„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa

energia2_0001Elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Sajnos még az újonnan épült hagyományos házak szigetelése sem éri el a jelenlegi hőtechnikai szabvány értékét. Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Pedig az épületek hatásosabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár harmadával, negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Európa fejlett országaiban a lakásokat, közintézményeket nem fűtik 20-21 Celsius-foknál melegebbre. Nálunk ez az érték sokszor meghaladja a 24 fokos értéket is. Noha ahhoz, hogy egyetlen Celsius-fokkal melegebb legyen, 6 százalék többlet hőenergia szükséges. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a 24 Celsius-fok helyett csak 20 fokra fűtenénk fel épületeinket, ezzel az egyetlen, apró lépéssel illetve odafigyeléssel 24 százalékos energia-megtakarítást érhetnénk el.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kp.hu hőszigetelési tippjei házépítőknek:

  • A legszomorúbb az a tény, hogy a napjainkban épülő, sokszor kaláka munkával kivitelezett téglaházak szakszerűtlenül készülnek el, rengeteg esetet lehet látni, ahol a kész falszerkezeten át lehet látni, mert úgy gondolkodnak, hogy majd a vakolat eltakarja, de ez teljesen helytelen műszaki megoldás, ezeken a pontokon az épület teljesen hőhidas lesz, ami a penészesedést és a fűtésszámlánkat szaporítja. A téglaház fala önmagában a legkorszerűbb téglák esetében sem elegendő hőszigetelésűek, igaz a hőtechnikai szabványt a legkorszerűbb falazóblokkok teljesítik, de ettől még sok lesz a fűtésszámlánk. A külső falak hőszigetelésén mindenképpen ajánlatos valamilyen lélegző vakolatos hőszigetelő rendszerrel ellátni. Nagyon fontos, hogy egy téglaház hőszigetelésére nem minden hőszigetelő rendszer megfelelő, hiszen vizet zárunk a falakba építés közben, aminek ki kell szellőzni.
  • A nyílászárók kiválasztásánál is körültekintően kell eljárni, hiszen ez a lakások külső falainak 15-20%-át is kiteszik. Érdemes legalább 4, vagy 5 légkamrás műanyag profilos ablakszerkezeteket beépíteni, valamint ügyelni arra, hogy az ablaküveg szigetelése legalább 1,1 K értékű legyen. Az 1,5, valamint 2,8 K értékű üvegezések korszerűtlenek, ráadásul az árkülönbség minimális egy kiválóan szigetelt ablaküveghez képest, ez százalékban kifejezve 10% különbséget jelenthet. A korszerűtlen ablakokon keresztül a fűtésszámlánk akár 30%-kal is nőhet.
  • Következő nagy hibaforrás a padló alatti hőszigetelés elmaradása, vagy minimális vastagsága. Mindenképpen javasolt legalább 8 cm-es lépésálló szigetelés beépítése az aljzatbeton alá. A padlószigetelés hiánya 10% fűtésköltség növekedést jelenthet.
  • A födémszerkezet szigetelése nagyon fontos. Javasolt legalább 20 cm szálas hőszigetelés alkalmazása a födémen, ez lehet üveggyapot, vagy kőzetgyapot is. A rosszul szigetelt födém 20% hőveszteséget okoz.
  • Az idei év elejétől kötelező a környezetvédelmi zöldkártya, más néven energiatanúsítvány kiállítása a használatbavételi engedély kiadásához. Mielőtt egy építkezésbe fog ellenőrizze, hogy az adott kivitelező milyen szigetelésű házakat épít, és az energiatanúsítvány alapján melyik kategóriába sorolható.

Ha igazán energiatakarékos technológiával kivitelezett családi házba szeretne élni, akkor érdemes energiatakarékos könnyűszerkezetes készházat építenie, melynek bekerülési költsége kedvezőbb a téglához képest, gyorsabban felépül, és sokkal jobb a hőszigetelése. Mindenképpen Makész védjeggyel rendelkező, Éme engedéllyel rendelkező céget bízzon meg a kivitelezéssel, ez garancia a jó minőségre.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb