„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Tiébélé festett házai: a közösségi együttműködés modellje

Burkina Faso déli részén, Ghána északi környezetével határos Tiébélé; egy kis falu, amelyben kör- és téglalap alakú épületek fraktálmintázata látható, és Nyugat-Afrika egyik legrégebbi etnikai csoportjának ad otthont; a Kassena törzsnek. 

A 15. századból származó népies házakkal a falu épületei jellegzetes karaktert kölcsönöznek a szimbólumokkal teli festett falaknak. Ez egy faldíszítési építészet, ahol a közösség az épületburkolatot vászonként használja a helyi folklór geometriai formáihoz és szimbólumaihoz, kifejezve a kultúra történetét és egyedi örökségét. 

Ez az építészet a közösségi együttműködés egyedülálló formájának eredménye, ahol a közösség minden férfi és nő feladata, hogy hozzájáruljon bármely új ház építéséhez és befejezéséhez. Ez a gyakorlat generációkon átívelő közvetítőpontként szolgál a kassenai kultúra számára.

A kassenai társadalom díszítőmestersége a kultúrtörténetben gyökerezik, tükrözve a hagyományos kötelességeket, hierarchikus pozíciókat és szokásokat. Ez a mesterség leginkább az 1,2 hektáros falu központjában található királyi udvar épületei és más háztartások közötti eltérésekben mutatkozik meg, amelyek az udvarból folytonos fraktálszerkezetben bővülnek az új családok megjelenésével. 

A falu 54 bennszülött családnak ad otthont, akik történelmüket, hagyományaikat és építészeti mesterségeiket Loumbiláig vezetik vissza, Ouagadougou közelében, szintén Burkina Fasóban.

A Tiebélé házak teljes egészében olyan helyi anyagokból épülnek, mint a föld, fa, szalma és tehéntrágya. A falburkolatok 30 centiméter vastagságúak, így kedvező belső klímát teremtenek az utasok számára, és védekező mechanizmusként szolgálnak az ellenségekkel szemben. Ezeket a házakat hagyományosan sukhalának nevezik, és a kassenai társadalom szokásainak megfelelően férfiak építik őket a száraz évszakban (novembertől márciusig), és nők díszítik őket közvetlenül az esős évszak előtt. 

A díszítések elsősorban a sárfalak lemosódás elleni védelmét szolgálják, de művészeti formává is fejlődtek, amely motívumokkal és szimbólumokkal közvetíti a társadalom szokásait, vallását és hiedelmeit.

A Tiébélé házak érdekessége a kommunális beépítés módja; amikor valakinek feldíszítik a házát, arra kérik a közösség összes nőjét, hogy vegyenek részt a folyamatban, étellel és itallal látják el. Általában a közösség legidősebb nője vezeti a munkát és határozza meg a dekorációs mintákat, míg a többi nő a hagyományos gesztusok elsajátításával, egyedi koordinációval végzi a feladatokat. 

A sárfaldíszek valójában meglehetősen összetettek. A falakat körülbelül egy egész napig kell előkészíteni bevonatokkal, majd helyi színekkel festeni, végül a kívánt felülettől függően kézzel vagy más eszközzel (például seprűvel, kavicsokkal, tollakkal) felületkezeléssel kell elkészíteni. 

Az összes nő közösségi szerepvállalása nemcsak hatékonnyá teszi a folyamatot, hanem lehetőséget teremt a nemzedékek találkozására, és közvetítőpontot ad a kassenai kultúra számára. Jelenleg a nők a közösségben is egyedülálló tanúi több évszázados gyakorlatnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy rengeteg különböző jelentésű motívumot alkossanak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A kassenai építészet díszítési technikái három módszert foglalnak magukban: szabadkézi festést, metszeteket és domborműveket. 

A szabadkézi festmények úgy jönnek létre, hogy jeleket rajzolnak közvetlenül a felületre ecsettel. A metszetek friss vakolaton megfelelő formájú hengerrel bemetszéssel készülnek. A domborművek úgy jönnek létre, hogy mintákat vetítenek ki a földfalakból, láthatóvá téve azokat. A díszítés befejezése után színeket adunk hozzá. A lateritet vörös, a kaolin agyagot a fehérhez, a grafitot a feketéhez használják. Ezek a színek sajátos jelentéssel bírnak a kassenaiak számára. A piros a bátorságot, a fehér az őszinteséget és a tisztaságot, a fekete pedig az éjszakát és a láthatatlan világot szimbolizálja.

Tiébélén a házak labirintusában sétálva rengeteg minta látható, a geometriai formáktól és az égi szimbólumoktól az animista szimbólumokig. Mindegyikük másként kommunikál a bennük lévő háztartásokról. Például a csillagok és a hold szimbólumok reményt sugároznak, az épületen lévő nyíl szimbólumok egy harcos háztartását jelzik, az animista szimbólumokat, például a krokodilokat és a kígyókat szentnek tekintik, és az épületekre rajzolják, hogy távol tartsák a balszerencsét és a betegségeket. 

A tiebélei építészet az értékek és törekvések közvetlen kifejezésének vásznává válik. Ez túlmutat azon, hogy csupán a zord éghajlat ellen véd, hanem a különböző háztartások közötti kommunikáció gyönyörű burkává, és kollektív hangként a fraktál városi környezetben.

A díszeket azonban háromévente karbantartani kell, ami a jelenlegi anyagárak és a beszerzésükhöz megtett távolságok miatt anyagi teherré vált a helyiek számára. Ráadásul a királyi udvar domborzata miatt az erózió és az áradások jelentős veszélyt jelentenek a vályogházak létére. E kihívások ellenére a közösség tiszteletben tartja a dekorációs hagyományokat, és alkalmanként megrendezi a festőnők fesztiválját, amelyre a régió minden tájáról vonzzák az embereket. 

BURKINA FASO. Tiebele, 20km away from Pô. Chief’s palace. February 2011.

A fesztivál lehetővé teszi a királyi udvar épületeinek helyreállítását. Van remény arra, hogy Tiébélét végül bekerüljön az UNESCO Világörökség részévé, ami segít megőrizni az építészetet és annak hagyományait.

A Tiébélé továbbra is kivételes tanúja a kassenaiak gazdag hagyományainak és művészi tehetségének, ahogyan az idők során is megmarad. Művészi dekorációi ihlették a régió új, modern épületeinek kivitelezését, és túlmutattak a divat, a bútorok és a termékek sablonjaként. 

Palais Royal de Tiébélé, Burkina Faso. 2011.

Egyedülálló közösségi építkezési formája és közös dekorációja olyan modellt képvisel, amelyben az építészeti együttműködés státusztól függetlenül mindenkit összehozhat, és egyben tere lehet más életértékek megosztásának is.

Forrás: www.archdaily.com



Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb