„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Globális viták a szaúd-arábiai Neomot tervező építészek “erkölcsi dilemmája” körül

A néhány hónapja bemutatott “The Line” projektet, amely egy 170 kilométer hosszú megavárost foglal magában, olyan vezető építészstúdiók tervezik, mint a Zaha Hadid Architects, az UNStudio, a LAVA, a Bureau Proberts and Morphosis és az Aedas.

Egy interjúban Peter Frankental, az Amnesty International UK munkatársa elmondta, hogy a szaúd-arábiai Neom fejlesztési terven dolgozó építészstúdiók “erkölcsi dilemma” előtt állnak, és “kétszer is meg kellene gondolniuk”, hogy részt vesznek-e a projektben. Frankental szerint a stúdióknak “tisztában kell lenniük” a projekthez kapcsolódó, bejelentett emberi jogi jogsértésekkel, és “sajnálatos”, hogy nem nyilatkoztak.

“A vállalatoknak igenis felelősségük, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mibe mennek bele, és hogy az üzleti kapcsolataik révén milyen emberi jogi jogsértésekhez kapcsolódnak, és hogy ez milyen hatással lesz rájuk” – mondta Frankental.

A spekuláció azután indult meg, hogy 2022 októberében az ALQST emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy a Neom szaúd-arábiai telephelyéről erőszakkal kilakoltatott három férfit, Shadli al-Huwaitit, Ibrahim al-Huwaitit és Ataullah al-Huwaitit halálra ítéltek.

Az ALQST szerint a Huwaitat törzs három tagját azután ítélték el, hogy “erőszakkal kilakoltatták és kitelepítették őket, hogy helyet csináljanak a Neom megaprojektnek”, amelyet az ország északkeleti részére terveznek. A férfiakat még “2020-ban vették őrizetbe, mert ellenálltak a kilakoltatásnak”. A férfiakat, akik feltehetően bírálták a helyiek kitelepítését a Neom-fejlesztés érdekében, 2022 október 2-án ítélte el a szaúd-arábiai Speciális Büntetőbíróság.

Shadli al-Huwaitit, Ibrahim al-Huwaitit és Ataullah al-Huwaitit “2020-ban vették őrizetbe, mert ellenezték a kilakoltatást” – közölte az ALQST. “Ezek a megdöbbentő ítéletek ismét azt mutatják, hogy a szaúdi hatóságok érzéketlenül semmibe veszik az emberi jogokat, és milyen kegyetlen intézkedéseket hajlandóak hozni a Huwaitat törzs tagjainak megbüntetésére, mert jogosan tiltakoztak az otthonukból való erőszakos kilakoltatás ellen” – mondta Abdullah Aljuraywi, az ALQST vezetője.

A csoport jelentése szerint Ibrahim al-Huwaiti tagja volt a Tabuk tartományban élő lakosok hivatalos küldöttségének, amely a szaúdi kormány tisztviselőivel találkozott, hogy tárgyalásokat folytasson a Neom-projekthez szükséges földterület biztosításáról.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az ALQST “a szaúdi hatóságokra való nyomásgyakorlásra szólít fel”.

A jelentés szerint Ataullah al-Huwaiti videókon látható, amint “a családja és az összes többi kitelepített lakos nyomorúságáról beszél”. Shadli al-Huwaitit, akinek a testvérét állítólag lelőtték egy kilakoltatás során, letartóztatták, és éhségsztrájkba kezdett a börtönben – állítja a csoport.

“Az ALQST kategorikusan elutasítja a Shadli, Ataullah és Ibrahim al-Huwaiti ellen hozott halálos ítéleteket – és a halálbüntetés elvi alkalmazását -, valamint a korábban Abdullah és Abdulilah ellen kiszabott hosszú börtönbüntetéseket, és felszólít arra, hogy gyakoroljanak nyomást a szaúdi hatóságokra ezen igazságtalan ítéletek visszavonása érdekében” – közölte a csoport.

“Komoly aggodalmakat táplál továbbá a szaúdi hatóságok egyre keményebb megközelítése miatt, amelyet a Huwaitat törzs azon tagjaival szemben alkalmaznak, akiket azért vettek őrizetbe, mert ellenálltak az otthonaikból való kilakoltatásnak.” – tették hozzá.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb