„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Több millióval is többe kerülhet egy új ház az új szabványok miatt, de nem a Kp.hu-n

Milliókkal drágulhat áprilistól az építkezés, felújítás: új uniós normák lépnek életbe

Az épületek statikai tervezésénél eddig többségében a magyar szabványokat alkalmazták a tervezők, de 2010. április 1-jétől elvileg vissza kellene vonni a nemzeti szabványok alkalmazását. Ezután csak a tartószerkezeti eurokódok alapján lehet majd tervezni. Ez azt jelenti, hogy több betonacélt, jobb minőségű betont kell beépíteni az épületekbe, sűrűbb és nagyobb merevségű megtámasztásokat, merevítő rendszereket kell alkalmazni
-hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Hírlap.
A földrengések miatt az Európai Unióban április 1-jétől egységes szabályrendszert vezetnek be. Ez persze a költségek emelkedését is maga után vonja: Kállai György statikus tervező becslése szerint a tartószerkezetek hozzávetőlegesen 20-30 százalékkal drágulnak az új szabvány alkalmazása miatt, ami egy átlagos családi ház esetében összesen 5-10 százalékkal emeli meg az építkezés költségét.

A szakember szerint az is előfordulhat, hogy egy, már engedélyezett, de kiviteli tervekkel nem rendelkező épületet a megrendelők nem kis bosszankodására újra kell tervezni a szigorúbb szabványok miatt, ha ahhoz az építési hatóság kiviteli tervek készítését írja elő, és a kiviteli tervezés időszaka már a jelölt határnap utáni időszakra fog esni. A rendelkezés különösen a régebben épült házak felújítását, átalakítását drágítja meg, akár olyan jelentősen, hogy a tervezők esetleg a régi épület lebontását javasolják majd – jegyezte meg Kállai György.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ugyanakkor komoly zavart okoz, hogy tartószerkezeti eurokód-szabványok több mint fele még mindig csak angolul férhető hozzá. Pedig a Magyar Mérnöki Kamaramár többször kérte a kormányt az elmaradások felszámolására.

ez a cikk megjelent az ingatlanmagazin.com oldalon
A Horizont építési technológiát nem érinti a változás, hiszen már az első ház megalkotásakor is teljesítették az új statikai szabványokat, és ellenáltak az extrém szélnek és földrengéseknek.Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb