„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Építészeti inspiráció: beépített medencék

Folytatódik a nyár, ezért összeállítottunk egy galériát olyan buja kertekből, amelyek saját medencével rendelkeznek, és tökéletesek a hűsöléshez a forró időben.

A szabadtéri medencék évszázadok óta léteznek, de csak az 1950-es években váltak a melegebb éghajlaton élők számára elérhető “háztartási cikké”. Ma már mindenféle formában és méretben megtalálhatóak, merészen a föld fölé emelkedve vagy a földbe ágyazva, mint a kültéri terület finomabb kiegészítői. Az ebben a válogatásban felsorolt példák azt mutatják, hogy a kortárs építészek az utóbbit miként illesztik be a modern építészeti projektekbe, mint vizuálisan egyszerű kiegészítők, amelyek zökkenőmentesen illeszkednek a tájba.

Moore House, USA, Craig Ellwood tervezésében

Ezt a 18 méteres medencét Craig Ellwood építész Los Angelesben található, a század közepén épült Moore House lejtős hátsó udvarába építette be az amerikai Woods + Dangaran stúdió felújítása során. Egyik oldalán a keskeny medence pereme egy terasszal és egy eredeti, sziklákkal kirakott koi-tóval találkozik, míg a másik széle a telek lejtése miatt a szomszédos fák lombjai mellett fut végig.

Cork Oak House, Portugália, Hugo Pereira tervei alapján

Hugo Pereira építész alacsonyan fekvő, lineáris formát tervezett ehhez a portugáliai betonházhoz, amelyet a hosszúkás medence is visszhangoz, amely a talajjal egy szintben helyezkedik el. A víz és a fű közötti felszínváltást egy fából készült fedélzet határolja, amelyet Paola Navone fehér Low Lita fotelje bútoroz, amely ideális a vízben való megmártózás utáni lazulásra.

Ksaraah, India, készítette: Taliesyn

A bangalore-i Ksaraah House építészeti sokszínűsége tükröződik kertjében, ahol az úszómedencét többszintes teraszok, kanyargó ösvények és trópusi növényzet kíséri. A Taliesyn építészstúdió egyszerű megjelenést tervezett a víztükörnek, téglalap alakú formát kombinálva négyzet alakú kőlapokkal, amelyek megtartják a házra való összpontosítást.

M3 House, Izrael, a Pitsou Kedem Architects tervezésében

A Pitsou Kedem Architects építészstúdió által Izraelben tervezett M3 House buja kertjének középpontjában egy különleges úszómedence áll. Az egyenetlen alakú kőlapokkal határolt és achátzöld csempékkel bélelt medence beleolvad a környező érett fák, füvek és bokrok árnyalataiba.

San Ignacio, Mexikó, a Palma tervezésében

Ez a Csendes-óceán partján fekvő mexikói otthon a kör alakú medence köré szerveződött, amely egy kavicsokkal és növényekkel teli trópusi kert közepén helyezkedik el. A medence sekély szélei miatt a víz tükröződik a fákon, miközben a felhasználóknak helyet kínál, ahol leülhetnek, mielőtt elmerülnének a középen lévő mély részbe.

Los Altos Residence, USA, Bohlin Cywinski Jackson tervezte

A Los Altos Residence szabadtéri terének hosszában futó széles ösvényt egy rét és egy keskeny medence szegélyezi, amely fölött két barnás pillangószék áll. A visszafogott medence jól illik az alacsonyan fekvő lakáshoz, amelyet az amerikai Bohlin Cywinski Jackson cég tervezett szándékosan egyszerű elrendezéssel és részletekkel.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Casa Ter, Spanyolország, a Mesura tervei alapján

A Mesura építészstúdió vizuálisan összekapcsolta a Casa Ter házat és annak privát medencéjét a pigmentált betonból és agyagcserépből álló, egységes terrakotta árnyalatú anyagpaletta használatával. A csempék mind a teraszt, mind a medencét, valamint a közöttük összekötő lépcsősort is burkolják. Az agyagcserép a belső terekben is megtalálható a mennyezeteken és az ajtókon.

Villa Aa, Norvégia, a CF Møller Architects által

Ez a hatalmas kerti terasz majdnem kétszer akkora, mint a szomszédos norvég ház alapterülete. Virágágyásokat, ülőalkalmatosságokat és két medencét foglal magába – az egyiket úszásra, a másikat esővízgyűjtésre. A CF Møller Architects építészei szerint “a medencék vize ugyanúgy tükrözi az eget és a fényt, mint a fjord, és vizuális kapcsolatot teremt a nyílt vízzel”.

Casa Aviv, Mexikó, a CO-LAB tervei alapján

A Yucatán-félsziget partvidékén, egy elrejtett helyen, buja zöldövezetekkel körülvett Casa Aviv rezidenciát úgy tervezték, hogy nyugodt légkört nyújtson. Kertjében egy kompakt merülőmedence található kristálytiszta vízzel, amely egészen az otthon széléig ér, és a szomszédos nappaliból lépcsőn lehet lejutni.

Villa Tennisvägen, Svédország, a Johan Sundberg Arkitektur tervezében

A Villa Tennisvägen, a svédországi Skåne megyében, egy fenyőerdőben fekvő, sötét téglaház, mely zöldellő udvarának közepébe könnyedén beilleszkedik a medencetér. A vizet horgonyként használják a lakásban, amelyet a svéd Johan Sundberg Arkitektur stúdió U alakban egymáshoz kapcsolódó, egymásba rendezett kötetek sorozataként tervezett.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb