„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Szaúd-Arábia 170 kilométer hosszú, kilencmillió embernek otthont adó “felhőkarcolót” mutatott be

A szaúd-arábiai kormány bemutatta a The Line nevű lineáris város látványterveit, amely a Vörös-tenger közelében épül majd a Neom részeként. A Szaúd-Arábia északnyugati részén 170 kilométer hosszan húzódó, tükörhomlokzatokkal ellátott megastruktúra 500 méter magas, de csak 200 méter széles lesz.

A Neom fejlesztés részeként tervezett, filmbeillő The Line drámai alternatívát jelent a hagyományos városokkal szemben, amelyek jellemzően egy központi pontból indulnak ki. Bár hivatalosan még nem jelentették be, egyes források szerint a megastruktúrát az amerikai Morphosis stúdió tervezte.

“A The Line tavalyi indulásakor elköteleztük magunkat egy olyan civilizációs forradalom mellett, amely a várostervezés radikális változásán alapuló, az embert helyezi előtérbe” – mondta Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös. “A város függőlegesen rétegzett közösségeinek ma bemutatott tervei kihívást jelentenek a hagyományos lapos, vízszintes városokkal szemben, és a természetvédelem és a fokozott emberi élhetőség modelljét teremtik meg. A The Line az emberiség előtt álló kihívásokkal fog szembenézni a mai városi életben, és rávilágít az élet alternatív módjaira” – folytatta.

A szerkezet két “falszerű” építményből áll majd, amelyek egy nyitott területet zárnak majd körül. 500 méteres magasságával a két szerkezet a világ 12. legmagasabb épülete lesz, és egyben messze a leghosszabb is. Az építmény, amelyet kilencmillió lakos befogadására terveztek, lakó-, kiskereskedelmi és szabadidős területeket, valamint iskolákat és parkokat tartalmaz majd. A különböző funkciókat a város alkotói által Zero Gravity Urbanism néven emlegetett elrendezésben fogják egymásra helyezni.

A látványtervek a két lineáris tömb között elhelyezett parkokat is bemutatják, amelyeket több híd köt majd össze, és amelyek tetején további zöldfelületek lesznek. Az építményt teljes egészében tükörhomlokzatokkal burkolják majd, hogy egyedi megjelenést kölcsönözzenek neki.

“A The Line külső tükörhomlokzata egyedi jelleget kölcsönöz majd neki, és lehetővé teszi, hogy még kis alapterülete is beleolvadjon a természetbe, míg a belső teret úgy építik meg, hogy rendkívüli élményeket és varázslatos pillanatokat teremtsen” – mondta a szaúd-arábiai kormány.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A megastruktúra hosszában végigfutó közlekedési rendszert úgy terveznék, hogy a város mindkét végét 20 percen belül összekösse. A szaúd-arábiai kormány szerint a szerkezetet teljes egészében megújuló energiával fogják működtetni, és a hagyományos városok fenntartható alternatívájaként tervezték.

A The Line, amelyről először tavaly esett szó, a Szaúd-Arábia északnyugati részén található Neom kezdeményezés részét képezi, mely része Szaúd-Arábia 2030-as jövőképének, amelynek célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, és kevésbé függjön az olajtól.

“Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a világ városait sújtó élhetőségi és környezeti válságokat, és a Neom élen jár az új és fantáziadús megoldások kidolgozásában, amelyekkel ezeket a problémákat kezelni tudjuk” – mondta Bin Salman. “A Neom az építészet, a mérnöki és az építőipar legokosabb elméiből álló csapatot vezeti, hogy a felfelé építés gondolata valósággá váljon. A Neom egy olyan hely lesz a világ minden embere számára, ahol kreatív és innovatív módon nyomot hagyhatnak a világban” – folytatta.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb