„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekPasszív Házak Európában

Energiatakarékos épületek támogatása az EU-ban (1. rész Franciaország)

A francia társadalomban erős az állam szerepe; ebből következően a környezettudatos tendencia az építésben is “felülről jövő” kezdeményezésként jelent meg a 80-as években.
1996-ban hozták létre az Association HQE (“Magas Környezeti Minőség koncepció” Közhasznú Egyesület) elnevezésű civil szervezetet, amely az azonos elnevezésű minősítő szempontrendszert (NF Ouvrage Démarche HQE® ) kidolgozta és fejleszti.
Ehhez jelentősen hozzájárultak egyéb állami szervezetek is, úgymint az Energia- és környezetgazdálkodási Hivatal és az Építésügyi Műszaki és Tudományos Központ, továbbá segítséget nyújtanak a lakosság tájékoztatásához a megyei szintű hálózatot alkotó Építészeti, Urbanisztikai és Környezetgazdálkodási Bizottságok helyi központjai is.

A francia állam minden lehetséges módon ösztönzi, hogy az ott lakók új épületek kivitelezésekor, döntsenek az  energiatakarékos és környezetbarát otthonok mellett.

Pénzügyi eszközökkel és jogszabályokkal támogatja a környezettudatos gondolkodást.
Mindezt teszi úgy, hogy a környezettudatosságot célzó termékek és szolgáltatásoknak a legkedvezőbb 5,5%-os ÁFA-sávba sorolta, létrehozta az állami “Öko-szabványt”.

A nagy állami cégek bevételeik egy részét kötelező klímavédelmi beruházásokra fordítani.

Anyagi támogatások, visszatérítések, adójóváírások, kedvezmények, öko hitelek és kölcsönök, ezek mind megtalálhatóak az állami szerepvállalásban az energiatakarékos épületek ösztönzése érdekében.

A régi és új épületek energetikai korszerűsítését egyaránt támogatják, ami lehet családi ház, vagy középület.

A támogatások útvesztőjében ingyenes és teljes körű tájékoztatást nyújtanak, valamennyi érintett szervezetnél bárki számára, legyen az beruházó, építtető, művezető, építész, önkormányzati képviselő, francia vagy külföldi.

A Franciák figyelnek a részletekre:

A Francia minősítés merőben eltér az Európában megszokottaktól. Itt egy épületnél nem csak egy-egy dolgot ragadnak ki az összességből.
Nem csupán a ház energetikai teljesítménye áll a középpontban, hanem az így létrehozott “mesterséges változás” hatása, annak pénzügyi egységekben kifejezhető formában (teljes költség).
Az a környezeti változás, amit egy épület létrehozása jelent, magában foglalja ugyanis még a beleépített anyagokat, azok legyártását, szállítását, továbbá az építkezés, a használat, és a lebontás teljes életciklusát is. Ennek megfelelően meglehetősen komplex szempontrendszert hoztak létre, amely 4 kategóriában összesen 14+1 szempontot tartalmaz.

Ökologikus építés: 1. Az épület harmonikus kapcsolata közvetlen környezetével. 2. Az építési anyagok, szerkezetek és eljárások összehangolt megválasztása. 3. Az építkezés környezetre gyakorolt hatásainak mérséklése


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ökologikus üzemeltetés: 1. Energiagazdálkodás. 2. Vízgazdálkodás. 3. Hulladékkezelés. 4. Karbantartás és az üzemelés határértékek alatt tartása.

Komfort és kényelem: 1. Hő-és páratechnikai komfort. 2. Akusztikai komfort. 3. Vizuális komfort (esztétika). 4. Olfaktív komfort (szagok)

Egészség: 1. Az épület tereinek egészségre gyakorolt hatása. 2. Levegőminőség. 3. Vízminőség.

Mi kell, hogy megkapjuk a Francia energetikai pozitív minősítést?

Maga a címke minőségi jellegű: azaz az épület akkor kapja meg a “NF Ouvrage Démarche HQE®” igazolást, ha e szempontok közül legalább háromban kiváló, négyben jó, és hétben megfelelő minősítést kapott az erre feljogosított és megbízott független minősítő cégek valamelyikétől.

Ez így ebben a formában elég megfoghatatlannak tűnik. Pontosítsunk egy kicsit: mivel ilyen összetett, és nem is minden esetben számszerűsíthető paraméterekben gondolkodnak, a minden részletében lehetőség szerint a fenntarthatóság érdekében történő cselekvés számukra fontosabb, mint a németesen precíz, megszabott határokhoz igazodó fizikai tulajdonságok.

(Tehát például számukra legalább ugyanolyan lényeges, hogy a ház hőszigetelése környezetkímélő legyen, újrahasznosítható vagy természetesen lebomló anyagból készüljön, mint a hőtechnikai teljesítménye. Ebből adódóan lehet, hogy némely szempontot az utóbbi rovására előnyben is részesítik, vagy az is lehetséges, hogy az összes CO2 kibocsátás szempontjából legelőnyösebb számított kompromisszumot választják.)

Ezért mondjuk azt, hogy a Franciák kicsit másként kezelik az energiatakarékos házak fogalmát. De annyira örülnénk, ha a Magyar állam csak a negyedét adná ezeknek.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb