„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az Airbnb hozzájárul a lakásválsághoz?

Amikor az Airbnb közel 15 évvel ezelőtt elindult, új és innovatív megoldást kínált a rövid távú tartózkodás foglalására mindenféle gond nélkül. Egy szabad szoba vagy egy egész lakás bérbeadásával alternatívát kínált a hagyományos szállodai modellekkel szemben, amelyek gyakran túlárazott és túlfoglaltak voltak. Az Airbnb-nek mára számos kritikával kell szembenéznie, mivel a vállalat gyorsan növekedett, és világszerte több százezer szállást kínál, de nem mentesült a negatív tapasztalatoktól sem. Most a tervezők és a politikai döntéshozók kezdik látni az Airbnb ingatlanok bőségének hatásait, és azt, hogy ez hogyan befolyásolja a növekvő lakhatási válságot.

Az Airbnb bérbeadó birodalmakat építő befektetők az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé váltak. Különösen napjainkban, amikor az emberek szeretnének visszatérni a normális utazási rutinhoz, az Airbnb népszerű lehetőségnek bizonyult, és jelentős szerepet játszott a rövid távú bérleti piacon. 2020-ban a nyaralók vásárlása az Egyesült Államok egész területén több mint 40%-kal meghaladta a meglévő lakások értékesítésének növekedését 2019-től. A tulajdonosok látják az előnyeit annak, hogy megvásárolják ezeket az otthonokat, és magas haszonkulccsal adják bérbe. Az opportunista bérbeadók néhány hónap alatt kifizethetik a jelzáloghitelüket azzal, hogy kiadják otthonaikat a látogatóknak. Ez azonban részben hozzájárult az egész világra kiható lakáshiányhoz, ami szinte minden nagyvárosban felhajtotta a bérleti díjakat. Ezt az összefüggést az Airbnb-nek szánt otthonok számának növekedése és a bérleti díjak emelkedése között “Airbnb-hatásnak” nevezték el.

A lakosokat jobban kiszolgáló hosszú távú bérlemények hiánya mellett az új lakásprojektek építése is jelentősen lelassult, mivel a globális ellátási lánc problémái és a nehéz finanszírozási környezet miatt. A lakáshiányban szerepet játszottak a kirekesztő területrendezési törvények is, amelyek előírják, hogy milyen típusú, alacsonyabb sűrűségű lakások építhetők. Egyes városok elkezdték a rövid távú bérbeadásra vonatkozó törvények betartatását, különösen olyan helyeken, mint New York City, amely egyszer már arról számolt be, hogy több Airbnb-ajánlat van a piacon, mint üres lakás.

Egy másik, 2016-ban közzétett jelentés becslései szerint az Airbnb-listák túlnyomó száma miatt a New York-iak több mint 600 millió dolláros éves többletbérleti díjat fizettek a bérleti díjak emelkedése miatt. Bár az Airbnb kétségtelenül generál némi gazdasági nyereséget, különösen azokban a városokban, amelyek nagyban támaszkodnak a turizmusra, a bevételek nagy része a bérbeadók aránytalanul kis csoportjához kerül. Az Inside Airbnb becslése szerint a házigazdák körülbelül egynegyede üzemelteti a listák kétharmadát. Sőt, a tanulmányukból az is kiderült, hogy a legtöbb hirdetés teljes lakásokból áll, amelyeket ideiglenes szállodává alakítottak át, ahol az üzemeltetők sokkal több bevételre tehetnek szert, mint amennyit a piaci bérleti díjakat fizető lakosoktól kapnának. Nem csak a kisebb bérbeadók szállnak be a rövid távú bérleti birodalmak építésébe. A nagyvállalatok és ingatlanbefektetési cégek saját megaportfólióikat építik ki, dollármilliárdokat öntve bele, hogy holdingvállalatokat hozzanak létre eszközeik számára, ami csak tovább növeli a lakáshiányt.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Világszerte a megfizethető lakhatást kereső bérlőket a rövid távú bérbeadások, köztük az Airbnb-k térhódítása elűzi. A következő évtizedben az építkezések várhatóan nem lesznek képesek kielégíteni a megfizethető lakások iránti keresletet, különösen, mivel ezeket az otthonokat és lakásokat kivonják a piacról, hogy kizárólag üdülőbérleményként használják őket. Bár a rövid távú bérbeadás komoly probléma, felmerül a kérdés, hogy még ha az Airbnb-robbanás holnap bekövetkezne is, van-e garancia arra, hogy ezek az egységek azonnal visszakerülnének a hosszú távú lakásállományba? Vagy az Airbnb-nek mindig is része van abban, hogyan kezeljük a lakhatást városainkban? Vannak negatívumai, de vannak pozitív aspektusai is, és mindkettőt figyelembe kell venni, mielőtt eldöntjük, hogyan kezeljük őket.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb