„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

5 fenntartható építészeti projekt szerte a világon

A „fenntartható” kifejezés általában a konzerválással vagy megőrzéssel kapcsolatos. A fenntartható egy olyan szó, amely az ökológiához és a környezetvédelemhez kapcsolódik, és a környezetünk egyensúlyának megőrzését jelenti. A fenntarthatóság egy olyan kifejezés, amelyet számos összefüggésben használnak, eltérő jelentéssel és céllal.

A fenntartható építészet egy olyan építészeti tipológia, amelynek célja egy olyan struktúra létrehozása, amely a legkevesebb negatív hatással van a környezetre. Az öntudattal való építés segít zöld épületek és zöldebb környezet kialakításában a jelen és a jövő számára. A növekvő, negatív hatással járó éghajlatváltozással olyan építészetet kell hozni, amely a legkisebb hatással van környezetünkre.

Az alábbiakban bemutatunk 10 fenntartható építészetet a világ minden tájáról:

1. Vertical Forest – Bosco Verticale

Helyszín: Milánó, Olaszország
Építész: Stefano Boeri Architetti
Elkészült: 2014
Épülettipológia: Lakóépület

A milánói Vertical Forest, amelyet a Stefano Boeri Architetti tervezett, több ezer növényzetnek ad otthont. A lakótornyok két 80 és 112 méter magas toronyból állnak, amelyek kísérletet tesznek a környezeti fenntarthatóság elérésére. Az ikertornyok olyan mikroklímát teremtenek a város környékén, amely CO2 elnyelésével biztosítja a környezet megtisztítását. Körülbelül 300 kis fának, 5000 cserjének, 480 közepes-nagy fának és 11 000 évelő növénynek ad otthont, amelyek vertikálisan fenntartható szerkezetet alkotnak.

A Vertical Forest koncepció a levelek színes növényzetét használja fel a hagyományos anyagok helyére a városi felületeken falaiban. A biológiai építész a növényvédő hálóra támaszkodik, hogy megfelelő mikroklímát hozzon létre, megszűrje a napfényt, és elkerülje a környezeti fenntarthatóság korlátozott technológiai és mechanikai megközelítését. Az építész célja olyan szerkezet létrehozása volt, amely elősegíti a környezeti fenntarthatóságot és csökkenti a városi terjeszkedést, amely felváltja a hagyományos anyagok felhasználását a városi tornyokban.

A torony ösztönzi a városi ökoszisztéma létrehozását. A különféle üzemtípusok függőlegesen helyezkednek el, külön környezetet alkotva, amely integrálódik a meglévő hálózatba. A tornyot úgy tervezték, hogy madaraknak és rovaroknak is otthont adjon.

2. One Central Park

Építész: Murray Fredericks
Helyszín: Chippendale, Ausztrália
Építész: Ateliers Jean Nouvel
Elkészült: 2014
Épülettipológia: lakások és kiskereskedelem

A neves építész, Jean Nouvel tervezte a két tornyot a Frasers Broadway projekt 2. blokkjához. A terv 34 emeletes lakótornyot tartalmaz, 12 emeletes kiszolgált lakásokkal, kiskereskedelmi pódiummal. A lakó- és kiskereskedelmi tornyokból álló városszövetben található park a fenntartható építészet példája, amely a természettel és városi környezetünkkel való harmóniát kívánja megteremteni.

A torony 2014-ben elnyerte a „Legjobb Magas Épület” címet 2014-ben. Ezt a rangos díjat a Magas Épületek és Városi Élőhelyek Tanácsa (CTBUH) ítélte oda egy egy évig tartó szigorú kiválasztási folyamat után. A versenyre 88 pályamű érkezett négy különböző régióból. 

Bertram Beissel, az Ateliers Jean Nouvel partnere a nyertes projektbemutató során azt mondta: „Ha mindezeket a fenntartható dolgokat tesszük, és senki sem látja őket, akkor valóban léteznek? A fenntartható jövő érdekében meghozott döntéseinket a nem a jövőben hozzuk meg. Ma el kell meghozni őket.”

Az építész által Patrick Blanc neves botanikussal együttműködésben tervezett buja zöld tornyok egy függőleges kertből állnak, amely az épület homlokzatának és a városi park tájának 50%-át teszi ki. Ezenkívül a zöld növény árnyékolja a külsőt, és energiát takarít meg a belső hűtéshez.

3. Beitou Közkönyvtár

Helyszín: Beitou, Tajvan
Építész: Bio-Architecture Formosana (BAF)
Elkészült: 2006
Épülettipológia: Nyilvános – Könyvtár


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tajvani Beitou Public Library Tajvan egyik első zöld könyvtára, amelyet a neves Bio-Architecture Formosana építésziroda tervezett. A környezetbarát könyvtár egy kétszintes architektúra, amelyet úgy terveztek, hogy fenntartható legyen. Kuo Ying Chao építész önfenntartó szerkezet létrehozását tűzte ki célul (Csökkenti az áram- és vízfogyasztást). A Tapei Times újság szerint a tajvani könyvtár volt az első olyan épület, amely gyémánt minősítést ért el az ország EEWH tanúsítási rendszerében.

A könyvtár olyan fenntartható elemekből áll, mint a napelemek, amelyek áramot tárolnak és termelnek, valamint esővízgyűjtő elemek az esővíz összegyűjtésére és a vízhasznosítás megtakarítására. Az architektúra és az anyaghasználat is hozzájárul a teljes könyvtári struktúra fenntarthatóságához. A szerkezet kiterjedt ablakokat tartalmaz, hogy minimálisra csökkentse az elektromos világítás szükségességét. A tetőn fotovoltaikus cellák találhatók, amelyek elektromos áramot termelnek, és felfogják az esővizet tároláshoz és WC-öblítéshez.

4. Pixel Building

Helyszín: Ausztrália
Építész: Studio 505
Elkészült: 2010
Épülettipológia: Irodaház

Az ausztráliai szén-dioxid-barát kifinomult irodateret a Studio 505 építésziroda tervezte. Az önfenntartó épület egy kiemelkedően fontos városi területen a szén-dioxid-semleges építészet legjobb példája. A szerkezet vízhasznosítás és -ellátás tekintetében önfenntartó, hiszen igényes vízkezelést alkalmaz.

Az építészeti cég egy nagyon egyszerű és összefüggő irodaházat hozott létre, amelyet egy sor integrált környezeti rendszer sző össze. A Studio 505 arra törekedett, hogy a végső ESD-értékelhető teljesítményt nyújtsa egy koherens építészeti terméken belül, amely méltó a teljes webhely Umow Lai tervezési törekvéséhez.

Az irodaszerkezet homlokzata olyan elemekből épül fel, amelyek a szerkezetet fenntarthatóvá teszik, fix árnyékoló zsalukkal, napelemes árnyékolókkal és dupla üvegezésű ablakokkal. Az irodaszerkezet rendelkezik a legmagasabb minősítéssel, amely a struktúra fenntarthatóságát mutatja.

5. Gardens by the Bay

Helyszín: Szingapúr
Építész: Grant Associates + Gardens by the Bay
Elkészült: 2012
Épülettipológia: Nyilvános – Park

A Gardens by the Bay az egyik legnagyobb és leghíresebb fenntartható projekt világszerte. A szingapúri natúrpark világszerte az egyik legfontosabb nemzetközi látnivaló. Metka Novak szerint Szingapúr mindig is a zölddel volt kapcsolatban. A város az 1960-as évek óta világszerte elismert Kertváros. Az előttünk álló kihívás azonban az volt, hogy a zöld kezdeményezést a következő szintre emeljük, és biztosítsuk, hogy az urbanizáció ne akadályozza a zöldövezet terjedését.

A Gardens by the Bay csapata a Grant Associates-szel, az Egyesült Királyság építészeti irodájával és helyi vállalkozókkal közösen létrehozta a People’s Gardent. A munkatársak, tanácsadók, vállalkozók és kormányzati szervek közötti együttműködés hozzájárult a projekt megvalósításához. Az építészeti iroda célja egy olyan nevezetesség létrehozása volt Szingapúrban, amely a várost a „Kert városaként” hangsúlyozta. A natúrpark mintegy 101 hektáros három kertből áll, amelyek növényzetnek és növényzetnek adnak otthont.

A park növényzete segít a város régiójában keletkező CO2 szabályozásában. A szuperfák, a park fontos fenntartható eleme, segítik a napenergia előállítását és az esővíz összegyűjtését.

Forrás: www.parametric-architecture.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb