napi hírmorzsák

Szövet a belsőépítészetben: kreatív lehetőségek, mint építészeti elemek

A textil építészet formái korántsem újak; valójában az emberek már évezredek óta használják a szövetet menedékhelyek kialakítására, amivel az építkezés archetipikus formájává vált. Napjainkban a kortárs építészet újra felfedezte a sátor elvét, és továbbfejlesztette azt, új technológiákat alkalmazva olyan fejlettebb és tartósabb szövetek előállítására, amelyek nagyobb területek lefedését tesznek lehetővé. Az építőiparon belül magasan specializálódott ágazattá válva a többféle textilforma az építészeti alkalmazások széles skáláján vált általánossá – nemcsak az ideiglenes szerkezetek, hanem az állandó épületek esetében is. A homlokzatokban való felhasználásuk mellett ezek a belső terekben is hasznosíthatók, egyedi érzékszervi élményt nyújtó, rendkívül funkcionális terek létrehozására.

Ezek a szövetek alapvetően szinte bármilyen tartós textilből – például pamutból, poliészterből, nejlon sifonból, organzából vagy rubiából – készülhetnek, és így számos színben, mintázatban, áttetszőségben és textúrában léteznek. Ezért az anyag végtelen tervezési lehetőségeket kínál; nemcsak függönyök formájában, hanem praktikus építészeti elemként is, mint például válaszfalak, mennyezetek, vagy akár világítótestek és bútordarabok kialakításához. Mindezt szem előtt tartva az alábbiakban a szövetek kreatív és inspiráló alkalmazását vizsgáljuk meg a belsőépítészet szintjén, 8 projekt keretein belül:

MiNO, Migliarino Hostel / Antonio Ravalli Architetti

Magánélet egy közös környezetben
Az olaszországi Migliarinóban az építészek feladata volt, hogy egy régi gyárat egy ifjúsági szállóvá alakítsanak át. A rugalmas befogadóképesség lehetővé tétele érdekében a térnek minimalizálnia kellett a felhasznált elemeket, ugyanakkor kényelmes élményt kellett nyújtania a vendégek számára. Ezért a terv a kollégium alternatív megoldását mutatja be: mint egy beltéri kemping, autonóm hengeres kapszulákat helyeztek el, amelyeket áttetsző anyaggal zártak körül. Mivel könnyen telepíthető és szétszerelhető, ugyanakkor biztosítja a privát szférát is, lehetővé teszi a fény áthaladását, és vizuálisan vonzó módon bontja meg a nyitott teret, a szövet használata ideális megoldásnak bizonyult.

Logan Offices / SO-IL

Rugalmasság a munkaterületen
Az épület második emeletén található iroda- és stúdiótér a dolgozók kreativitását és együttműködését igyekszik elősegíteni. Mivel a csapat nagy része projektenként dolgozik, a térnek személyre szabott, rugalmas munkaállomásokat kell biztosítania. Ennek eredményeképpen a padlótól a mennyezetig érő szövetfalakat használtak a területek hatékony elkülönítésére, a közös környezetet fenntartása mellett. A természetes fény befogadása mellett a fehér, áttetsző szövet olyan jellegzetes térélményt tesz lehetővé, amely más anyagokkal nem lenne lehetséges. A homályos szűrőként funkcionáló válaszfalak az embereket és a tárgyakat absztrakt sziluettekre redukálják, amelyek intenzitása a nap folyamán változó fényviszonyoknak megfelelően változik. A tér szimmetriájával kombinálva ez a térbeli kétértelműség álomszerű környezetet teremt, amely dinamizmust, mozgást és inspirációt kölcsönöz a kollaboratív munkakörnyezetnek.

Kanebo Sensai / Curiosity

A welness érzésének erősítése
A svájci Interlakenben található gyógyfürdő a szöveteket a bennük rejlő nyugtató jelleg miatt választották. A mennyezetről rétegesen lelógó panelektől a lágyan ragyogó szövetfelületekig a sokoldalú anyag pihentető és megnyugtató teret teremt a látogatók számára. A koishimaru selyemből készült válaszfalak felosztják a teret, miközben a nyugalom oázisát hozzák létre, a lágy fények áramlásával. Ugyanakkor az anyag (a japán wabi-sabi esztétika által inspirált) egyszerűsége lehetővé teszi a fény és árnyék, a textúrák és a visszatükröződő alakzatok érdekes összjátékát, elősegítve a jó közérzetet és érzéki menekülést kínálva a mindennapi életből.

Barcelona Building Construmat Ephemeral Space / Josep Ferrando Architecture

Nagy terek kitöltése
Egy biennálé kiállítás részeként a közös terek és a tematikus területek kialakításánál a geotextíliák voltak a fő tervezési komponensek. A nagy vonóerővel működő geotextília hat méteres magasságból lóg az ismétlődő szerkezeten belül, olyan, áttetsző hullámoknak tűnő alakzatokat hozva létre, amelyek formálják és szabályozzák a teret. Ily módon az anyag ismétlődő használata elegendő ahhoz, hogy vizuálisan megtörje bármely nagy helyiség léptékét és ürességét, miközben elegáns és vonzó légkört alakít ki.

Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Wengawa House / Katsutoshi Sasaki + Associates

Alkalmazkodóképesség otthoni környezetben
Az idősek életét figyelembe véve fontos, hogy a rugalmasságot és a könnyű mozgást minden térbe beépítsük. Ezért a Katsutoshi Sasaki + Associates építészei egy négyzet alakú házat építettek szövet válaszfalakkal, amelyek kinyithatók, hogy az egyes terek összekapcsolhatók legyenek, alkalmazkodva a változó helyzetekhez, és fenntartva a magán- vagy a közösségibb terek közötti diffúz határt. Zárt állapotban ezek magánéletet és nyugodt világítást biztosítanak, amely a természetes szél mozgásának megfelelően mozog, változó intenzitással.

Versatile Hanbok Creates Space / Farming Architecture

Egyszerű, mégis magával ragadó háttér
Egy dél-koreai divatkiállítás tervezése során fehér szövetből készült válaszfalakat használtak háttérként a kortárs divattervek bemutatásához. Az egyszerűség és az éteri jelleg miatt használt fehér szövet két réteg félig áttetsző organza anyagból áll, amely a köd és a felhők” légies megjelenését szimulálja. A labirintus útvonalának kialakításával a látogatók az egyes válaszfalak között bolyongva teljesen elmerülhetnek a kiállításban. Ugyanakkor a félig áttetsző falak a fény irányának megfelelően a színek széles skáláját fogják fel, hozzájárulva az általános térélményhez.

Soosoohada BAR / Design Studio Maoom

Magával ragadó élmény
A hold tükörképe által inspirált Soosoo bárra jellemző a hivalkodó díszítések teljes hiánya. A minimalista térben a mennyezetről lelógó szövetrétegek képezik a dekorációt, amelyek magával ragadó élményt nyújtanak a felhasználók számára. Könnyű anyag lévén, a szövet kevés telepítési erőfeszítést igényel, de bármilyen kívánt dekoráció kialakítható belőle – ebben az esetben kiegészíti a szoba esztétikáját egy absztrakt darab létrehozásával, amely lágy fényrétegeket biztosít, miközben lágy “ködbe” burkolja a felhasználókat.

Sheet Lightning Cafeteria / Die Baupiloten

Fényszórás
A TU Berlin egyik kávézójában a mennyezetburkolat nyolc világító, csepp alakú textil világítóelemből áll. Ezek a “fénycseppek” fehér, átlátszó szövetből készültek, amelyek térbeli egységet teremtenek, eloszlatják a fényt, szabályozzák a helyiség akusztikáját, és a külső hőmérsékletnek megfelelően változtatni tudják a színüket. Így az anyag használata komfortos és egyedi környezetet tesz lehetővé a diákok számára.

Forrás: www.archdaily.com


Kp Sales House Ügyfélszolgálata az alábbi telefonszámokon hívható hétköznap reggel 8-17 óra között és szombaton 9-13 óra között:
- 06-1/5-06-06-06
- 06-20/444-44-24
- 06-70/32-32-870
Kollégáink az alábbi melléken és e-mail címen érhetőek el:
- Tolnai Melinda: 100-as mellék (melinda@kp.hu)
- Zsebő Zsanett: 103-es mellék (zszs@kp.hu)
Központi e-mail: info@kp.hu

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb