„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Hírek

Szélenergia hírek Ausztriából

Új lendületet kapott a szélenergia-ágazat Ausztriában, s a magyar határral szomszédos Burgenland tartomány élen jár ebben.

A Hegyeshalom felől Bécsbe tartó autós a szélerőművek erdejét pillanthatja meg az autópályáról. Noha Burgenland az egyik legkisebb osztrák tartomány, már most is itt található az osztrák szélerőművek harmada, és a tervek szerint néhány év alatt duplájára nő a számuk. Ausztriában a szélerőművek telepítése a kétezres évek elején ívelt fel, az utóbbi néhány évben viszont alig-alig volt példa új beruházásra. Az elmúlt fél évben ismét “friss szelek” kezdtek fújni a piacon, főként, a közel 30 százalékkal megemelt felvásárlási árnak köszönhetően.
Az erőművek telepítése a befektetők, a földtulajdonosok és a települések közös érdeke, így mindenki a megegyezésre törekszik – hangsúlyozzák az MTI érdeklődésére az érintettek. Az együttműködés jó, számottevő konfliktusról sem a beruházók, sem a földtulajdonosok részéről nem hallani példát.

A szélenergiával előállított áram felvásárlási árát februárban 7,53-ről 9,7 eurócentre emelték és növelték a támogatásra rendelkezésre álló keretet is. Ezt megelőzően egy tavaly novemberi törvénymódosítás 2015-ig 700 MW összteljesítményű új létesítmény felállítását tűzte ki célul.
Az ágazati szereplők üdvözölték a tarifa megemelését, megemlítve, hogy az új ár kedvez az új beruházásoknak. A remények máris igazolódni látszanak: Burgenlandban áprilisban elfogadtak egy területrendezési határozatot, amelynek alapján néhány év alatt 170 új szélerőmű létesülhet a tartományban, 504 MW összteljesítménnyel. Az országban jelenleg összesen 617 működik. Összteljesítményük 994,6 MW, az energiafelhasználás 3 százalékát biztosítják.

Bár nem Burgenlandban, de annak határától alig pár száz méterre, az Alsó-Ausztriai Bruck an der Leitha mellett áll Ausztria egyetlen kilátóval is ellátott szélerőműve. Üzemeltetője Ausztria legnagyobb áramtermelő vállalata, a Verbund. A belföldön leginkább vízierőművekre szakosodott vállalat három “szélparkot” üzemeltet az országban, ezek teljesítménye összesen 49 MW. Az erőmű 2 m/s felett termel áramot, csúcsteljesítményét 12 m/s mellett adja le.

Egy energiapark létrehozása a tervezéstől a környezetvédelmi eljáráson át a megvalósításig két-három évig tart – mondja a szakember. Maga az építkezés ezzel szemben a beton alapozás elkészülte után öt-tíz nap alatt lezajlik. “Nagyon gyorsan le is bontható és nem jár visszafordíthatatlan környezeti beavatkozással” – hangsúlyozza. “A szélenergia viszonylag új technológia, az elmúlt 15 évben terjedt el, így a következő tíz évben jelentős fejlődés várható” – teszi hozzá. A beruházás megtérülési ideje 10-12 év. Konfliktusokra nem tud példát a Verbund munkatársa. Mint mondja, a tulajdonosoknak és a településeknek fizetett díj mellett lakossági részvényekkel is vonzóvá teszik a beruházásokat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A burgenlandi szélerőművek kétharmada a tartomány többségi tulajdonában lévő Bewag energiavállalat leányvállalatáé, az Austrian Wind Poweré. A Bewag arra törekszik, hogy a jövőben is legalább ekkora legyen a részesedése – mondja Hans Lukits igazgatótanácsi elnök. Az új tarifát európai viszonylatban is jónak tartja, s a hosszú távú beruházások szempontjából kedvezőnek. Az évi húszmilliós támogatást a piaci és a felvásárlási ár közötti, mintegy húsz százalékos különbség kiegyenlítésére lehet felhasználni, s évente mintegy 150 MW-ot fedez. Más támogatás nem áll rendelkezésre, sem állami, sem tartományi forrásból.

Lukits szerint a 700 MW-os fejlesztési célnál többre is lenne lehetőség Ausztriában, s elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány néhány éven belül megemeli ezt a célszámot. “Ebben az esetben viszont a támogatási keretet is meg kell emelni” – fűzi hozzá. A szükséges földterületet a beruházók haszonbérbe veszik a tulajdonosoktól, a gyakorlat szerint a berendezések élettartamát – 20-25 évet – meghaladó időre. Összegeket Lukits a megállapodásokra hivatkozva nem nevez meg. Hangsúlyozza viszont: fontos szempont, hogy ne csak a beruházó, hanem a többi érintett is jól járjon. Egy-egy – áltagosan 30 erőműből álló – szélparkhoz 5-10 hektárnyi területre van szükség. A Burgenlandi Agrárkamara illetékesének elmondása szerint a kölcsönös érdekeltséget tartják szem előtt a földtulajdonosok is. Igény esetén a kamara közvetít a tárgyalásokban. Több üzemeltetővel keretszerződése van, de a gazdák kérésére véleményezi a egyéni szerződéstervezeteket is.

Jelenleg négy beruházó van a tartományban, de mások is érdeklődnek – mondja Stephan Scheffknecht szakreferens. Egyedül Észak-Burgenlandban több mint száz földtulajdonos birtokán állnak “szélkerekek”, a bővítéseknél további ötvenen érintettek. Kérdésünkre Scheffknecht az árakra is kitér. Elmondása szerint az utóbbi időben egyre több beruházó jelentkezett, ez némileg felhajtotta a haszonbérleti díjakat. Jelenleg erőművenként évi 5-7 ezer eurót kapnak a földtulajdonosok. Az utóbbi időszak gyakorlata szerint a település legtöbbször nagyobb összeget kap, mint a tulajdonos, erőművenként tízezer eurót. “A tulajdonosok részéről is szorgalmazzák, de törekszünk is arra, hogy ezen a téren kicsit kiegyensúlyozottabb legyen a helyzet” – mondja. “Ahogy említettem, a cél, hogy mindenki elégedett legyen” – teszi hozzá.

forrás: MTIKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb