„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Kortárs kápolnával egészítették ki a kaliforniai egyetemet

A Csendes-óceánra néző Sunset Cliffs fölött elhelyezkedő Point Loma Nazarene University campusát Krisztus szeretetének mindenekfelett álló biztonsága irányítja. 

Az egyetem egy új kápolnát készített a meglévő kápolna helyett, amely lehorgonyozza a campus északi bejáratát, és nyugodt teret biztosít a lelki elmélkedéshez és a kapcsolathoz. Olyan épületet kerestek, amely fizikailag tizenegy kulcsfontosságú alapelvet testesít meg: 

1. Isten jelenléte
2. Spirituális horgony 
3. Krisztus ölelése
4. Út Krisztushoz
5. Lelki jelzőfény
6. Kapcsolat Krisztussal
7. A világ világossága
8. Isten fényének ereje
9. Emlékezés
10. Isten mint természet
11. A szándék kifejezése 

Ennek a kápolnának a meglátogatása a test, az elme és a lélek szertartásos körmenete. Egy kanyargós ösvény viszi a látogatókat a campusról, fel a dombra, és gyönyörű ültetvények körül. A látogatók választhatnak, hogy megpihennek a három szabadtéri kerti imahely egyikén, egy megőrzött teafa alatt, vagy belépnek a kápolnába. A kápolna bejárata a léptékkel játszik, hogy fokozza a kültérről a belső térbe való átmenetet.

A látogatókat egy nagy, nyitott bejáraton keresztül vezetik be, amely az ajtónál összetömörül, térben átölelve a látogatót, hogy a kényelem érzetét keltse. Az imaterület felé haladva a tér drámaian kinyílik, felemelve a tekintetet egy felfüggesztett, fonott fából készült fészekre, amely magába foglalja a belső teret – Krisztus töviskoronájának építészeti kifejezése. 

Az anyagiságot Krisztus jelenlétének kézzelfogható jelentőségeként használják. Az erős és robusztus anyagok, mint a beton és a döngölt föld az állandóság, a jelenlét és az erő érzetét közvetítik, míg az organikus anyagok, mint a fa és a fonott fűzfa használata Krisztus meleg ölelését idézi. A földszínek a kápolnát a sziklás, sziklás környezetbe ágyazzák.  

Egyszerű formák és motívumok irányították tervezési gondolkodásunkat; a tiszta geometriák lehetővé teszik, hogy a tér valódi célját szolgálhassa, azaz minimális környezeti zavaró tényezők mellett bátorítsa a látogatókat, hogy Krisztussal kapcsolódjanak. A tér további egyszerűsítése érdekében a tervezés során lemondtak a padokról. A diffúz világítás a fonott fonott szőnyegen keresztül szűrődik, lágy, hangulatos légkört teremtve, amely lecsendesíti az elmét.  


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Egy rövid, 33 láb hosszú, Krisztus halálakor betöltött életkorát szimbolizáló fesztáv választja el a bejáratot a főhajótól, ahol a látogatók a központi elemmel – egy szabadon álló, hikoridió fából és rozsdamentes acélból készült kereszttel – találkoznak. A kereszt elhelyezése távol a hajó falától, amelyhez más kápolnákban jellemzően csatlakozik, arra emlékezteti a látogatókat, hogy a kereszt egy háromdimenziós tárgy, amelyet megközelíthetünk és körbejárhatunk, hasonlóan a kereszthez, amelyen Krisztus meghalt. A látogatók leveleket írhatnak, és azokat a keresztre erősíthetik – ez a hagyomány az előző kápolnából maradt fenn. 

A Szentháromságot jelképező három személyes imahely sugárirányban sorakozik a kereszt középpontjától, mint fókuszpontjától. Ezek az ima egyéni pillanataiként szolgálnak azok számára, akik bensőségesebb kapcsolatot keresnek Krisztussal. Ezeket a kis imahelyeket egy fadeszkákból készült paravánnal zártuk körül, amely magánéletet teremt, ugyanakkor a fő térbe való betekintést is lehetővé teszi. 

Az egyetem jámbor lelkiségének épített kifejeződése, a kicsi, de hatalmas kápolna kedvelt magánelhelyezés azok számára, akik az ima és a meditáció meghitt helyét keresik. 

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb