„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

UNESCO Építészeti Világfőváros 2026: Barcelona és az építészet képessége a valóság megváltoztatására

Koppenhágához és Rio de Janeiróhoz csatlakozva Barcelonát nevezte ki az UNESCO az UIA 2026-os Építészeti Világfővárosának. Ez a cím elismeri a város elkötelezettségét az építészet, a várostervezés és a fenntarthatóság értékeinek előmozdítása iránt. 

A 2026-os cím másik várományosát, Pekinget megelőzve Barcelona “Egy ma, egy holnap” című javaslatával nyerte el a pályázatot, amelynek terve szerint valamennyi városrészében átalakító események sorozatának ad otthont, és az építészetnek a valóságot idővel átalakító képességét elemző kutatólaboratóriummá válik.

Tíz hónapon át, a februári Santa Eluàlia fesztiváltól a decemberi Santa Llúcia fesztiválig a város a tervek szerint élettel telik meg a lakosság bevonását célzó tevékenységek széles skálájával. A város legutóbbi frissítése szerint a naptárban kiállítások, vezetett építészeti útvonalak, workshopok, jelentős épületek nyitott ajtajai, installációk és magas szintű konferenciák szerepelnek majd.

Juame Collboni polgármester és az UNESCO-UIA átfogó megközelítést mutatott be a polgárok oktatására és bevonására az építészeti diskurzusba. Callboni polgármester ugyanis kiemelte e kezdeményezések kettős célját: elmélyíteni a közvéleményben az építészet társadalmi fejlődésben betöltött szerepének megértését, és elősegíteni a meglévő városkép újfajta megbecsülését. A kezdeményezés egy hatásos nyitó- és záróünnepséget is tervez, amelynek keretében az UNESCO Világörökség részét képező helyszíneket világítanak meg városszerte, és ezzel látványosan ünneplik Barcelona építészeti örökségét.

Ezenfelül egy nyílt felhívás nemcsak helyi, hanem nemzetközi szervezeteket is felkér, hogy járuljanak hozzá a változatos programhoz, biztosítva, hogy az Építészeti Világfőváros éve olyan maradandó örökséget hagyjon maga után, amely messze túlmutat 2026-on. 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ez az inkluzív megközelítés Barcelona elkötelezettségét bizonyítja a globális építészeti közösség előmozdítása mellett. A helyi rendezvények mellett Barcelona ad otthont az Építészek Nemzetközi Uniójának világkongresszusának, elősegítve az építészetről folytatott globális párbeszédet. Ez a kongresszus, valamint az egész évre tervezett különleges események célja, hogy Barcelonát mint olyan modellvárost mutassa be, amely a befogadás, az ellenálló képesség és a fenntarthatóság elveit testesíti meg a városszerkezetében.

Az 1948-ban alapított Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) egy nem kormányzati szervezet, amelyet az UNESCO támogat, és célja, hogy kiemelje az építészet és a várostervezés szerepét a fenntartható jövő alakításában és a globális kihívások kezelésében. A háromévente kijelölt Építészeti Világfőváros a városi környezettel kapcsolatos kérdések megvitatásának nemzetközi fórumává válik.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb