„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Elszabadultak a családi házak kivitelezési árai. Közben megjelentek a kóklerek.

Egy évvel ezelőtt 2016 év elején mindenki nagyon várta a CSOK és az új lakásfinanszírozási rendszert, valamint a 300 négyzetméter hasznos alapterület alatti családi házakra érvényes 5%-os kedvezményes ÁFA bevezetését.

Most 2017 év végén az építőipari vállalkozások nagy része vágyik a korábbi, sokkal rosszabb, 2016 -os év előtti időszakra, melynek a fő oka a szakemberek hiánya.

A legtöbb céget a korábbi időszakban tapasztalható megrendelésállomány három-négyszeres családi ház építés mennyiségével bíznák meg az építtető megrendelők, de jó esetben maximum kétszeresére sikerült bővíteni a legtöbb cég szakember mennyiségét, így a termelési kapacitását.

Ez a megnövekedett kereslet magával hozta azon személyek cégalapítási kedvét is, akik egyáltalán nem értenek a kivitelezéshez, így ismételten ezrével vannak a kókler vállalkozások a magyar építőipari piacon.

Ha kókler céget bíz meg a kivitelezéssel szinte biztos lehet, hogy sokkal drágább lesz a ház, mintha szakemberek építették volna a házat. Ennek az oka az, hogy a silány minőségű alapanyagok, a szakszerűtlen kivitelezés ötvözésével hibás munkát eredményeznek, mely látszó részeken esztétikailag sem megfelelő, de akár emberi életet és értéket is veszélyeztethet a rosszul tervezett és kivitelezett statikai szerkezet. Ezek a kókler cégek középtávon sem lesznek a piacon, mert 1-2 éven belül megszűnnek és újabb cégalapításba kezdenek. 
RedChartArrowUp

Kizárólag olyan vállalkozókkal, vagy cégekkel szabad családi házat kiviteleztetni, melyeknek több éves múltja van, nincs adó és köztartozása, rendelkeznek az összes kivitelezéshez szükséges szakemberrel, mint statikus, építészmérnök, felelős műszaki vezető, szakmunkások az adott szakterületen, van bemutatótermük, irodájuk, ügyfélszolgálatuk, gépeik, szerszámaik és saját gépjárműveik. Elengedhetetlen, hogy megtekinthető legyen több, a korábbi években épült családi háza, vagy más építménye, ahol esetleg a korábbi megrendelők véleménye is elérhető. Ha egy cég azt mondja, hogy most alakult, az gyanús jel. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki ma kezdi az nem korrekt, vagy nem ért a szakmájához, de ha képtelen lecsekkolható referenciákat élőben bemutatni, akkor messzire kerüljük el.

Aki azonnal tud kezdeni és bármennyi házat fel tud építeni 2017-2018-ban az nagyon gyanús, hiszen nincs elég szakember és akinek most nincs munkája annak oka van!

A feketeleves: 2015-ös évhez képest a bérek 45-50%-os mértékben, a fuvarköltségek 30-40%, az építőanyagok átlagosan  35-40%-os mértékben drágultak. Összességében elmondható, hogy az 5%-os ÁFA ellenére a két évvel ezelőtti árszint legalább 35-40%-ot emelkedett. Bizonyos technológiák, illetve néhány építőanyag soha nem látott mértékben drágult. Az elmúlt két évtizedben soha nem láttunk hiánycikket az építőipari piacon, most viszont egyes építőanyagok, mint például a beltéri ajtók, polisztirol szigetelések, tetőcserép, betonüzemből szállított beton szállítási határideje megduplázódott, de szabad szállítmányozót, darut sokszor napokig kell keresgélni és ha csapadékos idő lesz, akkor a beígért időpont is borul és lehet, hogy újabb hetet kell várni egy fuvarra, vagy daruzásra, esetleg mixer beton szállításra. Sajnos ilyenkor előfordul, hogy pont nem lesz szakember, mert ő nem ér rá várni és továbbáll, ahol van beton, ahol van daru, stb…
Napjainkra a jó építőipari szakmunkás és segédmunkás pont olyan kincsé vált, mint a jó orvos az egészségügyben. A biztonsági őrök ma már nem a kivitelezés értékeire vigyáznak, hanem a legnagyobb értékre a szakemberekre, nehogy elcsábítsa a konkurencia őket.

Ennek oka a korábbi és a jelenlegi kormány és országvezetés átgondolatlan viselkedése és döntései a szakmunkásképzés és egyéb oktatás terén. Két évtizede megölték a szakmunkásképzést, aki pedig még ennek ellenére is szakmunkásnak tanult azt megbélyegezték és eljött a manager képzések kora. Ma pedig már nincs is szinte szakmunkásképzés, de aki el is kezd egy szakmát tanulni, szinte biztos, hogy nem végzi el, mert vagy a szak szűnik meg, vagy az iskola, vagy nem lesz tanár aki oktasson az adott szakon.
Ma egy jó kőműves, lakatos, gipszkarton szerelő, burkoló, illetve szobafestő napi 13-21 ezer forintot keres, mely havi szinten akár 500 ezer forintos fizetést is jelenthet. A kedves, parlamentben ülő hozzá nem értő emberek elérték először, hogy elüldözték a mesterséges munkanélküliséggel a szakembereket, majd megszüntették az utánképzést, most meg néz mindenki mint a moziban, mert a legnagyobb hiánycikk hazánkban a szakmunkás lett.

Svájcban, Angliában, Németországban pedig örülnek a 70-es,  80-as, 90-es években tanult szakmunkás generációnak, akik lehet nem is keresnek már sokkal többet, mint az itthoni bérek, de megérintette őket a nyugat szele és már nem vágynak haza csak a családlátogatások alkalmára évi 2-3 hétre. Teszik ezt azért, mert nyugaton 10 éve is dübörgött az építőipar és 10 év múlva is dübörögni fog, itthon pedig pár jó esztendő után általában jön a kamatok és bankok, na meg a kormányok miatti hitel kálvária és leáll az építőipari termelés, majd újabb kormányzati – banki manipulációknak köszönhetően elhiszi a magyar, hogy van pénze és kap hitelt is, ingyen kamatra, így újabb pár jó esztendő következik. Most pont az az időszak van, hogy mindenki azt hiszi, hogy van pénze, pedig csak jönnek a választások és olyan érzetet kell kelteni, mintha menne a gazdaság, mert az emberek elkezdtek költekezni.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kijelenthető, hogy annyira nincs szakember, mintha háborús időszak után lennénk és mindenki az újjáépítésen dolgozna.
Az is igaz, hogy senkinek nem lett több pénze, mint volt 2-3 éve, de elhitették az emberekkel, hogy kaphatnak hitelt, a SZOC-POL helyett CSOK-ot, olcsó ÁFÁ-t, de azt nem mondták el, hogy ebben az őrületben pont másfélszer annyiba kerül majd kiviteleztetni.

Jótanácsok: Térjünk vissza a családi ház építésekhez. Tehát, ha találunk kivitelezőt akinek jó referenciái vannak, nincs köztartozása, vannak szakemberei, akkor számoljunk azzal, hogy pár hónapot kell várni a kivitelezés megkezdésével, mert be kell ütemezni a házunk építését.
Ma a komoly vállalkozások legalább 3-6 havi kezdési időre vannak szerződve és csak ezután fognak velünk foglalkozni. A legtöbb vállalkozás két évre előre telített és nem tud már munkát vállalni. Tehát érdemes már a tervezést is a kivitelező cégre bízni, mert akkor már a legelején betábláznak bennünket és egy kézben lesz minden, így kevesebb a félreértés, a magyarázkodás.
Az egyszerűsített bejelentésű 300 m2 alatti hasznos alapterületű családi házak tervezése nem annyira egyszerű, mint gondolnánk, mert az építész mellett kell statikus, villamos és víz gépész tervező is. Ezt, ha külön-külön kell megterveztetni és nem egy kézben van, az emberhiány miatt akár fél éves procedúra is lehet. Egy komoly építőipari kivitelező cég pár hét alatt ezt házon belül egyben megoldja és a beadás után 8 nap múlva, ha a kapacitás is adott kezdődhet a kivitelezés.

Tehát eljutottunk oda, hogy van tervezőnk, kivitelezőnk és hála az új építésügyi egyszerűsített eljárásnak 8 nap alatt meg is kezdhetnénk a kivitelezést.
Most jön a nagy kérdés, hogy már kaptunk időpontot a kezdésre is, de mikor készül el az új otthonunk.
Két évvel ezelőtt egy könnyűszerkezetes egyszintes ház kivitelezése 3-5 hónap, míg egy téglaház 8-10 hónap volt.  Most a legtöbb kivitelező akár kétszer ekkora határidőre vállal házépítést, így könnyűszerkezet esetén 6-7, hagyományos technológia mellett egy év felett van a kivitelezési vállalt határidő.
Ez szinte soha nem lesz igaz akkor, ha bankhitelünk, CSOK támogatásunk lesz, mert ezek az ügyintézések akár 2-3 hónappal is meghosszabbíthatják a kivitelezési határidőt, mely a vállalkozónak előre nem látott problémát okoz, mivel más munkákon is dolgozik és ezek a bizonytalan idő kiesések azt eredményezik, hogy az ismeretlen időtartamú leállás esetén beleáll másik munkába, de csak akkor jön vissza, ha az a munka melybe beleállt elkészült, hiszen ott is szerződéssel dolgozik.

A banki leállásokra, megrendelő miatti kényszerszünetekre, valamint arra az időszakra amit a szerződésben a vállalkozó újra munkába állására meghatározunk, mind kötbérmentesek. Ezért nagyon fontos, hogy a kivitelezési szerződés aláírása esetén kapjunk árgaranciát. Az árgarancia addig és akkor érvényes, ha rendesen határidőre megfizetjük az elkészült munkákat. Természetesen az előre jelzett és szokásos bank miatti leállások nem szüntetik meg az árgaranciát. Abban az esetben, ha a megrendelő nem fizet határidőre és ez önhibájából történik, akkor az árgarancia megszűnik és ki kell fizetni az építkezés közben megdrágult anyagokat.

Nem szabad elfelejteni, hogy a családi ház építés nem csak a kivitelezési költségekből áll, ezért pár mondatban összefoglaljuk, hogy mire kell odafigyelni és milyen plusz költségekkel kell számolnunk:

  • Telek ára
  • Közművesítés ára
  • Tervezés költsége, mely áll talajmechanikai vizsgálatból, geodéziai felmérésből, építészmérnök, statikus, villamos és vízgépész tervezői költségből (komolyabb cégek ezt magukra vállalják)
  • Családi ház kivitelezési költségei
  • Járdák, támfalak, belső utak, kerítés, parkosítás költségei
  • Használatbavételi engedélyhez szükséges épületfeltüntetési vázrajz készítés
  • Utoljára hagytuk, de a legfontosabb: olyan házat kell építtetni, mely jó minőségű anyagokból készül, mert később erre kell a legkevesebbet költeni, a családi ház legyen alacsony, vagy nulla energia igényű, hiszen 30 év alatt a ház árának a kétszeresét is kifizethetjük rezsire, de egy nulla energiás házban nincs rezsi költségünk! Tehát ne feledjük, hogy egy háznak mindig 3 ára van: A beker ár, az üzemeltetési rezsiköltség és a karbantartási díj. A prémium alapanyagokból készített ház, mely energiatakarékos és megújuló energiákat használ, hosszú évtizedeken keresztül nulla közeli ráfordítással használható.
A kp.hu weboldal üzemeltetője a Kp Sales House Kft 2018-as évre még korlátozott számban vállal családi ház építést. Cégünket két független cégminősítő szervezet, a Bisnode és az Opten is “A” kategóriás vállalkozásnak minősítette, mely azt jelenti, hogy velünk minimális kockázattal jár az együttműködés. A KP Sales House Kft a megrendelők még magasabb szintű kiszolgálásának érdekében “lakó- és nem lakó épület építése” területen minőségirányítási rendszert vezetett be és alkalmaz, mely megfelel az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek. A kp.hu Horizont és EnergyFriendHome acélszerkezetes, Thermo-Burok hőtárolós és tégla házakat kivitelez nulla energiás, illetve alacsony energia igényű kivitelben Magyarország, valamint Szlovákia területén. Elérhetőségünk a kp.hu/kapcsolat/ menüben található.

A www.kp.hu által épített családi házak árai nem versenyképesek a piacon ígért 200-220 ezer forintos családi házak kivitelezési költségeivel. Nagyon olcsón nem lehet minőséget, maradandót, biztonságosat és energiatakarékos megoldást létrehozni, nem beszélve arról, hogy az olcsó házas cégek nagy része 1-2 éven belül megszűnnek, mert nem fizetnek adót, valamint a beszállítókat és a munkásokat sem biztos, hogy korrekten egyenlítik ki.
Természetesen lehet ma is venni olcsó keleti gyártmányú gépkocsit, mely nem kényelmes, mely nem biztonságos és sokat fogyaszt, a garanciaideje is rövid, de lehet vásárolni olyan japán autót is ami gyors, keveset fogyaszt és kényelmessége mellett biztonságos és hosszú a garancia ideje. A kettő között és felett is vannak kategóriák, melyek drágák de kevésbé jók, vagy drágák de csak a presztizst kell megfizetni és mást nem kapunk a pénzünkért. Mi az ésszerűségi határokon belül kínálunk prémium családi házakat, melyek minimális, vagy teljesen nulla energia igénnyel működnek és mellé adunk hosszútávú garanciát és szakértelmet, mint az előbb említett japán autó hasonlatban. Természetesen ebben a pillanatban épülő 30 darab családi házunk kivitelezése élőben megtekinthető és a korábban átadott házainkat is be tudjuk mutatni.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb