„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

ChamberChurch: egy komplex koncepcióból született minimalista, szoborszerű templom

A Kínai ChamberChurch projekt célja egy olyan vallásos épület létrehozása, amely tiszteli a múltat, ugyanakkor a jövőbe tekint, egyedi vallási élményt és világi érintést nyújtva. Az épület formatervezése visszhangozza a hozzájuk kapcsolódó emlékeket, de időtlen modernitással értelmezi őket, megteremtve a jövő érzetét. Az építészet ezt a kettősséget integrálja a tervben és a metszetben.

Egy modern perspektívához egy olyan tiszta formát hozott létre a projektet kivitelező Büro Ziyu Zhuang építésziroda, amely egy hagyományos templom archetípusát idézi. Ezt hagyományos templomok különböző népi homlokzati képeinek integrálásával érték el. A levezetett alaptérfogatot ezután “szeletek” sorozatával fejezték ki. Ezek a szekvenciális szeletek tiszta és modern módon kerültek bevezetésre, míg a homlokzat hézagai a szemlélő szögétől függően különböző vizuális hatásokat hoznak létre. Az így kapott prototípus még mindig rendelkezik a templomhoz kapcsolódó klasszikus alkotóelemekkel, mint például a harangtorony és a rózsaablakok, a kaszkádszerű belső boltívek és a bazilika alaprajza, de a díszítőelemek többsége elvonatkoztatott – nem az ornamentika elleni ellenszenvből vagy lázadásból, hanem azért, hogy felfedje mind az archetípus és a kísérlet kölcsönhatását, mind pedig a hozzá kapcsolódó központi kérdést: az istenséget és a rituálét.

Az épület nemcsak a metszetekben és az emelvényekben, hanem a tervekben is igyekszik elődjeit utánozni: a tengelyes meghosszabbítás, a szimmetrikus elrendezés, a lépcsőzetes emelés, a progresszív metszeti ritmus, a burkolt bazilika mind a hagyomány előtt tisztelegve és abból továbbfejlesztve jött létre. Az épület hagyományos gyökereit hangsúlyozva és ezt az elrendezést követve az épület fő iránya szigorúan kelet-nyugati irányú. A külső tájképi részen egy mesterséges tó teremti meg a magánélet érzését, míg a tér nyitott tere a nyilvánossággal való kapcsolatot hangsúlyozza. Az épület és a tér közötti magassági változást nagyméretű vizes lépcsők hidalják át. Ezek vizuális alapot képeznek, hogy tovább erősítsék a főcsarnok rituális és szentségi érzését. Az épület alsó része a főszentély kiegészítő tereként szolgál, beleértve a recepciót és az előkészítő helyiséget. A templom főbejárata felé vezető út a déli oldal mellett vezet a nyugati portálhoz. A tér északnyugati részén van egy alternatív megközelítési lehetőség, ahol közvetlen kapcsolat van a telken található VIP-létesítményekkel. A hátsó nézet igyekszik megtörni az épületszegély merev benyomását, és folyékony kapcsolatot képez a tóval. A stratégiailag elhelyezett sziget ellenpontot képez a csarnok központi tengelyével szemben, megtörve a szimmetrikus feszültséget. A terv a befelé forduló, introvertált szemléletet részesíti előnyben.

Az építési technológiák kifejlődése előtt a barlangok voltak a primitív emberek első védett helyei, amelyek menedéket nyújtottak a hideg, a szél, az eső, a nap és a veszélyes állatok elől. Körbeölelő formájuk a biztonság jeleként mélyen beivódott az emberiség DNS-ébe. A gyülekezeti terem barlangszerű tere tehát arra törekszik, hogy az embereknek a béke és a menedék érzetét nyújtsa egyfajta zártság formájában, ahogyan egykor a barlang tette. Ismét keretet biztosít a szertartást tartó emberek által kívánt rituálénak és szakralitásnak, ezáltal kapcsolatot teremtve a valós és a spirituális dimenzió között. A gyülekezeti terem belső tere egy lágy, áramló üreg, amely érdekes elszakadást teremt az éles geometrikus külső kontúroktól.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A tervezési folyamat során a barlangszerű térre vonatkozóan több referencia is nyilvánvalóvá vált. A természet alkotásainak sorozataként is felfogható: az embereknek évszázezredek óta menedéket nyújtó barlangok, az óceánok hatalmas kék lyukai, a felrobbanó szupernovák, és az anyaméh mellett mindezek a létezéssorozatok az emberi tudat mélyén vertek gyökeret, lehetővé téve számunkra, hogy tovább lépjünk a formán, és megszólítsuk az eget és a földet.

Forrás: www.archdaily.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb