„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Hogyan takaríthatunk energiát vásárláskor

Ha elmegyünk a boltba vásárolni, minden amit veszünk energiát igénylő dolog volt mire elkészült, ebben a gyártás, termelés, csomagolás, szállítás, és még soksok dolgot kell értenünk.
Miután a terméket elfogyasztottuk, vagy felhasználtuk, előbb vagy utóbb valamilyen formában huladék fog keletkezni, például a csomagolás, vagy egy tartós fogyasztási cikknél az egész termék, ha egyszer elavul, vagy tönkremegy és kicseréljük egy újra.
A hulladékok kezelése is egy rendkívül energiaigényes folyamat. Mivel a használat és a hulladékkezelés általában a vásárlás helyétől távol történik, így a szállításhoz is jelentős energia szükséges.

Tudatos lépések a vásárlásaink alkalmával

Az első és legfontosabb lépés, hogy ne vásároljunk felesleges dolgokat! Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket, a több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett!

Ha lehetséges, akkor vásároljunk olyan árucikkeket, melyek hulladékok hasznosításával készültek, ezeket előáűllítása energiatakarékosabb.
Az újrahasznosított papír akár 30%-kal is olcsóbb lehet, mint az új papír és nem kell újabb fákat kivágni.

Válassza a tartós termékeket, minél kevesebb eldobható, egyszer használatos terméket használjon. Attól, hogy azt írják egy műanyag pohárra, hogy olcsóbb ezt használni, mint mosogatni, az a lustáknak szól inkább.

Ne vegyünk el minden vásárláskor egy újabb nejlonzacskót, inkább vigyünk magunkkal tartós bevásárló szatyrokat, vagy dobozokat ha autóval közlekedünk.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ha éppen nem ajándékba vásárolunk valamit, akkor kerüljük az agyoncsomagolt termékekeket.

A legjobb megoldás, ha a piacokon a helyi termelőktől vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket. Részesítsük előnyben a bio-termékeket: a biotermelés kíméli a környezetet és egészséges élelmiszereket állít elő.

Kevesebb áramot a konnektorból

Az úgynevezett „nagy fehérek”, például a hűtő, a mosógép, a sütő, a mosogatógép vagy a légkondicionáló fogyasztása éves áramszámlánk legalább kétharmadáért felelős. A megfelelő döntésben segít az energiacímke, ami könnyen értelmezhető formában ad információt a háztartási gépről, illetve annak fogyasztásáról. Ha nem találjuk a címkét, kérjük az eladótól, hiszen a kereskedőknek egyrészt kötelezettségük, másrészt érdekük is a vevők tájékoztatása. A boltok polcain manapság gyakran találkozhatunk A+ vagy A++ jelölésű készülékekkel, amelyek még az „A” kategórián belül is kiemelkedően jó hatékonysággal bírnak.

Milyen termékeken keressük a címkét?

Keressük az energiacimkét a légkondicionálókon, villamos sütőkön, mosógépeken, szárítógépeken, kombinált mosó és szárítógépeken, fényforrásokon, hűtőszekrényeken, fagyasztókon és mosogatógépeken. Érdemes odafigyelni az energiacímkére, mert hűtőgépek esetén például az „A” kategóriához képest egy „B” kategóriás hűtő 30%-kal, egy „C” kategóriás pedig 65%-kal fogyaszthat többet.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb