„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

11 külső, amely szövetet használ a védelem, a forma és a hosszú élettartam érdekében

Az építészet – miután kiköltözött a barlangszerű kezdetek alól – nagyrészt nomád módon indult. A nomád életmód és az alapvető túlélési szükségletek kielégítésére sokáig a fák árnyékát és az állatbőrből készült mozgatható sátrakat használták az állandóbb lakások helyett.

Ezeket a korai hordozható építményeket elsősorban fakeret tartotta, és különböző ősi civilizációk használták, többek között a beduinok az Arab-félszigeten és az észak-amerikai indián törzsek Észak-Amerikában. A szövött szövetek megjelenése mintegy 40 000 évvel ezelőtt még könnyebbé és könnyebben szállíthatóvá tette a lakóépületeket, ami a nomád kultúrák számára világszerte áldásos volt.

Bár a sátrak azóta is népszerűek maradtak szabadidős célokra és az építészeti formák egyik alapelemeként, a kortárs építészet újra felfedezte a drapéria elvét, és továbbfejlesztette azt – nemcsak ideiglenes építmények, hanem állandó épületek és installációk esetében is. A fejlett és tartós anyagok a szövetet olyan homlokzati és tetőalternatívává tették, amely az építőiparon belül egy rendkívül speciális ágazatot indított el, és a legérdekesebb külsőségek közül néhányat hozott létre világszerte.

A feszített szövetszerkezetektől kezdve a pneumatikus rendszerekig, az ETFE-fóliákig, a fotovoltaikus szövetekig és a moduláris rendszerekig az építészek és mérnökök a technikák széles skálájával rendelkeznek, és ezek előnyei miatt az anyagok egyre népszerűbb választássá válnak az épületek külseje számára.

A szövetalapú építés nemcsak esztétikai vonzerőt kínál, hanem könnyű, rugalmas, energiahatékony, tartós és fenntartható építési megoldásokat is. A gazdaságtudatos és innovatív gyakorlatok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, így a projekt külső burkolatokhoz való felhasználása jelentős népszerűségre tett szert azóta, hogy az 1967-es montreali világkiállításon Frei Otto és Rolf Gutbrod német pavilonjának formájában először jelent meg a globális iparági színtéren.

Összességében a szövet jelentősen könnyebb, mint a hagyományos építőanyagok, például a beton, az acél vagy a tégla, ami a szerkezet teljes súlyának csökkenését eredményezi, ami költségmegtakarítást jelent az alapozási követelmények és a szállítás tekintetében. Az a könnyedség, amellyel a szövet összetett formákba és alakzatokba manipulálható, innovatív és egyedi formatervezést tesz lehetővé, amely újonnan épített projekteket is feldobhat, illetve a régebbi külsőt is felfrissítheti válogatott építészeti beavatkozásokkal.

A szövetanyagok gyakran újrahasznosíthatók vagy újrahasznosíthatók, és életciklusuk során kevesebb erőforrást igényelnek. A passzív szellőzés és a fényáteresztő membránok beépítése tovább csökkenti az energiafogyasztást, mivel a hőhátrány kialakításával automatikus szabályozást biztosít, és stabilizálja a beltéri hőmérsékletet forró és száraz éghajlaton egyaránt. A melegebb hónapokban az épület “héján” keresztül történő természetes szellőzés segíthet eltávolítani a levegőben lévő felesleges nedvességet, ami a hűtőrendszerekre nehezedő terhelés csökkenését eredményezi.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A feszített szövetszerkezetek például olyan építési technika, amely a tartóelemek közé feszített szövetmembránokat használ dinamikus és vizuálisan feltűnő homlokzatok és tetők létrehozására. Ez a technika nagy szilárdságú szöveteket alkalmaz, például PTFE bevonatú üvegszálakat vagy PVC bevonatú poliésztert, amelyek tartósságukról, időjárásállóságukról és fényáteresztő képességükről ismertek. A szövetet egy szerkezeti keret fölé feszítik, így egy elegáns, könnyű és gyakran színes felületet hoznak létre.

Group A; Crematorion; Begraafplaats Zorgvlied, Amsterdam

Az etilén-tetrafluoretilén (ETFE) fólia egy másik könnyű és átlátszó anyag, amely forradalmasította az építőipart. Ez az áttetsző anyag nagy szilárdságáról, vegyszerállóságáról, UV-stabilitásáról és öntisztító tulajdonságairól ismert. Az ETFE-fólia több rétegben alkalmazható párnaszerű szerkezetek létrehozásához, amelyek kiváló hőszigetelést biztosítanak, miközben átengedik a természetes fényt.

A moduláris szövetrendszerek másrészt előre elkészített szövetpaneleket használnak, amelyek könnyen össze- és szétszerelhetők, hogy sokoldalú és adaptálható szerkezeteket hozzanak létre. Ezek a rendszerek rugalmasságot biztosítanak a tervezésben, lehetővé téve az építészek és építők számára, hogy egyedi projektkövetelményeknek megfelelő, testreszabott külsőt hozzanak létre, és hordozhatóságuk és könnyű telepíthetőségük miatt alkalmasak ideiglenes szerkezetek, például kiállítási pavilonok vagy rendezvényterek kialakítására.

Az alábbiakban 11 olyan projektet mutatunk be, amelyek szövetet használnak homlokzatuk vagy belső terük védelmére, váratlan dizájnformák létrehozására, és belső szerkezeteiknek jobb élettartamot biztosítanak:

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb