„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Tölgyfával burkolt belső terekkel frissítették az oxfordi főiskolai könyvtárat

A brit Nex és Donald Insall Associates építészeti stúdiók felújították az Oxfordi Egyetem neogótikus Exeter College Könyvtárát, amelyet eredetileg George Gilbert Scott épített 1857-ben.

A további tanulóterek iránti igény és a II. fokozatú műemlék épület jobb megközelíthetősége miatt a stúdiók egy sor olyan kortárs beavatkozást hajtottak végre, mint az új bejáratok, a lépcsőház és a lift kialakítását. Az I. fokozatú Bodleian Library mellett található Exeter College Library L alakban van elrendezve, amely egy kétszintes tanulótérből és egy melléképületből áll.

A könyvtár akadálymentesítésének kulcsfontosságú intézkedése a diszkrét – korábban tárolóhelyiségként használt – egyszintes szerkezet felújítása volt, amelyet új bejáratként alakítottak ki, és a két könyvtárszárnyat összekötő „csuklópántként” működik. A diákok egy lekerekített faajtón keresztül lépnek be, amelyen egy címer alakú nyílás található, és amelyet egy Clipsham-kőből faragott ív keretez, amely a környező falazat “kortárs értelmezését” kínálja.

Belül az előcsarnokot tölgyfával burkolt falak és mennyezetek egészítik ki, amelyek kiegészítik az új és a meglévő kőelemeket, melegítve az “Exeter vörös” színű üvegezett bejárattal, amely a szomszédos melléképületbe vezet. Itt két kör alakú tetőablak vonja be a napfényt a bejárati térbe. Az előcsarnokban kiemelkedik az új felvonó, amelyet feltűnő, rombusz alakú mintázatú öntöttvas burkolat vesz körül, amely a szintén Scott által tervezett, közeli Exeter College-kápolna ólomszerkezetére utal.

Ez a vasszerkezet az épület külsején is látható, egy meglévő lépcsőtorony mögött, amely a második emeletre vezet fel. Az üvegezett bejáraton túl a melléképület egy könyvespolcokkal szegélyezett, világos dolgozószobába nyílik. A teljes magasságú eredeti üvegezést egy sor új levéltári ablak egészítette ki, amelyet korábban az 1950-es években felépített magasföldszint kettéosztott.

A tér arányainak javítása érdekében a Nex leengedte a földszintet, és a teljes szélességű magasföldszintet egy 14 méter hosszú, konzolos faerkélyre cserélte, amely a dolgozótérre néz, és az előcsarnokban lévő lépcsőn és a melléképület másik végén található lépcsőn keresztül érhető el. A térben két kis munka- és tárolóhelyiség rejtőzik, amelyek két forgatható könyvespolc mögött tárulnak fel, amelyeket a padlón lévő félkör alakú sárgaréz részletek azonosítanak.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az épület nagyobb szárnyában tölgyfa dolgozóasztalok találhatók, amelyeket a könyvtár meglévő könyvespolcai választanak el, amelyeket megtartottak és felújítottak. Itt a 19. században a padló megerősítésére hozzáadott acélgerendákat egy új rejtett padlószerkezet váltotta fel, hogy felfedje az eredeti mennyezetkialakítást. A lekerekített csíkos világítás és a függőlámpák fókuszált megvilágítást biztosítanak az egész tanulóterekben.

Az 1958-ban alapított Donald Insall Associates építésziroda és történelmi épületekkel foglalkozó tanácsadó cég volt felelős az épület burkolatának konzerválásáért. Ez magában foglalta egy sor Ashlar kőablak, fal és tető javítását, valamint új fűtési szolgáltatások, valamint hang- és hőszigetelések bővítését az épület környezetvédelmi teljesítményének javítása érdekében.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb