„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

napi hírmorzsák

Aleš Fiala cseh pincészete zökkenőmentesen illeszkedik a tájba az íves zöld tető alatt

Egy lendületes, füvesített betontetővel mesterséges domb rejti el a csehországi Gurdau pincészetet, amelyet a helyi Aleš Fiala Stúdió tervezett.

A pincészet a mezők és szőlőültetvények dombos, zöld táján található Kurdějov falun kívül, amely történelmileg a régió egyik legfontosabb bortermelő helye, és amely a közelmúltban a borturizmus növekedésének tárgyát képezte.

A stúdió arra törekedett, hogy az új épületet gondosan illeszkedjen ebbe a tájba, ezért a stúdió szerint egy széles zöld tetőt és a területbe ásott betonalagutakat használt, hogy “kulturált találkozásokat és kapcsolatokat teremtsen az ember, a bor és a táj között”.

“A táji kontextust egy szelíd ív formájában – egy hullám a tájban, egy domb a dombok között… nagy gondot fordítottunk arra, hogy az épületet beillesszük a terepbe és a kulturális és természetes zöldfelületekkel való kapcsolatába” – magyarázta Aleš Fiala építész. “Az épületnek a terepbe való beágyazása a barátságos háttér érzését kelti, és a bor származási helyével való természetes összeolvadást” – folytatta.

Ahol a lejtős tető találkozik a talajjal, ott egybeolvad egy sor kanyargós betonfallal, amelyek egy burkolt terasz körüli ültetőket támasztanak alá. Az épület hátsó részén nagy betonoszlopok keretezik a parkoló- és kiszállítási területet. A tető nagy, kör alakú kivágásai a földszinten lévő üvegfelületekkel összhangban vannak, természetes fénnyel árasztva el a pincészet fogadó- és kóstolótermeit.

Az épület elején a boroshordó-terem egy nagy teraszra nyílik, amelyhez egy üvegezett homlokzaton keresztül lehet hozzáférni, amelyet fa lécekből és egy kis acél előtetőből álló részek védenek a naptól.


Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Az alagsori szinten a dombba vájt feldolgozóhelyiségek és két látogatói apartman található, amelyek két alagútszerű formán keresztül néznek a tájra, amelyek kis, privát teraszokat rejtenek.

Belül a tetőszerkezet betonját szabadon hagyták, hogy nyers mennyezetet hozzanak létre. Ezekkel kontrasztot alkotnak a fából készült lécek, amelyek a falakat borítják a fogadó- és kóstolóteremben, amelynek középpontjában egy betonból és acélból készült kandalló áll.

A lakásokban a központi ágy egy faburkolatú fürdőszobablokk mögött helyezkedik el, amelyet a falakat és a mennyezetet alkotó, körbe-körbe kanyargó, látható betonból készült alagút keretez.

Forrás: www.dezeen.comKeresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Ajánlott tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

'Fel a tetejéhez' gomb