„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Hol esett a legnagyobbat az ingatlan ára a válság miatt

Tagadhatatlan tény, hogy az egész világon végigsöpört az elmúlt években egy hatalmas gazdasági válság, melynek egyik legnagyobb vesztese az ingatlanpiac.

Európában a legnagyobb veszteséget egyértelműen Románia szenvedte el. A válság előtt 2-3 évben az ingatlanbefektetők és fejlesztők paradicsomának számított Románia. Az  ingatlanszektor szinte lenullázódott a mai napra. Az árak hatalmasat zuhantak, a kihasználatlanság emelkedett. A befektetési és a finanszírozási piac megfagyott teljesen.

Mi is történt a virágzó Román ingatlanpiaccal?

A válság mindig ott üt a legnagyobbat, ahol a mesterségesen a legmagasabbak az árak, mondhatni túlárazott a piac, mert egy ilyen hírtelen fellépő krízis hatása ott érzékelhető a legnagyobb mértékben.

A tranzakciós hozamok a krízis előtti optimizmusban nagyon rövid idő alatt zuhantak egészen alacsony szintekre. 2004-ben a budapesti és a bukaresti prémium tranzakciós hozamok között még 200 bázispontnyi különbség volt, míg az utolsó aranyévben, 2007-ben ez a differencia mindössze 10 bázispontra zsugorodott. Vagyis a válságot közvetlenül megelőző időszakban már nem volt érdemi árazásbeli különbség a két város között.

A korrekció természetesen mind Budapestet, mind Bukarestet hamar elérte, azonban a román fővárosban lényegesen nagyobbat zuhantak az árak. A DTZ és a Jones Lang LaSalle adatai szerint 2008-ban Budapesten 7,5 százalék, míg Bukarestben 9 százalék volt a pérmium irodaházak jellemző tranzakciós hozama, vagyis a két város közötti hozamkülönbség néhány hónap leforgása alatt 10-ről 150 bázispontra nőtt. Mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy a román piac iránti nyugat-európai befektetői érdeklődés szinte egyik napról a másikra eltűnt a piacról, a bukaresti befektetési piac a budapestinél is illikvidebbé vált a 2008-at követő időszakban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A bukaresti irodapiac a Közép Kelet Európai térség legtúlfűtöttebb piaca volt a válságot megelőzően, a modern irodaállomány bővülése egészen 2008-ig képtelen volt lépest tartani a dinamikusan növekvő kereslettel.
2007-ben nem lehetett üres irodát találni a Román fővárosban.

2007-es  cca. 900 ezer négyzetméteres irodaméret kínálat volt. 2011-re ez közel 1.8 millió négyzetméterre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy három év alatt megduplázódott.

Összehasonlításként bemutatjuk, hogy 2007-ben Bukarestben 95-120 euró/hó/nm-es áron lehetett bérelni üzlethelyiséget, ez az ár 2011 év elejére 80 euró alá csökkent.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb