„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Szövet a belsőépítészetben: kreatív lehetőségek, mint építészeti elemek

A textil építészet formái korántsem újak; valójában az emberek már évezredek óta használják a szövetet menedékhelyek kialakítására, amivel az építkezés archetipikus formájává vált. Napjainkban a kortárs építészet újra felfedezte a sátor elvét, és továbbfejlesztette azt, új technológiákat alkalmazva olyan fejlettebb és tartósabb szövetek előállítására, amelyek nagyobb területek lefedését tesznek lehetővé. Az építőiparon belül magasan specializálódott ágazattá válva a többféle textilforma az építészeti alkalmazások széles skáláján vált általánossá – nemcsak az ideiglenes szerkezetek, hanem az állandó épületek esetében is. A homlokzatokban való felhasználásuk mellett ezek a belső terekben is hasznosíthatók, egyedi érzékszervi élményt nyújtó, rendkívül funkcionális terek létrehozására.

Ezek a szövetek alapvetően szinte bármilyen tartós textilből – például pamutból, poliészterből, nejlon sifonból, organzából vagy rubiából – készülhetnek, és így számos színben, mintázatban, áttetszőségben és textúrában léteznek. Ezért az anyag végtelen tervezési lehetőségeket kínál; nemcsak függönyök formájában, hanem praktikus építészeti elemként is, mint például válaszfalak, mennyezetek, vagy akár világítótestek és bútordarabok kialakításához. Mindezt szem előtt tartva az alábbiakban a szövetek kreatív és inspiráló alkalmazását vizsgáljuk meg a belsőépítészet szintjén, 8 projekt keretein belül:

MiNO, Migliarino Hostel / Antonio Ravalli Architetti

Magánélet egy közös környezetben
Az olaszországi Migliarinóban az építészek feladata volt, hogy egy régi gyárat egy ifjúsági szállóvá alakítsanak át. A rugalmas befogadóképesség lehetővé tétele érdekében a térnek minimalizálnia kellett a felhasznált elemeket, ugyanakkor kényelmes élményt kellett nyújtania a vendégek számára. Ezért a terv a kollégium alternatív megoldását mutatja be: mint egy beltéri kemping, autonóm hengeres kapszulákat helyeztek el, amelyeket áttetsző anyaggal zártak körül. Mivel könnyen telepíthető és szétszerelhető, ugyanakkor biztosítja a privát szférát is, lehetővé teszi a fény áthaladását, és vizuálisan vonzó módon bontja meg a nyitott teret, a szövet használata ideális megoldásnak bizonyult.

Logan Offices / SO-IL

Rugalmasság a munkaterületen
Az épület második emeletén található iroda- és stúdiótér a dolgozók kreativitását és együttműködését igyekszik elősegíteni. Mivel a csapat nagy része projektenként dolgozik, a térnek személyre szabott, rugalmas munkaállomásokat kell biztosítania. Ennek eredményeképpen a padlótól a mennyezetig érő szövetfalakat használtak a területek hatékony elkülönítésére, a közös környezetet fenntartása mellett. A természetes fény befogadása mellett a fehér, áttetsző szövet olyan jellegzetes térélményt tesz lehetővé, amely más anyagokkal nem lenne lehetséges. A homályos szűrőként funkcionáló válaszfalak az embereket és a tárgyakat absztrakt sziluettekre redukálják, amelyek intenzitása a nap folyamán változó fényviszonyoknak megfelelően változik. A tér szimmetriájával kombinálva ez a térbeli kétértelműség álomszerű környezetet teremt, amely dinamizmust, mozgást és inspirációt kölcsönöz a kollaboratív munkakörnyezetnek.

Kanebo Sensai / Curiosity

A welness érzésének erősítése
A svájci Interlakenben található gyógyfürdő a szöveteket a bennük rejlő nyugtató jelleg miatt választották. A mennyezetről rétegesen lelógó panelektől a lágyan ragyogó szövetfelületekig a sokoldalú anyag pihentető és megnyugtató teret teremt a látogatók számára. A koishimaru selyemből készült válaszfalak felosztják a teret, miközben a nyugalom oázisát hozzák létre, a lágy fények áramlásával. Ugyanakkor az anyag (a japán wabi-sabi esztétika által inspirált) egyszerűsége lehetővé teszi a fény és árnyék, a textúrák és a visszatükröződő alakzatok érdekes összjátékát, elősegítve a jó közérzetet és érzéki menekülést kínálva a mindennapi életből.

Barcelona Building Construmat Ephemeral Space / Josep Ferrando Architecture

Nagy terek kitöltése
Egy biennálé kiállítás részeként a közös terek és a tematikus területek kialakításánál a geotextíliák voltak a fő tervezési komponensek. A nagy vonóerővel működő geotextília hat méteres magasságból lóg az ismétlődő szerkezeten belül, olyan, áttetsző hullámoknak tűnő alakzatokat hozva létre, amelyek formálják és szabályozzák a teret. Ily módon az anyag ismétlődő használata elegendő ahhoz, hogy vizuálisan megtörje bármely nagy helyiség léptékét és ürességét, miközben elegáns és vonzó légkört alakít ki.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Wengawa House / Katsutoshi Sasaki + Associates

Alkalmazkodóképesség otthoni környezetben
Az idősek életét figyelembe véve fontos, hogy a rugalmasságot és a könnyű mozgást minden térbe beépítsük. Ezért a Katsutoshi Sasaki + Associates építészei egy négyzet alakú házat építettek szövet válaszfalakkal, amelyek kinyithatók, hogy az egyes terek összekapcsolhatók legyenek, alkalmazkodva a változó helyzetekhez, és fenntartva a magán- vagy a közösségibb terek közötti diffúz határt. Zárt állapotban ezek magánéletet és nyugodt világítást biztosítanak, amely a természetes szél mozgásának megfelelően mozog, változó intenzitással.

Versatile Hanbok Creates Space / Farming Architecture

Egyszerű, mégis magával ragadó háttér
Egy dél-koreai divatkiállítás tervezése során fehér szövetből készült válaszfalakat használtak háttérként a kortárs divattervek bemutatásához. Az egyszerűség és az éteri jelleg miatt használt fehér szövet két réteg félig áttetsző organza anyagból áll, amely a köd és a felhők” légies megjelenését szimulálja. A labirintus útvonalának kialakításával a látogatók az egyes válaszfalak között bolyongva teljesen elmerülhetnek a kiállításban. Ugyanakkor a félig áttetsző falak a fény irányának megfelelően a színek széles skáláját fogják fel, hozzájárulva az általános térélményhez.

Soosoohada BAR / Design Studio Maoom

Magával ragadó élmény
A hold tükörképe által inspirált Soosoo bárra jellemző a hivalkodó díszítések teljes hiánya. A minimalista térben a mennyezetről lelógó szövetrétegek képezik a dekorációt, amelyek magával ragadó élményt nyújtanak a felhasználók számára. Könnyű anyag lévén, a szövet kevés telepítési erőfeszítést igényel, de bármilyen kívánt dekoráció kialakítható belőle – ebben az esetben kiegészíti a szoba esztétikáját egy absztrakt darab létrehozásával, amely lágy fényrétegeket biztosít, miközben lágy “ködbe” burkolja a felhasználókat.

Sheet Lightning Cafeteria / Die Baupiloten

Fényszórás
A TU Berlin egyik kávézójában a mennyezetburkolat nyolc világító, csepp alakú textil világítóelemből áll. Ezek a “fénycseppek” fehér, átlátszó szövetből készültek, amelyek térbeli egységet teremtenek, eloszlatják a fényt, szabályozzák a helyiség akusztikáját, és a külső hőmérsékletnek megfelelően változtatni tudják a színüket. Így az anyag használata komfortos és egyedi környezetet tesz lehetővé a diákok számára.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb