„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Stúdió Other Spaces “anti emlékművet” tervezett Etiópia korábbi miniszterelnökének

Olafur Eliasson művész és Sebastian Behmann építész cégének, a Studio Other Spacesnek a tervei alapján öt épületet és hét pavilont terveztek az etiópiai Addisz-Abebában található Meles Zenawi emlékparkban.

Az ország egykori miniszterelnökének emlékére létrehozott, közvetlenül a várostól északra fekvő 65 hektáros park épületeit a Studio Other Spaces egy évtizeden át tervezte.

A stúdió által “anti-monumentumként” jellemzett épületeket a Meles Zenawi Alapítvány számára építették, hogy megemlékezzenek Meles Zenawi életéről, aki 1991 és 1995 között volt Etiópia elnöke, majd 2012-ben bekövetkezett haláláig miniszterelnök.

“A Meles Zenawi Emlékpark nem egy szinguláris forma, amelyet a bámészkodók passzívan szemlélhetnek, hanem egy kiterjedt, sokrétű táj, ahol a látogatókat arra hívják, hogy aktívan közösen hozzák létre a park célját és jelentését” – magyarázta a stúdió.

A Vogt tájépítészeti stúdióval együttműködésben tervezett parkon belül a Studio Other Spaces egy sor kerek szerkezetet hozott létre, amelyek egy rendezvényteret, vendégházat, irodát, kutatóközpontot és könyvtárat tartalmaznak. Ezen épületek mellett hét kerek pavilont emeltek, amelyeket egy, a tájban futó ösvény köt össze, mint felfedezésre és elmélkedésre alkalmas tereket.

“Egy szociálisan horizontális tér megtervezésével az “emlékmű” szó jelentését egyetlen vezető emlékén túl kiterjesztettük, hogy számtalan ember – legyen az városi vagy vidéki, idős vagy fiatal, gazdag vagy szegény – emlékét is magába foglalja, akik Etiópia országát alkotják, és akik maguk is megélték annak történelmét” – mondta a stúdió.

“Reméljük, hogy az emlékpark befogadja a Meles Zenawi öröksége körüli sok, gyakran összetett érzéseket és reflexiókat, az ünnepléstől és az optimizmustól a gyászig és a számvetésig.”

Bár az épületek ugyanazzal a lekerekített alapformával rendelkeznek, mindegyik más alaprajzú, és közvetlen anyagokat használnak, hogy változatos vizuális megjelenést biztosítsanak, a vendégház, a könyvtár és az iroda egymás mellett helyezkedik el.

Az egyszintes vendégház központi, kör alakú udvarral rendelkezik, amelyet koncentrikus gyűrűkben elhelyezett színes, szabadon álló falak vesznek körül. A falakon a Harar régi városából átvett hagyományos vakolástechnikát alkalmazták, amely során több réteg vakolat került egymásra, hogy durva textúrát hozzanak létre.

Mellette a Studio Other Spaces spirálként tervezte az irodaházat, amelynek magját spirális járda és külső járda öleli körbe az üvegezett munkatereket és tárgyalókat.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

A triót kiegészítve a könyvtárépület spirális formája a csúcs felé bővül, amely “a könyvtár lehetséges terjeszkedésének és a tudás állandó növekedési potenciáljának gesztusaként” szolgál.

Az épület közepén mély lépcsőfokokkal ellátott csigalépcső szociális teret biztosít az üldögélésre és olvasásra, amelyet felülről a tetőteraszon lévő nyílás világít meg.

A kissé a vendégház, a könyvtár és az iroda alatt elhelyezkedő kutatóközpont öt földszinti, kör alakú teret tartalmaz, amelyek négy munkaterületet és egy csigalépcsőt tartalmaznak, és az első emelet szintjén egyesülnek, hogy a fő kutatási teret alkossák.

Szobrászati formája kővel burkolt falakkal díszített, amelyek a falak alján szürke kövekből álló, a falak tetején okkersárga színűre váltó, lejtős mintázatot követnek.

“Az épület szokatlan kialakítása feltűnő jelenlétet teremt a tájban, és a szobrászat térmeghatározásához hasonló módon keretezi az alatta kiugró nyilvános teraszokat” – mondta a Studio Other Spaces.

A többi épülettől különálló rendezvényteret konferenciák és kiállítások megrendezésére hozták létre. Ívelt betonfalai bordázott textúrájúak, amelyeket bambusz zsaluzat felhasználásával hoztak létre, és egy tetőterasszal koronázták meg, ahonnan kilátás nyílik a városra.

A hét pavilont, amelyeket egy útvonal köt össze, úgy tervezték, hogy Meles Zenawi személyes és politikai életének szakaszait ábrázolják, az oktatás, a vita, a küzdelem, az átmenet és az alkotmány témái alapján.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb