„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Itt a koronavírus! Építsek családi házat, vagy ne építsek? Olcsóbb lesz a házépítés a vírus után, vagy sem?

Koronavírus házépítés

A koronavírus napjainkra szinte már mindenki életét befolyásolja. Van akinek kevésbé fáj, van akinek már nagyon, mert lehet, hogy elveszítette a munkahelyét és így a hosszútávú terveket az emberek többsége igen rövidtávúakra cserélte.

Naponta keresnek meg bennünket, hogy mi lesz most az építőiparral, tudunk-e majd családi házat építeni a családjának még az idei évben vagy halassza 1-2 évvel a beruházást.

Biztosat mi sem tudunk mondani azon kívül, hogy egyszer ennek a koronavírusnak is vége lesz és határozottan igen tudunk majd házat építeni, ebben a pillanatban is dolgozunk, igaz egyre nehezebben, mert az emberállományunk egészséges, viszont az építőanyag beszerzést napról-napra nehézkesebb kezelni.

Összegyűjtöttük a legtöbbet elhangzott kérdéseket a családi ház építés és a koronavírus tekintetben és ezekre korrekt válasszal próbálunk szolgálni a jelen bejegyzésünkben:

Olcsóbb lesz-e a családi ház építés 2020-ban a koronavírus miatti kérdésre nem tudunk korrekt választ adni. De vannak infók, melyek miatt bizonyos dolgok be fognak következni.

Az építőipari kis- és mikrovállalkozások nagyon nagy hányada szakmunkások nélkül vagy nagyon kis szakember gárdával rendelkeznek és szinte semmilyen anyagi tartalékuk sincs. Ezért szinte biztos, hogy azok a cégek, akik kényszervállalkozók nés nem megfelelő szakmai, műszaki, anyagi háttérrel vannak ellátva, nagyon gyorsan vesztesei lesznek a koronavírusnak. Ezek a vállalkozások becsődölnek vagy felszámolják majd őket, még a kormányzati segítség a hiteltörlesztésre, esetleg járulékokra sem fog rajtuk segíteni. Tudni kell, hogy a taglalt vállalkozások nagy része eddig sem volt hitelképes és nem is fizette a közterheket.
Ez rossz hírnek tűnik, de figyelembe kell venni azt a tényt, hogy óriási károkat gyártottak ezek a cégek az elmúlt pár évben más becsületes cégeknek, akik alatt alvállalkozóként tevékenykedtek, valamint azoknak is akiknek közvetlen házépítési szolgáltatást vállaltak.
A kár a legtöbb esetben abból állt, hogy egy munkát elvégeztek, de az vagy sikerült vagy nem, ha nem akkor nagyon-nagyon sok esetben soha többet nem látta az ember a vállalkozást. Ez közvetlen megrendelői kár lett, melyet alvállalkozás esetén a fővállalkozás, közvetlen kapcsolat esetében a megrendelő finanszírozott újból a munkavállalók felé.
Ezek a vállalkozások, ha eltűnnek most piacról, az a megrendelők oldaláról nagyon pozitív változás lesz. Persze szomorú, hogy ezek a vállalkozások is embereket alkalmaztak és ők most máshol kell munkát találjanak. Reméljük, hogy a képességeikhez mérten gyorsan el tudnak majd helyezkedni.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az építőiparban természetesen nagyon sok korrekt, becsületes mikro- és kisvállalkozások is vannak. A koronavírus helyzet őket is parkoló pályára teheti, hiszen sokan beruházásokat hajtottak végre az elmúlt időszakban és ez miatt a készpénzállományuk csökkent. A beruházásaik megvalósulása általánosságban elmondható, hogy az elmúlt 1-2 évben indult, tehát még nyereséget sem termelt.

Biztonsággal kijelenthető, hogy a piacon maradó cégek jobb és minőségibb kiszolgálást fognak biztosítani, hiszen a megrendelés állomány csökkenése azt jelenti, hogy jobb lesz a szakember ellátottság.


Az is várható, hogy olcsóbban lehet majd jó munkaerőhöz jutni, mert a külföldről a vírus miatt hazatérő emberek nagy része elveszítette a munkahelyét és már nem is kívánnak visszatérni külföldre.

Az építőanyagok árcsökkenése kétséges, melynek oka, hogy ma a korábban 330-340 forint körül mozgó EURO árfolyam a 360 forintos árat is elérte.
Amelyik építőanyag nem külföldről érkezik, annak az alapanyaga akkor is onnan származik, hiszen kis hazánkban már nem sok alapanyaggyártó cég található az építőipari szegmensben.
Reménykedhetünk abban, hogy az árak olcsóbbak lesznek, de legyünk reálisak, az esetlegesen csődbe menő gyártók kiesése csökkenti az árversenyt és nem igazán lehet árcsökkenésre számítani.
Persze ez egy nagyon rossz dolog, hiszen amikor nagy volt a kereslet, akkor azért volt magas az ár, amikor meg kevés az eladás, akkor azért magasabb. Azt be kell látni, hogy mindenhol a kiszámíthatóság sokkal kedvezőbb árakat biztosít hosszútávon.

Arra viszont számolni kell, hogy a jövő héten már a nagyobb betongyárak, építőanyag kereskedések ki sem fognak nyitni, így jó eséllyel 1-2 hétig működnek majd az építőipari cégek is. Persze ezt még sok minden felülírhatja, mert bevezethetik azt, hogy az építőiparban sem lehet majd dolgozni.

A nagy gond a családi ház építés, lakás építés és a nagyobb építőipari beruházások terén, hogy itt a távmunka, az otthoni munka csak az építészmérnökök körében tud működni. Mivel együtt dolgoznak 4-5 fős brigádok egy-egy kisebb családi ház építésen is, egy egyén betegsége esetén az összes embert karanténba kell küldeni, hogy ne terjedjen a járvány.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

FRISS: A cikk megírását követő két nappal 2020. március 21.-én, már több építőanyag gyártó 7-8% körüli áremelést jelentett be, főként az EURO árfolyamváltozása miatt!!!

Az ÉVOSZ megszólalt az építőiparra gyakorolt koronavírus hatásáról:
Bevételek nélkül hamar bajba kerül a vállalatok többsége!
Mindez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni az ÉVOSZ szerint. Az ágazatban összességében a vállalkozások önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak, összességében még rövidebb. A mikró- és kisvállalkozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni.
“Az építőiparban 1-2 hónap teljesítéscsökkenést, termeléskiesést egy éven belül nem lehet behozni. A koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek.”

Azok a személyek, akik a lakásuk és családi házuk eladásából szeretnék finanszírozni az új házépítés költségét, azoknak bele kell kalkulálni, hogy ha a vírus a kínaihoz hasonlóan két hónap alatt elvonul, visszaszorul és az élet elindul a normál mederben, várhatóan árkorrekciót fog a piac alkalmazni és visszakerülhetnek az árak 1-2 évvel ezelőtti állapotba, azaz olcsóbban tudják a betervezettnél eladni.

Kapcsolódó hír: A KP Sales House Kft megkezdte a PuzzleHome moduláris családi házak építését, mely egy ilyen nehéz helyzetben megkönnyíti a házépítők helyzetét, hiszen a technológiának köszönhetően sokkal olcsóbb az egyszeri kiadás a házértésben. Részletek itt: https://kp.hu/puzzlehome-modularis-csaladi-haz-kulcsrakeszen-mindossze-netto-235-ezer-forintos-negyzetmeter-aron/

A cikk a szerző magánvéleménye.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb