napi hírmorzsák

Elvontatták Jeff Bezos befejezetlen szuperjachtját, miután a holland lakosok nem engedték, hogy lebontsa történelmi hídjukat

Miután megbízott egy holland céget egy egyedi szuperjacht építésével, az Amazon alapítója, Jeff Bezos komoly ellenállásba ütközött, amikor a tervek között szerepelt egy történelmi híd ideiglenes lebontása, hogy a hajó kihajózhasson a kikötőből.

A Koningshaven híd Rotterdamban, Hollandiában.

A félmilliárd dolláros jacht, amelyet úgy terveztek, hogy 417 lábával a világ legnagyobbja legyen, túl magas lett volna ahhoz, hogy a Rotterdam kikötővárosában lévő Koningshaven hídon áthaladjon az óceán felé vezető úton, ezért a híd középső pillérét el kellett volna távolítani. Ez a folyamat a városi tisztviselők szerint körülbelül egy napot venne igénybe, a szakasz cseréje pedig körülbelül egy napot.

A rotterdami Koningshaven-híd közelebbről.

Miután a holland helyiekhez eljutott a híd lehetséges lebontásának híre, a tiltakozók a közösségi médiában tiltakoztak a lépés ellen. Néhányan még a hajó megtámadását is szorgalmazták, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. “Felhívás minden rotterdami lakosnak: vigyetek magatokkal egy doboz záptojást, és dobáljuk meg velük tömegesen Jeff szuperjachtját, amikor az áthajózik a rotterdami Hef-en” – írta Pablo Strörmann, az esemény szervezője a Facebookon.

Bár a városi tanács eredetileg jóváhagyta a híd felső szakaszának szétszedését, a hatalmas közfelháborodás után gyorsan visszaléptek. A 95 éves De Hef (ahogyan a helyiek ismerik a hidat) volt Hollandia (és egész Nyugat-Európa) első függőleges felvonóhídja, amikor 1927-ben elkészült. Eredetileg a Breda-Rotterdam vasútvonal összekötő vonalának épült, és ez volt az első olyan építmény, amelyet a tengerparti város II. világháborús bombázása után újjáépítettek. A De Hefet 1993-ban lebontották, amikor a vasút megszüntette a használatát, de a híd ekkor már a környék egyik fő nevezetessége volt, és a tiltakozások hatására a szerkezet Rijksmonumentként nemzeti védettséget kapott.

Légi felvétel az Oceano hajógyárról, amely eredetileg Jeff Bezos szuperjachtjának építésére szerződött.

Nem meglepő, hogy a rotterdami lakosok felborzolták a kedélyeket, amikor egy multimilliárdos új játékszere kedvéért akarták lebontani. A dühös panaszok nyomán a szuperjachtot építő Oceano cég bejelentette, hogy a továbbiakban nem kér engedélyt a De Hef ideiglenes átalakítására.

“Örülünk, hogy ez nem történik meg” – mondta Marvin Biljoen, a holland Zöld Párt, a GroenLinks városi képviselője. “A híd nemzeti műemlék, amelyet nem szabadna túlságosan megváltoztatni. Az, hogy pénzből mégis megtehetik, mindenképpen zavar minket”.

Mások viszont úgy érzik, hogy ez egy elszalasztott lehetőség. Az Oceano és Bezos teljes egészében kifizette volna a híd lebontását és javítását, és két nap alatt vége lett volna az egésznek.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ellen Verkoelen rotterdami városi tanácsos a város Koningshaven-hídja előtt.

“Sok rotterdami lakossal beszélek” – mondta Dieke van Groningen, a VVD, a holland liberális párt rotterdami tanácsosa. “Hihetetlenül büszkék arra, hogy ilyen hajók hajóznak át a városunkon.”

Ma Rotterdam egész Európa legnagyobb kikötője, és továbbra is a globális hajóépítés egyik fő központja.

“Ez Hollandia a legjobb formájában” – teszi hozzá van Groningen asszony. “A kikötő imázsáról van szó, és erre büszkének kell lennie.”

A befejezetlen Bezos szuperjacht, amint azt kivontatják a rotterdami kikötőből.

Az augusztus eleji sötét éjszakában fedezékbe húzódva a még mindig befejezetlen Bezos szuperjachtot kivontatták a kikötőből a rotterdami Greenport barátságosabb kikötőjébe, ahol remélhetőleg megmenekül az esetleges elhúzódó tojásveszélyektől.

Forrás: www.dornob.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb