Zöld hírek

Disznóólból gyönyörű trópusi otthon Thaiföldön

Egy disznóól hangzik az utolsó olyan építménynek, amelyet családi házzá szeretnél alakítani – de az egykori pajtákhoz hasonlóan ezek a mezőgazdasági melléképületek is meglepően szép és fényűző lakásokká tudnak átalakulni a megfelelő építészek kezében. A thaiföldi YangNar Studio építésziroda nemrég fejezte be a “Kha-Nam Noi House” projektjét a Sing-Buri tartományban, Thaiföld központi részén, ahol egy meglévő, hosszúkás disznóólat használtak “héjként” egy sor kényelmes élettérhez, amelyek szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból készültek.

“A Kha-nam a Thaiföldön a mezőgazdasági szezonban található kis pihenőhelyek tipológiájára utal” – magyarázza a cég. “Alapvető építési módszerekkel, helyi és könnyen beszerezhető anyagokból épülnek”. – csakúgy, mint ez a ház is!

Mint a legtöbb népi építészetben világszerte, a thaiföldi mezőgazdasági épületek esetében is a forma követi a funkciót. Gyakran rendelkeznek cölöpökkel, hogy megvédjék a belső tereket az árvíztől, és nagy, meredeken lejtős tetőkkel, hogy védelmet nyújtsanak a naptól és hatékonyan elvezessék az esővizet. Az eredeti sertésistálló hosszú, összefüggő teteje hagyományos, átfedő kialakítású, amelyben egy másodlagos tetőpanel lebeg az alsó tetőpanelben lévő szellőzőnyílás felett. Ez természetes fényt és légáramlást biztosít a közvetlenül a szellőzőnyílások alatti tereknek.

A YangNar Studio úgy rendezte el a nappalit, a konyhát és a hálószobát a szellőzők alatt, hogy kihasználja ezeket az adottságokat, míg az épület északi oldalán egy műhely és egy növénykert közötti teraszos folyosó található. Az egyedülálló adaptív újrahasználati projektet megrendelő család egy önellátó birtokot szeretett volna létrehozni, ahol növényeket nevelhetnek és kutyákat idomíthatnak, így a kertben mindkét célra nagy terület áll rendelkezésre.

Az otthon anyagainak kiválasztásakor az építészek megtartották az eredeti disznóólból származó beton, acél és fa nagy részét, hogy beépítsék a tervezésbe, és új célokra használják fel. A régi tető alatt a lakóterek emelkednek, és a nagy ablakokon keresztül egy közös szabadtéren keresztül néznek egymásra.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

“Ennek a háznak az anyagai [rendelkeznek] azokkal a tulajdonságokkal, hogy a régit az idő nyomát tiszteletben tartva új használatba vegyék” – mondják az építészek.

Sok épület régi anyagának nyomait világosan láthatjuk, de az építészek ezeket az elemeket úgy építette be, hogy a keverék mutassa az élet átmenetét. A ház egyes részein, például a konyha falán autentikus fából készült kézművesmunkát használtak, mint például a “Fha-Lai”, egy rugalmas csúszófal Thaiföld északi részéből, hogy alternatív szellőzési módot vegyenek figyelembe. Ezt az autentikus építési módot manapság nehéz megtalálni.

Az eredmény szellős és karakteres; a világnak ezen vidékére és annak szokásaira és hagyományaira jellemző részletekkel. A régi hullámlemez tető textúrája gyönyörű kontrasztot alkot az új üveggel és a felújított fával, a fedett medenceterasz pedig egy trópusi álom. Soha senki nem mondaná meg az újrahasznosított otthonról, hogy egykor disznóólként szolgált.

Forrás: www.dezeen.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb