ház értékesítés, gyártás kifejezések hullámán lovagolni, mely cég egy része tévedésbe ejti a gyanútlan építtetőt. 

Nagyon kell vigyázni, mert a piac tele van szélhámos kóklerekkel! Azért, mert a modulház és mobilház most felkapott rengeteg vállalkozás állt rá a saját tákolmányaik értékesítésére. Természetesen sok korrekt cég is van a piacon, akik moduláris és mobilházakkal foglalkoznak, de ezek a házak nem 250 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek reklámozásra és értékesítésre. 

Az alábbi PuzzleHome moduláris ház vázszerkezete
PuzzleHome moduláris ház tetőpaneleinek elhelyezése után
PuzzleHome moduláris családi ház külső fotója. SlateRock kőfurnér homlokzatburkolat készül és kívülről kész az épületrész, mely bruttó 28 m2-es méretű. Ez az épület a legszigorúbb energetikai és statikai szabályoknak is megfelel. A falakban és a födémben 25 cm hőszigetelés került elhelyezésre. A falak belül két rétegű magnézium oxid lap borítást kaptak, mely ütés-, tűz- és vízálló anyag. Az épület alvázszerkezete 100 mm-es keresztmetszetű 4 mm-es falvastagságú hegesztett CORTEN acélból készült zártszelvény. A vázkitöltő falak tűzi horganyzott C és U profilok. Az épület acél vázszerkezetének élettartama bőven 100 év feletti.
Bővebb info: email: info@kp.hu. Telefon: 06 20 44 44 24

A piac szabályozatlansága miatt gyakran találkozhatunk egy szegelt favázszerkezetre csupán SIP panelből, valamint csak szendvicspanelból összepurhabozott, vagy “idén még rigó fütyült” fából összeszegezett, lambériával és 15 cm szálas hőszigeteléssel ellátott moduláris házaknak nevezett borzalmakkal, melyek emberei tartózkodásra több dolog miatt is alkalmatlanok és építészetileg sem ütik meg azt a szintet, melyet engedélyeztetni lehetne. A tűzvédelmi követelményeket és a statikát, vagy hanggátlást, egészséges lakókörnyezet, energetikai szabály kérdésköröket, pedig ne is firtassuk. 

Mi is a moduláris ház?

A moduláris házakat a XXI. század felgyorsult világa, a minőségre törekvés, a tervezés – megrendelés – gyártás – beköltözés idejének lerövidítésének igénye hívta életre. 
Sokszor elhangzik, hogy autót az autógyárból, házat a házgyárból kifejezés is. 
Igen furcsán néznénk egy autókereskedőre, ha az autóalkatrészeket a parkolóba deponálná, majd pár ügyes kezű autószerelő a ház előtt szerelné azt össze az alváztól a motoron át a futóműig. Ugye nem tudjuk ezt elképzelni? 
Ha igazán igényes, méretpontos, nagyon gyors munkavégzést szeretnénk, akkor a házunkat a házgyárban készíttetjük el. 
A házgyárban készült épületek lehetnek könnyűszerkezetes favázas és acélszerkezetes épületek, azaz könnyűszerkezetes vagy szerelt házak. 

Modulházaknak nevezzük, azokat az építményeket, melyek üzemi előregyártással önhordó alvázszerkezetre rögzítve kerülnek megvalósításra és kettő vagy több modulból összeállítva egy teljes lakóegységet alkotnak.

A modulházak modul elemei szállító jármű és daru segítségével kerülnek az építési helyszínre, ahol a szomszédok és a kert rendjének megzavarása nélkül igen rövid idő alatt a modulokat összeillesztik, villamos, víz és szennyvíz rendszerre kötik, majd a lakóegységeket üzembe helyezik, ezután a kapcsolódási pontok elrejtésre kerülnek és a ház használatba vehető. 

A mobilházak, moduláris házak alá alapozás, aljzatbeton nem minden esetben szükséges, hiszen az alvázszerkezet önhordó szerkezetként funkcionál, így a legtöbbször talajcsavarra, vagy tömörített és szintezett kavicságyra elhelyezett előregyártott betonelemekre kerül telepítésre. 

A modulházak alváz-, tető- és falszerkezete készülhet fából vagy acélszerkezetből. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Azok a házak, melyeknek a fal- és tetőpaneljeit üzemben készítik el és a helyszínen kész aljzatbetonon daruzzák össze, készházaknak, szerelt vagy könnyűszerkezetes házaknak nevezzük. 

A moduláris házakat a méretüktől és a kapcsolódó elemek számától függően helyszínre szállítástól számított akár 1-5 napon belül használatba lehet venni, míg a könnyűszerkezetes házak esetében ennyi idő alatt a félkész állapot valósul meg, melyet korábban megelőzött már az alapozási feladat és még akár több hónap is szükség lehet a teljes külső és belső befejezésre. 

Moduláris és mobilházakat, valamint könnyűszerkezetes házakat bárki készíthet vagy kell valamilyen minősítés?

Erről egy külön cikkben fogunk részletesen beszámolni, de ha röviden kell válaszolni, akkor azt kell mondani, hogy csak olyan szerkezetből valósulhat meg a ház felépítése, mely építőipari műszaki engedéllyel rendelkezik, vagy nemzetközi tanúsítványa van. Tehát nem helytálló az, hogy bárki gyárthat családi házat hazánkban mindenféle megfelelősségi dokumentáció nélkül. A piacon lévő gyártó cégek 80%-a semmilyen dokumentummal nem rendelkezik, mely alapján gyárthatna családi ház szerkezeti elemeket. 

Mobilházakra, moduláris házakra kell vagy sem építési engedély? 

A moduláris házak, mobilházak, vagy a könnyűszerkezetes házak minden tévhit ellenére csak és kizárólag normál, vagy egyszerű bejelentéssel építhető fel az építési telken, tehát engedély vagy bejelentés nélkül nem lehet megvalósítani, csak úgy, hogy leteszem az udvarban. Aki ilyet állít az nem mond igazat!
Ez alól kivétel, hogy száz légköbméter alatti tároló épület nem engedélyköteles és ezért sokan azt tanácsolják, hogy egy kis mobilházat lerakok a telkemre abból nem lehet baj, hiszen benne van a jogszabályban, ha nincs 100 m3-es a térfogata, akkor evvel nem kell foglalkozni. 

Ez a fenti mondat önmagában téves és átverés, hiszen ha ez egy terménytároló, vagy szerszámos műhely akkor mehet a dolog, de ha benne szeretnénk élni, akkor nem kerülhető ki az OTÉK, HÉSZ szabályrendszere és ha van a településnek település arculati kézikönyve, akkor annak a szabályainak betartása is elengedhetetlen. 

Cégünk kiemelten energiatakarékos moduláris családi házakat gyárt. Az alvázat, a fal- és tetőszerkezetet és a hőszigetelést is mi állítjuk elő. Jöjjön el a bemutatótermünkbe és nézzen meg egy kész, vagy egy készülőfélben lévő PuzzleHome modulházat. Moduláris házainkból családi házak, nyaralók, orvosi rendelők, kórházak, irodák, üzletek, óvodák is készülhetnek. Az épület a Richter skála szerinti 9-es földrengésnek is ellenáll és akár másfél órás lakástűzben sincs szerkezeti károsodása, de igény esetén 3 órás tűzállósági határértéket is el tudunk érni. A falaink a legmodernebb magnézium-oxid lapokkal burkoltak, így dűbel nélkül akár 100 kg-os terheket lehet egy – egy ponton csavarral rögzíteni.

Jöjjön el, ezt látnia kell!Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb