„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

HírekPasszív Házak Európában

Energiatakarékos épületek támogatása az EU-ban (2. rész Olaszország)

Az Olaszok 1980-tól kezdődően szónokolnak az energiatakarékos építésről, hol is tartanak ma? A 90-es években kezdték el kifejleszteni a CasaClima elnevezésű minősítés alapjait. 2002-ben indult el a CasaClima nevű minősítő intézet és bevezették az épületek energetikai minőség szerinti tanúsítását is. Úgy látszik, egyszerre értek be az ezt megelőző hosszú időszak látványos sikereket nélkülöző fáradozásai, ugyanis még ugyanebben az évben Bolzano tartományban az országos szabványok követelményértékeit messze túlszárnyaló helyi szabványt vezettek be.

Jelenleg két városban Firenzében és Bolzanóban van egy-egy irodája az intézetnek, de tervezők, tanácsadók az egész országban elérhetőek. Csak olyan házaknak állítanak ki minősítést, amelyek rendkívül alacsony energiafelhasználással üzemelnek.

Jelenleg 3 féle passzív ház minősítés létezik Olaszországban:

A legmagasabb: CasaClima Oro (vagyis arany fokozat), ennek éves fűtési energiaigénye 10 kWh/m2 alatti
A középső minősítés: CasaClima A: éves fűtési energiaigénye 30 kWh/m2 alatti
A legalacsonyabb minősítés: CasaClima B, mely évi 50 kWh/m2-nél alacsonyabb energiaigényű.

A ház energiamérlegének számolásához az intézet által kifejlesztett saját szoftvert használják. Egy házat azonban nem kizárólag az energiaigénye szerint minősíthetünk, érdemes számba venni a környezetterhelésre és az ott lakók egészségére hatással lévő egyéb tényezőket is. Ennek szellemében – haladó gondolkodásáról tanúskodva – az intézet bevezette a „piú” (több) minősítést is. Erre a besorolásra azok a házak érdemesek, melyek építéséhez környezetbarát anyagokat, az üzemeltetésükhöz pedig megújuló energiaforrásokat használnak fel.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Minden évben megválasztják az év CasaClima házátm ez által még nagyobb ismertséget szerez a tanúsítvány a program részére.
Ez a díj mind a passzívház, mind az intézet hírnevét öregbíti és ami legalább ilyen fontos, hogy egészséges versenyre és szemléletváltásra ösztönzi az építészeket.

Olaszországban közel 1100 darab CasaClima minősítéssel rendelkező ház épült eddig.

Egy 300 m2-nél kisebb családi ház minősítése 1800 EURO, ami igen borsosnak tűnik Európai viszonylatban.

Ami az oktatást illeti, már a Bolzanói Egyetemen az idei évben végzett egy kurzus ezen a szakon, tehát szakmailag képzett emberek rendelkezésre állnak a program részére.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb