„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

“Betakarított” építészeti anyagok: 3 növényi alapú, innovatív anyag

Társadalmunk évtizedek óta túlnyomórészt az extraktivista megközelítést alkalmazza, amikor különféle iparágak anyaggyártási modelljeit alakítja ki. Noha ma már tudjuk, hogy ez a modell fenntarthatatlan, egy fő kérdés továbbra is fennáll: ha nem így, akkor hogyan tegyük? 

Lehet, hogy még egy darabig nem tudunk végleges választ adni erre a kérdésre. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy a kihívásokkal teli globális és ökológiai horizont által jellemezhető környezetben az építésztársadalom fenntartja a pozitív megközelítést azáltal, hogy szorgalmazza annak újraértékelését, amit és ahogyan készítjük.

Ez a lendület egyre fontosabbá válhat az új, környezettudatosabb generációk megjelenése miatt, mint például a Gen Z és az Alpha. Annyi bizonyos, hogy olyan új termelési filozófiák kifejlődésének vagyunk tanúi, mint például a növényi alapú anyagok, amelyek olyan gyakorlatokat alkalmaznak, amelyek célja a növényekből származó erőforrások felhasználásának előnyben részesítése, a kitermelési folyamatoktól való függés csökkentése, valamint a tudatos és fenntartható alternatívák népszerűsítése a különböző területeken. anyagok gyártásának szempontjai az építészetben.

A növényi alapú anyagok kiemelkedő előnye a fejlesztési lehetőségek sokszínűsége, tükrözve a természetben tapasztalható változatosságot a különböző fajok között. Ezzel összefüggésben érdemes hangsúlyozni, hogy a felhasznált nyersanyag jelentős része hulladéknak minősülne, ha fel nem használnák. Így olyan innovatív anyagok kibontakozásának lehetünk tanúi, amelyek hozzájárulnak környezetünk dekarbonizációjához, kihasználva az egyébként szemétnek tekinthető erőforrásokat.

Ebben az összefüggésben és az átfogó áttekintés érdekében gondosan kiválasztottunk példákat a növényi alapú anyagokra, amelyek kiemelik potenciáljukat, méretezhetőségüket és sokrétű alkalmazásukat az építészet területén. Ezen túlmenően értékes betekintést nyertünk olyan szakértőktől, akik aktívan részt vesznek ezen innovációk némelyikének kidolgozásában.

Szalmapanelek

A rendszer favázas panelekből és homogén szalmabetétből áll, ami a szerkezet 98%-át teszi ki. A gyártási folyamatában nem tartalmaz ragasztókat vagy vegyszereket. Összességében ezeknek az EcoCocon által kifejlesztett szalmafalpaneleknek az egyik fő előnye abban rejlik, hogy a szalmát a mezőgazdaság melléktermékeként nyerik, ami gyorsan megújuló alternatívát jelent a fához képest.

Jelenleg szalmapaneleket a külső falak építéséhez alkalmazzák, amelyek a projektek széles skáláján kínálnak alkalmazkodóképességet, a családi házaktól a többszintes szerkezetekig, mivel ez a panel teherhordó szerkezetet biztosít magas szigetelési szinttel. A rendszer sokoldalúsága megnyilvánul abban, hogy különféle panelformátumokat tartalmaz, amelyek speciális forgatókönyvekhez készültek, lehetővé téve a különféle tervezési és szerkezeti követelmények teljesítését.

Hangsúlyozva a panel légköri szénmegkötő képességét, a csapat biztos abban, hogy a moduláris szalmaszerkezet jelentős szerepet fog játszani a környezeti igényekhez igazodó anyagok felé való átállásban. A csapat kijelenti, hogy „a bővülésés kulcsa az automatizálás”, a szállítási távolság csökkentésére és a helyi erőforrások felhasználásával történő helyi termelésre törekszik. Emellett a magasan fejlett országokban való versenyképességük megőrzése érdekében hangsúlyozzák a kisméretű, agilis és magasan automatizált gyártóközpontok szükségességét, amelyet 2019 óta fejlesztenek.

Bio-receptív beton

Ez az átlagosnál nagyobb porozitású betonfajta, 90-95%-ban újrahasznosított betonból készült, és moha falburkolattal van bevonva. Respyre szerint, aki 18 évvel ezelőtt kezdeményezte ennek az anyagnak a kutatását, a bevonat tápanyagokat, vizet és mohaspórákat tartalmaz, amelyeket a betonfelületre permeteznek. 

Hangsúlyozzák, hogy ez a permetezési módszer felgyorsítja azokat a folyamatokat, amelyek „különben a természet ösztönei révén történnének”. Ez olyan anyagot eredményez, amely olyan előnyöket biztosít, mint az üvegházhatású gázok átalakítása, a biológiai sokféleség elősegítése, a hősziget-hatás csökkentése és a fenntarthatóság.

A méretezhetőség érdekében a csapatnak van egy “óvodája”, amely 12 hetente akár 37 500 m²-es projektekhez is képes mohát szállít. A betongyártás kiszervezésével és a nagyüzemi partnerekkel való együttműködéssel gyorsan és hatékonyan tudnak működni, miközben a mohatermesztésre koncentrálnak. Hangsúlyozzák, hogy a fő kihívás a bevonat önellátásának javításában rejlik, az intenzív projektmenedzsment feladatok elkerülése érdekében.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 
DCIM\101MEDIA\DJI_0288.JPG

Összességében a Respyre elképzelése szerint kutatásaik utat nyithatnak autonóm struktúrák számára a jövőben, lehetővé téve a természeti környezet zökkenőmentes integrációját a városi területeken. Ez az átalakulás, amely a természeti környezetet elérhetővé teszi városainkban, egészségünk és bolygónk javát szolgálná. Az ilyen akadálymentesítés hozzájárul a fenntartható jövőhöz azáltal, hogy átalakítja az építkezésről alkotott felfogásunkat, és nem emberi kellemetlenséggé, hanem természeti jelenséggé változtatja.

Gyorsan növekvő évelő fűpanelek

Csupán két erőforrás – a fű és a formaldehidmentes gyanta – alapján a Plantd az orientált forgácslap (OSB) alternatíváját alkotta meg, így nincs szükség fák kivágására. Ennek az anyagnak az alapja a globális felmelegedés elleni küzdelem a légkörben lévő felesleges szén-dioxid hatékony megkötésével. Ezt úgy érik el, hogy egy gyorsan növekvő évelő füvet termesztenek, és javítják a termelési folyamatot, hogy falburkolatra és tetőfedésre alkalmas növényi alapú panellé alakítsák.

A csapat számára és a skálázhatóság szempontjából „egy új mezőgazdasági ellátási lánc létrehozása, valamint saját gyártóberendezések tervezése és építése eredendően kihívást jelent”, ezért az elsődleges hangsúly egy 100%-ban elektromos, moduláris és folyamatos gyártósor megvalósításán van. 2021-es alapítása óta tudósokból, mérnökökből, gazdálkodókból, technikusokból és mesemondókból álló csapatot állítottak össze, akik azért jöttek össze, hogy csökkentsék az épített környezet szén-dioxid-kibocsátását.

Ahogy a Plantd kijelentette, és figyelembe véve az éghajlati válság sürgősségét, „kritikus, hogy az összes új építési projekt szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére összpontosítsunk”. 

Mint ilyen, a fűpanel megoldás és a szén-negatív anyagok előállítása hozzájárul az épített környezetben megtestesült szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Ezek a szén-negatív anyagok nagy léptékben átalakíthatják az épületeket a globális felmelegedés problémájából megoldássá.

Bár az építészetben a legtöbb építőanyag olyan folyamatokhoz kapcsolódik, amelyek észrevehető szénlábnyomot hagynak maguk után, a növényi alapú anyagok minden innovációja új lehetőségeket kínál az anyagok újrafelhasználására és az épített környezet szén-dioxid-mentesítésére. 

A jövőben valószínűleg ezeknek a megközelítéseknek az evolúciójának és új építkezésekbe való integrálásának lehetünk tanúi, amelyek innovatív és esztétikusan egyedi építési javaslatokat eredményeznek, amelyek ahelyett, hogy a tájon működnének, beleolvadnak abba. Ezek az anyagok alapjául szolgálhatnak egy olyan nemzedék számára, amely elkötelezett az építészet építése mellett, amely tudatosabb mind abban, hogy mit és hogyan épít.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb