napi hírmorzsák

Tizenkét építészeti projekt, amelyre 2023-ban számíthatunk

Az új év indításaként összegyűjtöttük a 12 legérdekesebb és legszokatlanabb építészeti projektet, amelyek várhatóan 2023-ban fejeződnek be, köztük egy brutalista piramis felújítását és egy erdőszerű könyvtárat.

Az MVRDV által tervezett piramis Tiranában, Albániában

Az MVRDV több projektje is 2023-ra készül el, de az egyik legszokatlanabb egy 1980-as évekbeli brutalista piramis felújítása Tiranában. A Pyramid of Tirana néven ismert, leromlott állapotú épületet ifjúsági központként nyitják meg újra, amely kávézókat, stúdiókat és tantermeket tartalmaz majd az albán fiatalok számára, amelyeket ingyenesen használhatnak. A piramist eredetileg 1988-ban építették Enver Hoxha egykori kommunista vezetőnek szentelt múzeumnak, de három évvel később, a kommunizmus bukását követően bezárták.

Sub-Center Könyvtár, Kína, Snøhetta által

A Snøhetta egyik legizgalmasabb készülő projektje a pekingi Sub-Center Library, amelyet úgy terveztek, hogy a látogatóknak olyan érzést adjon, mintha egy erdő lombkoronájában lennének. A dombszerű ülőhelyeket tucatnyi karcsú oszlop fogja körülvenni (legfelső kép), amelyek a tető szintjén elágaznak, hogy a Kínában őshonos, 290 millió éves ginkkofa leveleit idézzék.

Ábrahámi családi ház, Egyesült Arab Emírségek, Adjaye Associates

Az Egyesült Arab Emírségekben az Adjaye Associates Abu Dhabiban fejezi be a több vallást képviselő komplexumot, amely templomnak, mecsetnek és zsinagógának ad otthont. A stúdió alapítója, David Adjaye elmondta, hogy a projekt célja a három ábrahámi vallás, a kereszténység, az iszlám és a judaizmus ünneplése, valamint a “párbeszéd és a megértés ösztönzése a világ számára kritikus időszakban”.

Bezalel Művészeti és Design Akadémia, Izrael, a SANAA által

A SANAA először 2013-ban mutatta be Izrael vezető tervezőiskolája számára tervezett campusát, amely végül a tervezettnél hat évvel később, 2023 februárjában nyílik meg. Az épület Jeruzsálem egyik legrégebbi kerületében található, és nagy, osztott szinteken elhelyezkedő stúdiókat tartalmaz majd, amelyeket üregek szaggatnak, és rámpák és lépcsőházak kötnek össze.

Paddington Square, Egyesült Királyság, Renzo Piano tervei alapján

Renzo Piano ellentmondásos Paddington Square-je várhatóan idén végre elkészül. A Paddington pályaudvar melletti óriási üvegkocka lesz, amely egy 14 emeletes irodaházat tartalmaz majd, amely egy üzletekkel és éttermekkel teli pódiumon áll.

A vitatott tervet, amelyet először 2015-ben mutattak be, eredetileg 224 méteres henger alakú toronyként tervezték, de a kritikusok visszatetszése miatt a magasságát csökkentették. Az építkezést rövid időre leállították, miután a tervekkel kapcsolatos nyilvános vizsgálatot kezdeményező petíciót nyújtottak be.

Gilder Center, USA, Studio Gang

Az USA egyik legjobban várt épülete, amely 2023-ra készül el, a Gilder Center, az Amerikai Természettudományi Múzeum hullámzó bővítése New Yorkban. Tervezője, a Studio Gang máris ízelítőt adott az épületről, miután novemberben közzétett egy építési képsorozatot, amelyből kiderül, hogy barlangszerű betonbelsője van. Tervezése a sziklaalakzatokból merít ihletet.

Toranomon-Azabudai, Japán, a Heatherwick Studio tervei alapján

A Heatherwick Studio 2023-ban fejezi be első projektjét Japánban – egy hatalmas, növényekkel teli pergolát, amely az ország legmagasabb felhőkarcolója mellett helyezkedik el, a Pelli Clarke & Partners tervei alapján. Ez a Tokió központjában található Toranomon-Azabudai negyed részét képezi, amelynek a stúdió a közterületet és számos alacsony pavilont is tervezett. A stúdió alapítója, Thomas Heatherwick szerint a stúdió hozzájárulása arra irányul, hogy “emberközpontúbb alternatívát nyújtson” a tipikus városi fejlesztésekkel szemben, amelyek “durvák és sterilek lehetnek”.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


Factory International, Egyesült Királyság, OMA

2023-ban érkezik a Factory International is, az OMA által tervezett hatalmas manchesteri színház és művészeti helyszín, amely a tervek szerint júniusban fogadja első látogatóit. Az Ellen van Loon partner által vezetett projekt a stúdió első nagy középülete az Egyesült Királyságban. Egyszerre több előadásnak is otthont ad majd, befogadóképessége pedig meghaladja az 5000 főt.

Zhuhai Jinwan Polgári Művészeti Központ, Kína, a Zaha Hadid Architects tervezője

A Zaha Hadid Architects által tervezett Zhuhai Jinwan Civic Art Centre idén fejezi be az építkezést a dél-kínai Zhuhai-ban található mesterséges tó fölött. Nem csak a vízen való elhelyezkedése teszi majd egyedivé. Drámai tetőszerkezetet is kialakítanak, amelyet a költöző madarak mintájára terveztek, és amely a négy szárnyat fedezi, amelyekben egy művészeti múzeum, egy színház, egy tudományos központ és egy rugalmas csarnok található.

Izraeli Nemzeti Könyvtár, Izrael, Herzog & de Meuron tervei alapján

Egy másik, idén befejeződő jeruzsálemi projekt az Izraeli Nemzeti Könyvtár, amelyet a Herzog & de Meuron a helyi Mann Shinar Architects & Planners stúdióval közösen fejez be. A könyvtárat egy nagyszerű, lendületes, kővel burkolt forma jellemzi majd, amelyet egy kör alakú átrium szaggat, amely köré íves könyvespolcok és tanulóterek szerveződnek.

The Spiral, USA, BIG

Hosszú várakozás után végre megnyílik New Yorkban a BIG által tervezett The Spiral nevű szupermagas felhőkarcoló, amely a koronavírus elleni vakcinákat gyártó Pfizer 65 emeletes központja lesz. Az először 2015-ben bemutatott projekt nevét a növényzettel teli teraszok szalagjáról kapta, amelyek spirálisan haladnak majd az alapjától egészen a csúcsáig, és minden emeletet szabadtéri térrel látnak el.

Maggie’s Centre, Egyesült Királyság, a Studio Libeskind tervei alapján

A lista legkisebb és egyben utolsó projektje a készülő londoni Maggie’s Centre, amelyet Daniel Libeskind cégének a tervei alapján valósítanak meg. A Hampsteadben, a Royal Free Hospital mellett található épület szoborszerű homlokzatát szögletes fa lamellák borítják, amelyek szándékosan szembeállítják a körülötte lévő klinikai építészeti elemeket.

További cikkek elérhetőek az alábbi webcímen modern házakkal kapcsolatban: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb