„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírekrégi házak veszélyei

Szénmonoxid mérgezés nélküli családiházak

szénmonoxid mérgezésSajnos nem telik el egyetlen egy olyan nap sem, hogy a magyar médiában ne olvasnánk azt, hogy egy hibás kémény, egy hibás kazán, vagy egy használati melegvizet előállító készülék miatt szénmonoxid mérgezést szenvedett valaki. 

Azokban a házakban, ahol nyílt égésterű tűzhelyek vannak, ahol szénnel, fával, vagy gázzal fűtenek bizony a fűtőeszköz vagy a kémény hibájából, esetleg a saját felelőtlenségünk miatt előfordulhat szénmonoxid mérgezés.

Egy modern EnergyFriendHome családiház vagy lakásban már nincs nyitott égésterű kandalló, vagy kályha, mivel a friss levegőt egy külön csővezetéken szállítjuk a helyiségbe. 
Az alapfűtés pedig tiszta elektromos árammal üzemel, melyet napelemmel, vagy szél, esetleg vízi energiával is elő lehet állítani. 

 

A kp.hu által épülő családiházakban a szénmonoxid mérgezés esélye 0%!

 

Mit okoz a szénmonoxid mérgezés a szervezetben: 

A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. 

A szén-monoxid-mérgezés szén-monoxid gáz belélegzése okozta mérgezés, amely akár halált is okozhat.

Mit kell tenni, ha valaki szénmonoxid mérgezést kapott:

A szén-monoxid-mérgezett betegnek friss levegőt kell adni, szabad légutakat biztosítani és szükség esetén lélegeztetni. Ha a szénmonoxid ellepte helyiséget gyorsan ki kell szellőztetni. Szénmonoxid-mérgezés esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy segítés helyett saját maga is bajba kerüljön.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Kocsis Attila, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és Egyesülete elnöke szerint Budapesten 44 ezer veszélyes kémény van, ezekből 23 ezer bármikor szénmonoxid-mérgezést okozhat, és majdnem százezer budapestit veszélyeztetnek. Országosan százezer is lehet a veszélyes kémények száma!

Mik a tünetei a szénmonoxid mérgezésnek? 

(forrás: Wikipedia) A kezdeti tüneteket gyakran nem értelmezik helyesen, ezért a szénmonoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor a súlyos mérgezést hosszan tartó, jól észrevehető tünetek előzik meg. Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar).

A mérgezést elszenvedő tudatánál van, a mérgezés gyanúját gyakran felfogja, és azt is, hogy meghal, ha nem tesz valamit, egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban már nem képes cselekedni. A szén-monoxid a testben először lassan halmozódik, majd koncentrációja hirtelen felugrik.

  • Első szakasz: A mérgezést szenvedett nyugtalan, zavart vagy kábult, a feje is fájhat, szédülhet, hányhat. A bőre időnként cseresznyepiros lesz.
  • Második szakasz: Izomgörcsök a végtagokon, majd az egész testen, eszméletlenség. Az eszméletlenné vált beteg is hányhat, ami fulladást okozhat.
  • Harmadik szakasz: Izomellazulás, légzésbénulás, halál.

Különböző koncentrációk okozta tünetek:

CO koncentráció/térfogatszázalék Hatás
0,02 2-3 óra után enyhe fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger
0,04 1-2 óra után homloktáji fejfájás, életveszély 3 óra után
0,08 3/4 óra után fejfájás, rosszullét, 2-3 óra után halál
0,16 20 perc után ájulás, egy-két óra után halál
0,32 5-10 perc után ájulás, 15-20 percent belül halál
0,64 1-2 perc után ájulás, 10-15 perc után halál
1,28 1-3 perc alatt halál

A szénmonoxid-mérgezés – ha nem is következik be a halál – agykárosodáshoz, bénuláshoz, látászavarokhoz is vezethet. Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. A szervezet toleranciaszintje a szén-monoxidra egyénenként változó (tehát nem biztos, hogy az az azonos koncentrációnak kitett személyek egyszerre lesznek rosszul).Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb