„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Fenntartható erdőgazdálkodással a klímaváltozás ellen

Az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége felhívta a döntéshozók, az üzleti élet és a nyilvánosság szereplőinek figyelmét arra, hogy ismerjék fel az erdőgazdálkodás kulcsfontosságát a klímaváltozás elleni védekezésben. Csak a fenntartható erdőgazdálkodás hozhat megoldást – vélik. Az európai erdők évente több mint 770 millió m3 fát termelnek, ez alatt az idő alatt óriási mennyiségű CO2-t kötnek meg a fák. Komoly számítások szerint az EU évi CO2 kibocsátása 10 %-ának megkötésére képesek az erdők. A fa és a fatermékek számos olyan terméket képesek helyettesíteni, melyek egyébként a klímára kedvezőtlen hatást gyakorolnak. De az erdőgazdaság még többre is képes, minthogy az erdők kiaknázatlan „potenciálja” számtalan előnyt hordoz magában. Kontinensünk földterületének 1/3-át borítják erdők, és komoly kilátás van bővítésükre, noha az évi növedéknek csak 60%-át termelik ki. A CEPF főtitkára szerint kétfrontos harcot kell folytatnunk. Egyrészt a trópusokon meg kell állítani az erdőirtást és az illegális fakitermelést, másrészt világszinten ki kell használni az erdőgazdálkodás többoldalú előnyeit. A lakosságot ösztönözni kell a fatermékek minden fajtájának felhasználására, másrészt a politikusok figyelmét fel kell hívni a fafelhasználás előnyeire, hogy ne hozzanak termelésellenes szabályozókat. A COPA-COGECA főtitkára, Pesonen úr kiállt amellett, hogy az EU-ban a fenntartható fejlődés előterébe kell állítani a „megújuló fa” felhasználását. Sok szakember hangoztatja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás nem csak a klímavédelem hatásos eszköze, hanem a természeti katasztrófák elleni védekezést is szolgálja. Az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége három síkon is felhívja az érintettek figyelmét a legsürgősebb teendőkre:

  1. az európai polgárok lehetőleg fa és faalapú termékeket válasszanak (=vásároljanak)
  2. az üzleti szféra szén(dioxid) mentes gazdaságba invesztáljon és járuljon hozzá az erdők fejlesztéséhez
  3. az európai politikusok a legmagasabb szinten kötelezzük el magukat a fenntartható erdőgazdálkodás fejlesztésére.

Mindezeken felül fontosnak tartják a közvélemény figyelmét felhívni arra, hogy az erdők nyújtotta sokoldalú előnyöket az eddigieknél jobban ki kellene használni.

Klíma-felmelegedés – elegyes erdő

A klíma-felmelegedéssel járó meleg, száraz időjárás miatt az erdei fajok sokat szenvednek. Egyes fajok teljesen visszaszorulnak megszokott körzetükből. Ezért is figyelemre méltó az a felismerés, hogy a kocsánytalan tölgyről bebizonyosodott, miszerint a mély és dús elágazású gyökérzetének köszönhetően a száraz időjárást kiválóan el tudja viselni, ha elegyes állományban fordul elő. Különösen előnyös az olyan vegyes állomány kialakítása, melyben erdeifenyő a tölgy elegyfaja. Ezekkel a különböző korosztályú elegyes állományokkal végeztek kísérleteket Németország különböző klímájú területein, Észak-Németországtól egészen Lengyelországig. Az erdő-átalakítás során nagy mennyiségben halmozódik fel tölgy aljfa, azaz kis átmérőjű fa. Eddig nem tudták kellően hasznosítani az aljfát, jobbára tüzelőanyagként értékesítették, vagy pedig cölöpöket, karókat készítettek belőle. Drezdában a Műszaki Egyetem faipari karán vizsgálták, hogy miként lehet a sajátos kémiai összetételű faanyagot hasznosítani. Osztrák és skandináv tapasztalatokra alapozva a tölgy vékony fáját magas hőmérséklet hatásának tették ki.  A termikus kezelésben részesített fa külső használatra fölöttébb alkalmassá válik, ezzel bizonyos trópusi fafajok anyagát lehet vele helyettesíteni.  Ugyancsak ilyen – tehát kocsánytalan tölgy – erdei fenyő – elegyes állományok észak-németországi alföldi területeken való tartós használatát, a tartamos erdőgazdálkodás lehetőségeit vizsgálják az OakChain nevű kutatási szövetség irányításában. A kutatási téma főleg három kérdés köré csoportosult. Hogyan lehet az erdő-fa értéktermelési láncot ökológiailag megfelelő és szociális értelemben optimalizált feltételek között „működtetni”? Hogyan lehet az erdei állományokat úgy hasznosítani, hogy egyrészt az emberek életminősége javuljon, ugyanakkor a források hosszú távon biztosítva legyenek? És egyáltalán milyen lesz a jövő erdője – a klíma-felmelegedés szorításában?


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Dr. Kölcsei TamásKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb