„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A BIG egy életnagyságú, gömb alakú madárházzal bővíti a svédországi Treehotelt

Az észak-svédországi Harads festői erdeiben található Treehotel nemzetközi hírnévre tett szokatlan tetőtéri építészetéről. A Britta és Kent Lindvall által 2010-ben alapított panzió egyedi vendégházakat kínál, amelyek akár 20 láb magasan a föld fölé függeszkednek, és lenyűgöző kilátást nyújtanak a Lule folyó völgyére. Olyan elismert építészek, mint a Snöhetta, a Tham & Videgård Arkitekter és a Rintala Eggertsson olyan faházakat terveztek, amelyek csészealj, “tükörkocka”, madárfészek és más egyedi formákat öltenek, és valóban páratlan nyaralási élményt nyújtanak a látogatóknak. Most a világ egyik legnagyobb építészirodája csatlakozik hozzájuk. A dán Bjarke Ingels Group (BIG) tervezte a Biosphere-t, a Treehotel legújabb szálláshelyét, amely a létesítmény eddigi egyik legmenőbb tere.

A BIG által tervezett, madárházakkal berendezett Biosphere kiegészítője a svédországi Treehotel létesítménynek.

“Néhány napot és éjszakát a Treehotel néhány szobájában tölthettem közvetlenül a világjárvány előtt, és a természetbe való teljes elmerülésből fakadó megfiatalodás érzésével távoztam” – mondja Bjarke Ingels, a BIG alapítója és kreatív igazgatója. “Nem tudtam nem elgondolkodni azon, hogy van-e mód arra, hogy egy lépéssel tovább vigyük az elmélyülést – és szinte azonnal megszületett az ötlet, hogy ne csak az emberi látogatókat, hanem az itt élő madár- és denevérpopulációt is meghívjuk egy gömb alakú fészekraj együttélésére. A Norrbotteni Madártani Egyesülettől Ulf Öhmannal folytatott beszélgetéseink után megkönnyebbülten tapasztaltuk, hogy a madarak nem ott ürítenek, ahol fészkelnek – így van remény arra, hogy az üveg tiszta marad ebben a madárház-építészeti felhőben.”

Közelkép a BIG Biosphere faház külső oldalán sorakozó madárházakról.
Közelkép a BIG Biosphere faház külső oldalán sorakozó madárházakról.

Ahogy a neve is mutatja, a Biosphere egy gömb alakú, felfüggesztett szoba, amely nemcsak az embereknek, hanem az élővilágnak is lakhelyet kínál. A BIG Ulf Öhman svéd ornitológussal dolgozott együtt, hogy olyan külsőt alkossanak, amely akár 350 madárcsaládot is képes befogadni, erősítve ezzel a környék biológiai sokféleségét. A különböző fajok vonzására tervezett, különböző méretű madárházak mellett denevérházak, méhházak és madáretetők is találhatók. A faházba egy függőhídon keresztül lehet bejutni, amely a földtől a fenyőtetőkig húzódik.

A grafika azt mutatja, hogyan illeszkedik a BIG Biosphere projektje az erdei környezetbe.

“Norrbotten megyében az általunk, mint ornitológusok és a megyei közigazgatási hivatal által végzett leltárak azt mutatják, hogy számos különböző madárpopuláció csökken” – mondta Öhman, a Norbotteni Ornitológiai Egyesület elnöke. “Az erdőgazdálkodás következtében. csökkent a fákban lévő természetes odúk száma, ahol a költő madarak fészkelnek. A madárfészkek telepítése ezért fontos intézkedés. Ráadásul a klímaváltozás miatt a rovar rajzás az év korábbi szakaszában következik be, és mire a madarak tojásai kikelnek, addigra a rajzás már elmúlt. A táplálkozás fontos támogató mechanizmus az Észak-Svédországban tartózkodó madarak számára, amelyeknek télen táplálékra van szükségük. A madárfészkek és az etetés bemutatása nemcsak a Treehotelben, hanem az emberek számára is értékes, hogy saját otthonuk közelében telepíthessék. A Treehotel ilyen intézkedésekre irányuló kezdeményezése arra ösztönözheti a látogatókat, hogy ugyanígy cselekedjenek.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
Modern fekete lakótér a BIG által tervezett Biosphere faház belsejében.
A vendégek távcsővel figyelhetik meg a madarakat a BIG által tervezett Biosphere faházban.

Ha a külsőt menőnek találod, vess egy pillantást meg a belső terekre is. Miközben a BIG úgy döntött, hogy egy kényelmes teret alakít ki, amely a pragmatizmust és az egyszerűséget hangsúlyozza, az üvegfalakon keresztül a vendégek megfigyelhetik, ahogy a madarak be- és kilépnek a külsőre rögzített madáretetőkből. Ez a madármegfigyelők álma, szinte olyan, mintha te magad is bebújhatnál egy fatörzs belsejébe, és megleshetnéd az ágak közé rejtett természetes madárfészkeket.

A BIG által tervezett Biosphere faházra a környező erdőben megbújva.
A Biosphere hangulatos fényt áraszt a svéd erdőkben éjszaka.

A madárházak kockás mintázata bepillantást enged a kinti erdőbe, és természetes nappali fényt enged át. A helyiségben egy nappali rész is található hintaszékkel, egy fürdőszoba és egy tetőtéri hálószoba. Ezeket a sötét belső tereket úgy tervezték, hogy a látogatók tekintetét ne befelé, hanem kifelé irányítsák. Ami még jobb, a vendégek felmászhatnak a tetőre, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik, így a természetben való elmerülés intim érzését élvezhetik.

Forrás: www.dornob.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb