„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

házépítési tudnivalókKiemelt cikkeink

Kötelező engedélyek könnyűszerkezetes ház építéséhez

Sokszor kérdezik, hogy saját magam is felépíthetem a könnyűszerkezetes házamat? Hiszen az acélszerkezetet vagy a faszerkezetet megveszem valahol és abból építenék.

A válasz: nem lehetséges csak szakkivitelező cégnek és minősített anyagokból és rendszerekből a kivitelezés, melynek ÉME vagy ETA és TMI minősítése is van!

A 3/2003-s BM-GKM-KVVM együttes rendelet szerint:

“3. § (2) bekezdés: Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van.”

Jóváhagyott műszaki specifikáció Magyarországon a könnyűszerkezetes épületekre – szabvány hiányában – csak európai műszaki engedély (ETA), vagy hazai építőipari műszaki engedély (ÉME) alapján lehetséges.

Az ETA vagy ÉME szólhat építési elemkészletről, de szólhat csak egy falról, vagy pl.: födémről, de egy komplett építési rendszerről, technológiáról is.

A 2008. május 22-től érvénybe lépett OTSZ 5 sz. melléklete I/4 fejezet 2.5 pontja pedig kimondja, hogy: “Könnyűszerkezetes (kész- vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek.

Ennek alapján az OTSZ 5 sz. melléklete és a 3/2003-s BM-GKM-KVVM együttes rendelet értelmében a hazai szabvánnyal nem rendelkező építési termékeknél nemcsak az alapanyagnak kell műszaki specifikációval (ETA, ÉME) rendelkeznek, hanem az épület részét képező építési terméknek is (fal, födém, stb.), és ezeket rendszerben kell alkalmazni.

Lehet ETA-val, vagy ÉME-vel rendelkező falszerkezetre MSZ-szel rendelkező födémet is tervezni, kivitelezni, de ezt be kell illeszteni a rendszerbe, annak részét kell képeznie.

Ennek értelmében tűzvédelemről szóló nyilatkozatot, a szerelt épületek vonatkozásában csak laborvizsgálat alapján lehet tenni. A

Hazai ÉME-vel rendelkezők számára az ÉMI Kht. kiegészítő kísérő iratot – TMI-t (Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás) készít, mely világosan összefoglalja egy termék (rendszer) tűzbiztonsági adatait.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az európai műszaki engedéllyel rendelkezőknek (ETA) az ÉMI Kht. szintén elkészíti a TMI dokumentumot. Az ÉME előlap tájékoztatást ad arról, hogy ki a tulajdonosa, meddig érvényes és mire vonatkozik. Az ÉME-dokumentum első oldalai nyílvánosak, melyek az építési termék tulajdonságait rétegrendeket, rögzítik, valamint valódiságuk és érvényességük az ÉMI oldalán ellenőrizhetők, vagy tulajdonosuk rendelkezésre bocsáthatja. A viszgálati jegyzőkönyvek viszont titkosak, az az ÉME tulajdonosának kizárólagos hatásköre, hogy kinek mutatja be.

Az ÉME engedélyt az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság privilégiuma kiadni.

Az ÉME jelentése: Építőipari Megfelelőségi Engedély.

ÉME-engedélyek hiányában nem lehet forgalomba hozni a készházakat.
A vizsgálatok részletesek, kiterjednek a statikára, a tűzállóságra, a hőtechnikai tulajdonságokra, a hangszigetelésre és az ütésálló képességre.

A beépíthető anyagoknak pedig rendelkezniük kell a hazai megfelelőségi igazolással. Ennek kiadásához nemcsak a szerkezeti anyagok minőségét, pl: faháznál a faanyagvédelmet vizsgálják meg, hanem – egyebek között – a rögzítő-, kapcsolóelemek tulajdonságait is, a szakmai személyzet felkészültségét, sőt a gyártóhely és a tárolóhelyek alkalmasságát.
A tavaly életbe lépett új Országos Tűzrendészeti Szabályzat (OTSZ) ötödik számú mellékletének idevágó pontja így szól: “könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyorsház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek”. Ebből következik, hogy sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék (külső fal, válaszfal, födém, egyéb szabvánnyal nem rendelkező épületelem) nem rendelkezik minősítéssel.

Jelenleg a könnyűszerkezetes-, gyors- és készházakat építő cégeknek kb. fele rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát áruinak ÉME (Építési Műszaki Engedély) száma, dokumentuma van.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

2 hozzászólás

 1. Elnézést kérek, de mikor elolvastam ezt a sok vicces dolgot az ÉME -ETA -TMI ről, úgy megzavarodtam, hogy rákattintottam a tetszik re. … hát pedig nem tetszik, hiszen ez a sok zagyvaság ami a szerkesztő jogértelmezése sok -sok embert megtéveszt!
  Tisztelt Szerkesztő!
  Tájékoztatom, hogy ez nem így van!
  Az Ön által is ismert weblapunk sokat foglalkozik ezzel úgy, hogy avatott szakemberektől idézünk, pl. ÉMI alkalmazott előadását helyezzük el, vagy az emi.hu weblapról veszünk át, ami úgy gondolom elég autentikus. Bár magam is tudok olvasni, de a rendeletekben nem ez van, mint amit Ön itt leírt!
  A Könnyűszerkezetes Házépítők Első Magyarországi Konferenciáját is sokat foglalkoztunk a kérdéssel.
  Pillantson rá!
  Tisztelettel: Hársasi Tibor

  1. Kedves Tibor!
   Ismerjük az Önök ténykedését. Sok sikert hozzá.
   De félünk attól, hogy az amit Önök képviselnek kicsit elrugaszkodik a valóságtól.
   Olyan emberek kezébe tenni engedélyt akik fizetnek érte és nem is ismerjük a munkásságukat az elég nagy felelőtlenség lehet adott esetben.
   Tudjuk, hogy Önök több rendszerre készítettek ÉME engedélyt, de kérdéses, hogy a megrendelőnek megéri – e hosszútávon az, hogy Önök “bárkinek” aki fizet engedélyt adnak az ÉME használatra.
   Egyébként meg nem is értjük, hogy miben tévedtünk a cikkben.
   Ha leírja és helytálló, akkor helyesbítünk.
   Tisztelettel:
   Készházportál ügyfélszolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb