„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

A dán Designmuseum kiállítása elgondolkodtatja az embereket, hogy “milyen jövőt szeretnének”

A dán Designmuseum a The Future is Present (A jövő jelen van) című kiállításon azt vizsgálta, hogyan alakíthatja a design a jövőt, és olyan projekteket mutatott be, mint például egy tehénbélből készült cső alakú csillár.

100 méternyi tehénbélből készült az Inside Out csillár

A koppenhágai Designmuseumban nemrégiben felújított kiállítás “spekulatív és szuggesztív” munkákat mutat be, amelyek négy témát vizsgálnak: Human, Society, Planet+ és Imagining the Future.

“A design nagyon is előremutató szakma” – mondta a kiállítás kurátora, Pernille Stockmarr. “Arról szól, hogy a meglévőt valami jobbá változtassuk – és amit a jelenben teszünk, az teremti meg a jövőt”.

“Egy olyan korban élünk, amelyben nagy globális kihívások vannak, ez a kiállítás arra szeretné meghívni az embereket, hogy lássák és gondolkodjanak el a design különböző lehetőségeiről ebben az átalakulásban, és arra ösztönözni őket, hogy gondolkodjanak el azon, milyen jövőt szeretnénk” –tette hozzá.

100 méternyi tehénbélből készült az Inside Out csillár

A kiállított darabok között szerepel az Inside Out, egy csillár stílusú lámpa, amely nyolc tehénből kinyert 100 méternyi csomózott tehénbélből készült. Kathrine Barbro Bendixen tervező célja az volt, hogy feltárja, hogyan lehet a melléktermékeket felhasználni az anyagfogyasztási minták újragondolására.

Tervezők egy csoportja tejipari hulladékból készült ruhát készített

A Feröer-szigeteki székhelyű Guðrun & Guðrun divatmárka a Vindurt, egy fodros, eltúlzott harangujjú ruhát alkotta meg, amely szövött selyemből és a tejtermelésből származó hulladékból származó gépi kötésű tejfonalból készült. A márka Amalie Ege és Charlotte Christensen textiltervezőkkel, valamint a Lifestyle & Design Clusters-szel dolgozott együtt a ruhadarab megalkotásán, amelyet a Designmuseum szerint “hagyományos technikával készítették, mint a két világháború közötti időszakban, amikor az erőforrások szűkösek voltak, és a hulladékot értékké alakították át”.

A Beyond Life biológiailag lebomló papírhab urnák gyűjteménye

A konceptuálisabb munkák közé tartozik a Beyond Life, Pia Galschiødt Bentzen tervező által készített, biológiailag lebomló papírhab urnákból álló kollekció, amelyekben levehető medálok találhatók, és amelyekben magokat lehet termeszteni.

“A Beyond Life egyesíti a halált, a veszteséget és az emlékezést azzal a tudattal, hogy mi emberek a természet végtelen életkörforgásának részei vagyunk” – mondta Stockmarr.

Szintén látható a Library of Change, egy lógó akrilfóliás kártyákból álló “térkép”, amely az aktuális trendeket és technológiákat ábrázolja, és olyan kérdéseket tartalmaz a látogatók számára, mint például: “Elhagyná a várost a jobb kapcsolatért?”

A Library of Change egy olyan projekt, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy megkérdőjelezzék a design jövőjét

Stockmarr kifejtette, hogy a kiállítás célja, hogy a méretarányban, célban és médiumban eltérő művek bemutatásával “a design széles skáláját” közvetítse.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

“Kiemelt szempont volt, hogy képesek inspirálni, beszélgetéseket indítani és elgondolkodtatni a látogatókat” – mondta.

“Nem akartam, hogy a művek túlságosan meghatározott megoldások legyenek a jövőre nézve, szélsőséges sci-fi víziók, utópiák vagy disztópiák, hanem felfedező művek. Némelyikük közös kutatási projekt, mások pedig a tervezési módszerek, a kézművesség és a kreatív kísérletek előretekintését szolgálják.”

Ellert volt Dánia első elektromos autója

A kiállításon a különböző projektek mellett a Designmuseum saját archívumából származó, a jövőre vonatkozó múltbeli elképzelésekre rávilágító tárgyak is megtekinthetők. Az egyik ilyen terv az Ellert nevű háromkerekű jármű, Dánia első elektromos autója, amelyet Steen Volmer Jensen mérnök fejlesztett ki az 1980-as években.

A helyi Spacon & X stúdió a The Future is Present kiállítási dizájnját azzal a céllal alkotta meg, hogy tükrözze a kiállítás témáit. A stúdió a kiállítás különböző zónáit moduláris bioplasztikus elválasztóelemek segítségével határolta le, amelyek végigkígyóznak a kiállítótéren, és természetes anyagokkal dolgozott, többek között angolnafűvel, amelyből akusztikus szőnyegeket készítettek a múzeumban uralkodó zajok kezelésére.

A The Future is Present-t a Spacon & X úgy tervezte, hogy egy magával ragadó élmény legyen

A tárgyakat a Søuld fenntartható anyaggyártóval együttműködve készített egyedi asztalokon és talapzatokon helyezték el, a Natural Material Studio pedig egy micéliumos nyugágyat készített a kiállításhoz.

A közelmúltban az anyagok éghajlatra gyakorolt hatását vizsgáló hasonló kiállítások közé tartozik a Stockholmi Bútorvásáron rendezett Now or Never kiállítás, amely a gyakori anyagok – például a beton – szén-dioxid-kibocsátását vizualizálta, valamint a The Waste Age (A hulladék kora) című londoni kiállítás, amely azzal foglalkozott, hogy a design hogyan járult hozzá a kidobás kultúrájának kialakulásához.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb