„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Az ENSZ jelentése szerint a lerombolt gázai otthonok újjáépítése legalább 16 évig tart majd

Az ENSZ előrejelzése szerint “2040-ig és valószínűleg tovább is tart” majd az Izrael-Hamász háborúban lerombolt gázai otthonok újjáépítése.

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal adatait felhasználva a jelentés becslése szerint 16 évbe telne a gázai övezetben lerombolt otthonok újjáépítése, miközben Izrael palesztin katonai akciója folytatódik, miután a Hamász fegyveresei 2023. október 7-én megtámadták Izraelt.

„Még a fizikai újjáépítés ütemére vonatkozó optimista forgatókönyvek mellett is a gázai pusztítás mértéke olyan mértékű volt, hogy pusztán az építőanyagok beszállításának szűk perspektívájából még mindig 2040-ig, és valószínűleg tovább tart az azóta elpusztult lakóegységek helyreállítása. a háború kezdete” – mondták a kutatók a téma kapcsán.

A jelentést az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) és az ENSZ Nyugat-Ázsia Gazdasági és Szociális Bizottsága (ESCWA) készítette a gázai konfliktus várható társadalmi-gazdasági hatásainak vizsgálata céljából. A jelentés 2040-et tűzi ki a legoptimistább forgatókönyvként – a dátumot arra alapozva, hogy a háború azonnal véget érne, ez a becslés azonban csak a lerombolt otthonokkal számol, és nem veszi figyelembe az összes megrongálódott épület javítását.

Világossá tette, hogy a gázai infrastruktúrában, köztük iskolákban és kórházakban okozott károk újjáépítése és helyreállítása évtizedekig tart. A jelentés azt is megjósolta, hogy a háború további egy, két és három hónapig tart majd a humán fejlettségi index (HDI) becslésére Palesztina esetében.

Becslések szerint kilenc hónapnyi konfliktus után az egészségügy, az oktatás és a vagyon csökkenése több mint 20 éves fejlődési veszteséget jelent Palesztinában. Ha csak Gázát elemezzük, akkor ez a fejlődés 44 évének eltörlésére emelkedik.

“A korábbi háborúkkal ellentétben a gázai pusztítás ma példátlan kiterjedésű és léptékű, és az otthonok, a megélhetés, a természeti erőforrások, az infrastruktúra és az intézményi kapacitások elvesztésével párosulva mély és rendszerszintű következményekkel járhat az elkövetkező évtizedekben” – mondta az ESCWA ügyvezető titkára, Rola Dashti.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az UNDP és az ESCWA jelentése kiegészíti az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által március 29-én közzétett Gázai övezet ideiglenes kárbecslését, amely szerint 2024. január végére a gázai övezetben az épített környezetben okozott károk körülbelül 18,5 milliárd dollárt tettek ki. A lakásszektorban keletkezett kár ennek a költségnek a 72 százalékát tette ki.

Ez magában foglalta az összes otthon 62 százalékának megrongálását és megsemmisülését, ami 290 820 lakóegységnek felel meg Gázában. Az értékelés azt is megállapította, hogy az egészségügyi létesítmények 84 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott, és összesen 56 iskolai létesítmény tönkrement, 219 pedig részben megrongálódott.

Azt is bejelentette, hogy fel nem robbant fegyvereket és körülbelül 26 millió tonna törmeléket kell eltakarítani Gázából az újjáépítés megkezdéséhez. Ez azóta állítólag 37 millió tonnára nőtt, aminek eltávolítása önmagában akár 14 évig is eltarthat.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb