„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Zöld hírek

3D-nyomtat újrahasznosított műanyaggal imitálták az olvadó gleccsereket a spanyol butikban

A spanyol Nagami tervezőstúdió elkészítette a Madrid közelében található Ecoalf fenntartható ruházati márka üzletbelsőjét, amely szinte teljes egészében újrahasznosított műanyagból 3D nyomtatott.

A Las Rozas Village dizájnerüzletben található üzlet falai, polcai és kirakatasztala 3,3 tonna újrahasznosított műanyaghulladékból készültek, amelyet főként kórházakból szereztek be, és amelyet az olvadó gleccserekre emlékeztető, áttetsző felületek létrehozásához használtak.

Az additív gyártásra specializálódott Nagami egy egyedi építésű extruderrel felszerelt robotkar segítségével készítette el a műanyag paneleket, amely komplex 3D-s formák nyomtatására képes, azzal a céllal, hogy a dizájn és a technológia egyesítésével felhívja a figyelmet az éghajlati válságra.

“A sarki gleccserek éghajlatváltozás miatti olvadására akartunk rávilágítani” – mondta Manuel Jiménez García, a Nagami társalapítója. “A falak tehát egy repedező gleccsert hivatottak ábrázolni.A 3D-szobrászati textúra arra utal, ahogy a szél és a hó idővel erodálja a jeget” – tette hozzá. “Az ötlet az volt, hogy újrateremtsük azt az érzést, amit akkor érezhetünk, amikor egy gleccser belsejében sétálunk.”

Az Ecoalf üzlet az első teljesen 3D-nyomtatással készült belső tér, amelyet Nagami készített. García szerint pedig ez lehet az első a világon, amelyet teljesen 3D-nyomtatással, újrahasznosított műanyagból készítettek. A projekt nagyon rövid idő alatt, mindössze három hónap alatt készült el a tervezéstől a telepítésig.

García szerint a bolt szinte valamennyi belső felületét borító hullámzó formák a robotnyomtatási technológiát a végsőkig feszegették.

“A gépeknek szó szerint táncolniuk kellett, hogy létrehozzák ezeket a különböző szögeket” – magyarázta a tervező. “A hagyományos 3D nyomtatás rétegeket használ. Mi azonban változtatni tudjuk a robot szögét, hogy olyan ívelt és hullámos formákat hozzunk létre, amilyeneket ebben a projektben láthatunk.”


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A falakat panelekre osztották, és a nyomtatott szerkezet részét képező csatlakozókkal illesztették össze. Ez azt jelentette, hogy a tűréshatároknak nagyon pontosnak kellett lenniük, hogy az alkatrészek szépen összeilleszthetők legyenek.

A padlón a természetes kőből készült csempék a repedező jégre emlékeztető erezeteket tartalmaznak, hogy fokozzák a gleccseren járás érzését. A belső térben felhasznált összes alkatrész szétszerelhető és újrafelhasználható vagy újrahasznosítható a jövőbeli projektekhez. Maga a műanyag szinte végtelenül újrahasznosítható, minden egyes új felhasználáskor csak egy százalékot veszít szerkezeti teljesítményéből, állítja Nagami.

Mindkét vállalatnak közös érdeke a fenntartható gyártás: az Ecoalf ruhákat, lábbeliket és kiegészítőket készít újrahasznosított anyagokból, többek között műanyag palackokból, eldobott halászhálókból, használt gumiabroncsokból, valamint utóipari gyapjúból és pamutból.

Hasonlóképpen, a Nagami is újrahasznosított műanyagból készít bútorokat, szobrokat, belső tereket és építészeti elemeket egy zártkörű gyártási folyamat részeként.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb