Home / házépítési tudnivalók / Kötelező engedélyek könnyűszerkezetes ház építéséhez

Kötelező engedélyek könnyűszerkezetes ház építéséhez

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Sokszor kérdezik, hogy saját magam is felépíthetem a könnyűszerkezetes házamat? Hiszen az acélszerkezetet vagy a faszerkezetet megveszem valahol és abból építenék.

A válasz: nem lehetséges csak szakkivitelező cégnek és minősített anyagokból és rendszerekből a kivitelezés, melynek ÉME vagy ETA és TMI minősítése is van!

A 3/2003-s BM-GKM-KVVM együttes rendelet szerint:

“3. § (2) bekezdés: Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van.”

Jóváhagyott műszaki specifikáció Magyarországon a könnyűszerkezetes épületekre – szabvány hiányában – csak európai műszaki engedély (ETA), vagy hazai építőipari műszaki engedély (ÉME) alapján lehetséges.

Az ETA vagy ÉME szólhat építési elemkészletről, de szólhat csak egy falról, vagy pl.: födémről, de egy komplett építési rendszerről, technológiáról is.

A 2008. május 22-től érvénybe lépett OTSZ 5 sz. melléklete I/4 fejezet 2.5 pontja pedig kimondja, hogy: “Könnyűszerkezetes (kész- vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek.

Ennek alapján az OTSZ 5 sz. melléklete és a 3/2003-s BM-GKM-KVVM együttes rendelet értelmében a hazai szabvánnyal nem rendelkező építési termékeknél nemcsak az alapanyagnak kell műszaki specifikációval (ETA, ÉME) rendelkeznek, hanem az épület részét képező építési terméknek is (fal, födém, stb.), és ezeket rendszerben kell alkalmazni.

Lehet ETA-val, vagy ÉME-vel rendelkező falszerkezetre MSZ-szel rendelkező födémet is tervezni, kivitelezni, de ezt be kell illeszteni a rendszerbe, annak részét kell képeznie.

Ennek értelmében tűzvédelemről szóló nyilatkozatot, a szerelt épületek vonatkozásában csak laborvizsgálat alapján lehet tenni. A

Hazai ÉME-vel rendelkezők számára az ÉMI Kht. kiegészítő kísérő iratot – TMI-t (Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás) készít, mely világosan összefoglalja egy termék (rendszer) tűzbiztonsági adatait.

. Építtesse velünk kiemelten energiatakarékos családiházát.

Referencia képeink Referencia videóink Így épül fel egy energiatakarékos családiház ÁRAJÁNLATKÉRÉS TÍPUSTERVEK ÁRAJÁNLATTAL
Ha már rendelkezik saját tervekkel, akkor egyedi árajánlatot készítünk. Ha típusterveink után érdeklődik, kérjük válassza a "típustervek" menüpontot.
EnergyFriendHome készházaink bemutatása
Műszaki tartalom Készházaink előnyei
SZERKEZETKÉSZ HÁZÉPÍTÉS CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS
CSALÁDI HÁZ ÉPÍTÉS 6 KÜLÖNBÖZŐ TECHNOLÓGIÁVAL

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, MINŐSÍTÉSEK

ISO MINŐSÍTÉS:

A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében "lakó- és nem lakó épület építése" területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek.___________________________________

MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS:

Cégünket, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatója a Bisnode "A" kategóriás (A – Creditworthy) vállalkozásként minősítette. Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velünk az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Bisnode az aktívan működő vállalkozásokat 300 mutató alapján vizsgálja, és napi szinten minősíti. A mutatók négy nagy csoportja: demográfiai adatok, pénzügyi eredmények, negatív és jogi események, és fizetési tapasztalatok.

Az európai műszaki engedéllyel rendelkezőknek (ETA) az ÉMI Kht. szintén elkészíti a TMI dokumentumot. Az ÉME előlap tájékoztatást ad arról, hogy ki a tulajdonosa, meddig érvényes és mire vonatkozik. Az ÉME-dokumentum első oldalai nyílvánosak, melyek az építési termék tulajdonságait rétegrendeket, rögzítik, valamint valódiságuk és érvényességük az ÉMI oldalán ellenőrizhetők, vagy tulajdonosuk rendelkezésre bocsáthatja. A viszgálati jegyzőkönyvek viszont titkosak, az az ÉME tulajdonosának kizárólagos hatásköre, hogy kinek mutatja be.

Az ÉME engedélyt az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság privilégiuma kiadni.

Az ÉME jelentése: Építőipari Megfelelőségi Engedély.

ÉME-engedélyek hiányában nem lehet forgalomba hozni a készházakat.
A vizsgálatok részletesek, kiterjednek a statikára, a tűzállóságra, a hőtechnikai tulajdonságokra, a hangszigetelésre és az ütésálló képességre.

A beépíthető anyagoknak pedig rendelkezniük kell a hazai megfelelőségi igazolással. Ennek kiadásához nemcsak a szerkezeti anyagok minőségét, pl: faháznál a faanyagvédelmet vizsgálják meg, hanem – egyebek között – a rögzítő-, kapcsolóelemek tulajdonságait is, a szakmai személyzet felkészültségét, sőt a gyártóhely és a tárolóhelyek alkalmasságát.
A tavaly életbe lépett új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) ötödik számú mellékletének idevágó pontja így szól: “könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”. Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.

Jelenleg a könnyűszerkezetes-, gyors- és készházakat építő cégeknek kb. fele rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát áruinak ÉME (Építési Műszaki Engedély) száma, dokumentuma van.

. Budapestről új helyre költözött a bemutatótermünk és a készház gyárunk!

Új címünk: 2316. Tököl, Vince Tanya.
(Tököli Hév megállótól 250 m-re.)
Info: 06-20/444-44-24.

Az alábbi Google térkép segít a navigációban.


Hétfőtől-Péntekig 8-17 óráig Szombaton reggel 9-13 óráig vagyunk személyesen a bemutatóteremben elérhetőek.
A telefonos ügyfélszolgálatunkat minden nap 18 óráig elérheti.

Ajánló

Családi ház építés négyzetméter ár 2017-2018

A 2016-2017-es év előre nem látott áremelkedést hozott az építőiparban, de a 2018-as évre további …

2 hozzászólás

 1. Elnézést kérek, de mikor elolvastam ezt a sok vicces dolgot az ÉME -ETA -TMI ről, úgy megzavarodtam, hogy rákattintottam a tetszik re. … hát pedig nem tetszik, hiszen ez a sok zagyvaság ami a szerkesztő jogértelmezése sok -sok embert megtéveszt!
  Tisztelt Szerkesztő!
  Tájékoztatom, hogy ez nem így van!
  Az Ön által is ismert weblapunk sokat foglalkozik ezzel úgy, hogy avatott szakemberektől idézünk, pl. ÉMI alkalmazott előadását helyezzük el, vagy az emi.hu weblapról veszünk át, ami úgy gondolom elég autentikus. Bár magam is tudok olvasni, de a rendeletekben nem ez van, mint amit Ön itt leírt!
  A Könnyűszerkezetes Házépítők Első Magyarországi Konferenciáját is sokat foglalkoztunk a kérdéssel.
  Pillantson rá!
  Tisztelettel: Hársasi Tibor

  • Kedves Tibor!
   Ismerjük az Önök ténykedését. Sok sikert hozzá.
   De félünk attól, hogy az amit Önök képviselnek kicsit elrugaszkodik a valóságtól.
   Olyan emberek kezébe tenni engedélyt akik fizetnek érte és nem is ismerjük a munkásságukat az elég nagy felelőtlenség lehet adott esetben.
   Tudjuk, hogy Önök több rendszerre készítettek ÉME engedélyt, de kérdéses, hogy a megrendelőnek megéri – e hosszútávon az, hogy Önök “bárkinek” aki fizet engedélyt adnak az ÉME használatra.
   Egyébként meg nem is értjük, hogy miben tévedtünk a cikkben.
   Ha leírja és helytálló, akkor helyesbítünk.
   Tisztelettel:
   Készházportál ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..