„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Holcim: a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás növelése a fenntartható építészet érdekében

Egyre urbanizálódó világban élünk. A lakások, a kórházak, az iskolák és az utak – a mindennapi élet alapjai – erős, tartós anyagokat igényelnek.

Az AEC (építészeti, mérnöki és építőipari) ipar ezért nagymértékben támaszkodik a cementre, a beton fő alkotóelemére ezen elemek megépítéséhez. Ám az építészek számára a beton sokoldalúsága és ellenálló képessége nem mindig jár együtt a fenntarthatóság követelményeivel.

A cementgyártás történelmileg nehezen csökkenthető iparág, de mi lenne, ha lenne lehetőségünk teljes szén-dioxid-mentesítésre? A Holcim – az innovatív és fenntartható építési megoldások globális vezető vállalata – a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiát használja a nettó nulla cementgyártáshoz.

A fenntartható építkezés következő generációja

A beton a világ infrastruktúrájának nagy részének alapja, és a legtöbbet fogyasztott ember alkotta erőforrás a bolygón. A beton sokoldalúsága és tartóssága az egyik legszélesebb körben használt építőanyaggá teszi a lakásépítés, a közlekedési infrastruktúra és a sokemeletes épületek projektjeiben. Ezenkívül korlátlanul újrahasznosítható.

A beton azonban történelmileg nem volt fenntartható, a gyártás során előállított cement magas CO₂-kibocsátása miatt. A kihívás tehát a cementgyártás dekarbonizálása.

Az építőipar átalakulás közepén van. Mivel régóta felelős a világ CO₂-kibocsátásának jelentős részéért, a dekarbonizáció kiemelt prioritás. A gyártási folyamatok – például az újrahasznosított klinker és a kalcinált agyag – úttörő fejlesztései, valamint az alternatív anyagok és energiaforrások segítenek csökkenteni a cement szénlábnyomát. A nehezen csökkenthető kibocsátások azonban elkerülhetetlenül megmaradnak.

A CCUS technológia hatékony megoldás a gyártási folyamatból származó elkerülhetetlen kibocsátások kezelésére. A nettó nulla cement forradalmasíthatja a fenntartható építést, és elősegítheti, hogy a beton váljon a választott anyaggá a zöld építészeti előírásoknak megfelelően.

Bevált tiszta technológiák

A CCUS technológia az 1970-es évekre nyúlik vissza; ami új, az az építőiparban való felhasználása. A cementgyártás során a CCUS magában foglalja a gyártási folyamat során kibocsátott CO₂ megkötését, hogy megakadályozza a légkörbe jutását.

A szén-dioxid-leválasztási technológiáknak két fő típusa van. Az utóégetéses technológiák magukban foglalják a CO₂ elnyelését a hagyományos kemence kipufogógázában a „cső végén”. Az integrált folyamatok e technológiák alternatíváját jelentik, és a gyártás során megvalósított koncepciók sorát foglalják magukban.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A felfogott CO₂ ezután tárolható vagy hasznosítható. Tárolás esetén a CO₂-t speciális sós víztartókba vagy elhagyott olaj- és gáztározókba szállítják. A mineralizációt kihasználva a CO₂ ásványi anyagokkal reagálva karbonátokat képez, biztonságosan tárolva a CO₂-t az új cementben, betonban és adalékanyagokban való felhasználáshoz – körkörös hurkot hozva létre, és lehetőséget teremtve új építkezésre a régiből. A CO₂ egyaránt felhasználható vegyi anyagok, műanyagok vagy fenntartható üzemanyagok előállítására, vagy újrahasznosítható ipari felhasználásra.

A CCUS bővítése az építőiparban

A Holcim az Accelerating Green Growth stratégiája részeként az építkezés szén-dioxid-mentesítésén dolgozik. A cementgyártásból eredő elkerülhetetlen kibocsátások kezelése érdekében a CCUS-technológiákat bővíti, hogy nettó nulla cementet állítson elő. A robusztus és rendkívül sokrétű CCUS ütemterve több mint 50 projektet foglal magában világszerte, azzal a céllal, hogy 2030-ig évente több mint 5 millió tonna CO₂-t rögzítsenek.

A különböző helyi feltételek és szabályozási környezet tudatában a Holcim minden egyes telephelyéhez igazítja a CCUS útvonalakat. A németországi Lägerdorf cementgyárban a „Carbon2Business” hasznosítási projekt a leválasztott CO₂-t e-metanollá dolgozza fel, vagy nyersanyagként dolgozza fel újra műanyagok előállításához. A tárolási útvonal fejlesztésével a lengyelországi Kujawyban működő „Go4ECOPlanet” kezdeményezés rögzíti a klinkergyártásból származó CO₂-kibocsátást, és megkönnyíti annak szállítását a kimerült olajmezőkre.

A Holcim a CCUS-on keresztül is támogatja a kormányokat dekarbonizációs céljaik elérésében, például Franciaországban a Saint-Pierre-la-Cour-i „GO4CO2” és „Take Kair” projektekkel. Ezekkel a projektekkel elősegíti a hatékony CCUS infrastruktúra fejlesztését a CO₂ szállítására, előtárolására és hasznosítására.

A Holcim valamennyi projektje során elismeri az összes iparági szereplő közötti együttműködés fontosságát az értékláncok megerősítése és a CCUS üzleti lehetőségeinek felszabadítása érdekében. A CCUS-technológiák hosszú távú alkalmazása révén lehetőség nyílik a nettó nulla cementtermelés növelésére, és hosszú távon az épületek szén-dioxid-mentesítésére.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb