„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

FIDESZ lakáspolitikai tervei kezdenek körvonalazódni

Az energetikai felújítások, az előtakarékosság és a bérlakásépítés lehetnek a következő időszak lakáspolitikájának alapjai – derült ki a 29. Construma építőipari szakkiállításon rendezett konferencián bemutatott, szakmai szervezetek által készített koncepciókból.

A Fidesz átalakítva folytatja a korábbi kormányzása alatt elkezdett lakáspolitikát – mondta Bencsik János országgyűlési képviselő, tatabányai polgármester a Construma szakkiállítás szerdai konferenciáján. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) által összeállított otthonteremtési program, melynek homlokterében az előtakarékosság áll, beépíthető a kormányprogramba. Mint mondta, az új kormány egy normatív komplex pályázati rendszeren alapuló épület-korszerűsítési programot indít, ezenkívül évi 40 ezer lakás építését tűzte ki célul, amelynek 20 százaléka bérlakás lesz.
A korszerűsítés 3,2 millió háztartást érint, eredményeként pedig a lakásállomány földgázigénye 25-30 százalékkal csökkenhet, ez is indokolja, hogy az új kormányban egy területet alkosson az építésügy és az energetika – tette hozzá Bencsik. A szakpolitikus szerint a következő időszak lakáspolitikájának fontos eleme az előtakarékosság, ezért az új kormány néhány hónapon belül a jelenleginél kedvezőbbé alakítja a lakástakarék-pénztári törvényt.

A TLE által bemutatott otthonteremtési program tőkejuttatási céllal visszahozná a lakástámogatási rendszerbe a megszüntetett szocpolt, kiterjesztené az előtakarékosságot és évi 5-10 ezer lakásos bérlakás-építési programot indítana. Számításaik szerint a lakásügynek a jelenlegi évi 140 milliárd forintos lakástámogatás helyett a bruttó hazai termék 1,5 százalékát – 375 milliárd forintot – kitevő költségvetési forrásra van szüksége.

A koncepció – az uniós szabályokkal összhangban – 5 százalékos áfát javasol a felújításokkal, az építéssel kapcsolatban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A bérlakásépítés egy ezerlakásos pilot-projekttel indulna, de az évi 5-10 ezer lakás a cél.

A program számol azzal is, hogy a magántulajdonú lakások egy része bérlakássá válik. Erre akkor kerülhet sor, ha a panelből másik lakásba távozottaktól az önkormányzat veszi meg a lakást, és azt bérbe adja, vagy ha a hitelt törleszteni nem tudók lakásaival történik ugyanez. Az idősek apartmanházakba költözhetnek, amelyek bérét a saját lakásuk bérbeadásából teremthetik elő. A program erőteljesen ösztönözné az előtakarékosságot a lakás-takarékpénztárakon keresztül.
Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke a korszerűsítésekkel kapcsolatban az értékelési rendszer bevezetésének fontosságát hangsúlyozta, mert mint mondta, a jelenlegi, költségalapú számítás nem veszi figyelembe az elérhető hatékonyságjavulás mértékét, amelyért egy bizonyos szint fölött az új szisztémában plusztámogatást lehetne szerezni. A források hatékonyabb felhasználása, a minőség és a kontroll érdekében célszerű lenne az építéssel, a lakásüggyel és az ingatlanszakmával kapcsolatos döntéseket egy kézbe adni – erősítette meg a LOSZ elnöke is.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Egy hozzászólás

  1. Mikor fogják visszahozni a szocpolt előre láthatólag?
    Előre is köszönöm válaszukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb