„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Ennél nem lesz olcsóbb az ingatlan

Az ingatlanárak elérték mélypontjukat, így aki vásárolni akar, ne várjon tovább – hangsúlyozta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. Hozzátette: az idén az árak tavalyinál kisebb csökkenésére számítanak. Felhívta a figyelmet arra: most a lakásokból általában túlkínálat van, ám a minőségi új lakásokból a következő időszakban hiány lesz. Az elemző szerint az idei év jól indult az OC számára, az első negyedévben a tranzakciók száma 15 százalékkal emelkedett, az idén 5 százalékos forgalombővülést várnak. A forgalomnövekedést a banki hitelezés fokozatos újraindulása is támogatja.

Rekord mennyiségű eladatlan új és használt lakás, jobb esetben 6-8 hónapos értékesítési idő és csökkenő, illetve stagnáló árak jellemzik az ingatlanpiacot – mondta az elemző. Míg 2005-2010 között Budapesten 1500-2000 között volt az eladatlan új lakások száma, az idén januárban elérte a 3800-at. Az Otthon Centrumnál 2008 júliusa és 2010 áprilisa között Budapesten 10-15, vidéken 20-25 százalékos áresést regisztráltak.

Ötödár is lealkudható

Valkó Dávid úgy vélekedett, hogy az új lakások esetében 5-15 százalékot minden beruházásnál lehet alkudni. A fejlesztői hitel, a bérleti joggal kombinált opció is megjelent, már 15-20 százalékos befizetéssel be lehet költözni az új lakásba. Az eladók, hogy értékesíteni tudják ingatlanjukat, akár az irányár egyötödét is elengedik, s a vevők is alábbadtak igényeikből, például kisebb lakással is beérik. A vevői oldalon a hosszabb döntési idő a jellemző, visszaszorult a “beleszerettem” vásárlás, hosszú távú befektetésként gondolnak a lakásra – figyelembe véve a későbbi költségeket is -, az ár/érték arány a döntő. Többségbe (70 százalék) kerültek a készpénzes vevők, míg az arány korábban fordított volt – mondta.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Illés Zoltán, az OTP Bank ügyvezető igazgatója szerint a forinthitelezés bővülése lendületet adhat a lakáspiacnak. Illés elmondta: az OTP Bank részesedése az új folyósítású forinthitelek terén az első félévben dinamikusan nőtt, meghaladta a 20 százalékot. A forinthitelt igénylők aránya – a szerződések darabszáma szerint – az év első hat hónapjának átlagában 83 százalékot tett ki, a félév végére pedig már 93 százalékra nőtt.

forrás: origo.huKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb