„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Környezetvédelem, energiatakarékosság

Szélerőművek – mezőgazdasági, természetvédelmi szemmel

nagy_szelVilágszerte, így Magyarországon is terjednek a szélerőművek, minthogy a megújuló energiával termelt villamos energia részarányának előírt növelésében a szélenergiához (is) nagy reményeket fűznek. Az EU erre különös hangsúlyt fektet. A szélerőművek elhelyezésének földrajzi előfeltétele, hogy tartósan és viszonylag erősen fújjon a szél. Számos országban olyan nagy a szélerőművek száma, hogy „szélgazdaságként” a nagyszámú turbina által termelt elektromos áramot közös hálózatra irányítják.
Jelenleg a világ legnagyobb ilyen „szélfarmja” Kaliforniában működik, ahol 7500 generátor szinte „erdőt” alkot. A szélerőművek általában 600 KW-3MW teljesítményűek, 50-120 m magasan, forgó tartószerkezeten (gondola) helyezkednek el. A gazdaságos működéshez általában 24 km/h éves átlagos szélsebességértékre van szükség. Többféle turbinaváltozat létezik, a legelterjedtebb a 3-lapátos, vízszintes tengelyű berendezés. Hazánkban vízhúzó és áramtermelő szélerőműveket alkalmaznak. A szakemberek szerint a fejlesztés kétirányú lehet:
a magánvállalkozók kisebb energiaigényének fedezésére szolgáló 10-50 kilowatt teljesítményű szélkerekek építése,
az ipari alkalmazásra megfelelő, nagy teljesítményű szélerőművek építése.
Hazánkban vannak olyan térségek, mint például Kisalföld, ahol igen nagy hatékonysággal lehetne turbinákat működtetni. Ezt igazolják a napjainkban történő fejlesztések, illetve beruházások. A beruházással a környezetbarát energiatermelés egyik legvonzóbb módját lehet megvalósítani, amely az uniós tagságunk energiatakarékossági előírásainak is megfelel.
A szélerőművek telepítése során környezet,- táj- és természetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, ezért a helyszín kiválasztásakor a terület környezeti, természeti adottságainak, érzékenységének a vizsgálatát is el kell végezni. Egy szélerőmű közvetlen területigénye 300 m2. Olyan területre ajánlatos a telepítése, mely természetvédelmi, tájvédelmi szempontból nem értékes terület, s ha mezőgazdasági területre tervezik a telepítését, kevésbé értékes szántók jöhetnek leginkább szóba. Ideális az lenne, ha felhagyott ipari területekre történne a telepítésük.
A szélerőművek telepítése ellen több ellenérv is szól, de a mezőgazdaság részéről különösebb kifogás nincs, minthogy az érintett terület művelési ágait csak minimális mértékben változtatja meg a telepítés (és működtetés). Igaz, a tornyok mély alapozása a talajvíz áramlási viszonyait hátrányosan érintheti, ezért a talaj kiszáradása vagy vízpangás lesz a következmény. Az építkezés során megnőhet a víz- és szélerózió, miáltal a termőterületről fokozódik a tápanyag bemosódása a vízfolyásokba.
A szélerőművek létesítése igen jelentős kihatással van a természetvédelmi értékekre, tájértékekre, az élővilág alakulására. Az erőművek által elfoglalt területen értékes élőhelyeket számolunk fel, károsan csökken a biodiverzitás. A szélerőművek különösen a madárvilágot érintik érzékenyen, gondoljunk csak a szerkezettel ütköző madarak gyakori pusztulására, a madarak természetes vonulási útvonalainak erőművek általi megváltoztatására. Az külön téma, hogy a szélerőművek létesítésével az állatvilág, azon belül a védett madarak értékes élőhelyeiket veszíthetik el.

Írta: Dr. Kölcsei Tamás


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb