„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

A Zaha Hadid Architects egy raktárépületet alakított kompkikötővé, Lettországban

A Zaha Hadid Architects brit stúdió felfedte azt a terveit, hogy adaptív módon újrahasznosít egy 1960-as évekbeli Rigában (Lettország) található raktárt a Ropax kompterminál létrehozására. A Daugava folyó mellett elhelyezkedő, 20 000 négyzetméteres Zaha Hadid Architects terminálja megduplázza a kikötő jelenlegi kapacitását egy túlméretezett, íves tetővel ellátott negyedik emelettel.

A Ropax Ferry Terminal mind a kompok, mind a tengerjáró hajók utasai számára biztosít létesítményeket, és célja a kikötő működési hatékonyságának és az utasok forgalmának optimalizálása. A raktár vasbeton váza megmarad, így a terminál ortogonális szerkezetet kap. Ezt újrahasznosított téglából készült függőleges külső bordákba csomagolják, és különböző szögekben helyezik el, hogy maximalizálják a napsugárzást.

Belül egy háromszoros magasságú csarnok lesz az érkező és induló utasok számára, amelyen tágas nyílások sorakoznak, amelyek fényt vonnak a belső térbe. Az új legfelső emeleten kávézók, éttermek és teraszok kapnak helyet, ahonnan panorámás kilátás nyílik Riga látképére, az épület burkolatán túlnyúló tetőtetővel védett helyen.

A lett fazekasság hagyományaira utalva a tetőt kerámia cserepekkel, valamint fotovoltaikus (PV) panelekkel látják el. A cserepek, valamint a tető enyhén ívelt kialakítása a szomszédos folyó folyékonyságát is „visszhangozza” – magyarázta a stúdió. Helyi forrásból származó fát használnak az új szerkezeti elemekhez, beleértve az épület külső földszintjét szegélyező nagyméretű, ívelt oszlopokat, valamint a belső felületkezeléshez, beleértve a rácsos mennyezeti paneleket.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kívül a város felé néző tágas polgári tér, valamint a parkosított folyóparti sétány “rekreációs és kikapcsolódási” tereket biztosít a látogatóknak. A Zaha Hadid Aarchitects szerint a terminál a működésének első évében körülbelül 800 000 utast fogadhat, amelyet 2028-ra terveznek. 

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb