„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Zaha Hadid Architects bemutatja a moduláris pavilonokat az Odesa Expo 2030 pályázatához

Szétszedhető épületek alkotják a Zaha Hadid Architecture által javasolt, az Odesa világkiállítási pályázathoz javasolt mesterterv magját, amely a résztvevő nemzeteknek egy alkatrészkészletet kínálna saját pavilonjaik felépítéséhez.

A Zaha Hadid Architects által Ukrajna 2030-as világkiállítási pályázatához készített mesterterv középpontjában négy nagy központi pavilon áll, amelyek 80 000 négyzetméternyi kiállítóteret biztosítanának az esemény számára. Az expó végeztével ezeket az expó helyszínén – a Khadzhibey torkolatnál, Ódézsa történelmi óvárosától 20 percre található Hádzsbej torkolatnál – egy új konferenciaközpont mellett vásárok és rendezvények megtartására használnák.

A Zaha Hadid Architects tervei szerint a stúdió a helyszínre moduláris nemzeti pavilonokat hozna létre, amelyek a stúdió szerint lehetővé tennék, hogy minden ország “egyénileg értelmezze újra az Expo 2030 átfogó témáját az ország egyedi kulturális kifejezésmódján keresztül”. A moduláris elemek mindegyike a pavilon 1600 négyzetméteres alapterületének mintegy 25 százalékát tenné ki, és különböző más moduláris elemekkel kombinálható lenne. Az országok egy digitális konfigurátor segítségével választhatnák ki a modulokat és tervezhetnék meg pavilonjaikat.

A Zaha Hadid Architects szerint a homlokzatokat a “lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással” terveznék meg a különböző lehetőségek közül. Az expó területén egy fő sugárút, amely összekötné az összes expóterületet, valamint egy sor térséget is kialakítanának. A nemzeti pavilonok a sugárúttól délre helyezkednének el, míg északon, a Khadzhibey torkolatánál egy tengerparti “ökopark” lenne. A fő sugárút mindkét végén a látogatók, a személyzet és a résztvevők számára szolgáltatások, szálláshelyek és logisztikai szolgáltatások lennének.

Az Odesa Expo 2030 tervezésekor “az örökséget tartották szem előtt”, és ez lenne az első világkiállítás, amelynek Kelet-Európa adna otthont. A nemzeti pavilonokat később lebontanák, és Ukrajna-szerte polgári épületekként használnák, vagy a résztvevő országok hazavinnék őket. A modulokat kifejezetten úgy tervezték, hogy felférjenek a közeli Fekete-tengeren, Azovi-tengeren és a Dnyipro folyón közlekedő uszályokra. A fennmaradó épületeket – a konferenciaközpontot és a központi pavilonokat – körülvevő területet a vizes élőhelyek helyreállítása révén “visszaadják a természetnek”.

Bár az építészstúdió nem említette az Ukrajnában zajló háborút, azt mondta, hogy a mesterterv célja a beton felhasználásának minimalizálása “a Dél-Ukrajnában található sérült és lebontott épületekből származó újrahasznosított anyagok felhasználásával”. Az összes tetőn fotovoltaikát helyeznének el, és az Expo 2030 mikrohálózatot szélerőművekkel kötnék össze, amelyek az expó számára szükséges energiát biztosítanák, de a helyi közösség számára is megújuló energiát termelnének.

“Egy olyan városban, amely mindig is multinacionális és multikulturális volt, a sokszínűség városában, amely ősi kapcsolatokkal rendelkezik a világ minden tájára, amikor 2030-ban Ukrajnába és a mi Ózdunkra látogatnak, nem csak egy ország és egy város erejét és kultúráját fogják érezni… hanem az egész emberiség potenciálját” – mondta Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Nagyszeben egyike annak a négy városnak, amelyek versenyben vannak az Expo 2030-ért, a dél-koreai Busan, az olaszországi Róma és a szaúd-arábiai Rijád mellett, amelyek szintén pályázatot nyújtottak be az esemény megrendezésére. A döntést, hogy melyik város nyer, 2023 novemberében jelentik be.

Ukrajnát súlyosan érintette a háború, amely akkor kezdődött, amikor Oroszország február 24-én megszállta az országot. Azóta az orosz ágyúzás számos kulturális szempontból jelentős épületet lerombolt és megrongált, a válság pedig emberek millióit tette földönfutóvá.

Az ország postaszolgálata nemrég bélyeget adott ki, amely a “fegyveres erők titáni erőfeszítéseit” ünnepli, míg egy stúdió, amelynek kijevi irodája megsérült egy orosz rakétatámadásban, megfogadta, hogy újjáépíti azt.

A legutóbbi világkiállítás a dubaji Expo 2020 volt, amelyet a koronavírus világjárvány miatt elhalasztott 2021-ben rendeztek meg. Az eseményen számos, ismert építészek által tervezett pavilon szerepelt, köztük a Grimshaw Architects által tervezett Fenntarthatósági pavilon, amelyet “felesleges kibocsátása” miatt kritizáltak.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb